Gå til innhold

Samboeren min har fått diabetes, og jeg trenger hjelp(oppskrifter) på middager laget helt fra bunn. Noen som kan dele noe?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Nå har vi endelig vent oss til dette sprøytestyret og hvordan dette påvirker hverdagen vår. Så nå er det på tide å gjøre noe med maten.

 

VI spiser dessverre mye pølser i forskjellige retter, det går mye i pasta, ris og poteter, og grønnsaker. Toro-lasagne, posesaus, dolmio, sursøt saus på glass, hjemmelaget pizza, gratenger av ymse slag, medisterkaker, kjøttdeig+++

 

Men nå er jo målet å unngå alt av sukker, hvitt mel, frukt og raske karbohydrater. Maten bør helst ikke stekes, grilles, eller i ovn på høy varme. Vi bør også holde oss unna fete produkter da han er veldig utsatt for hjerte og karsykdommer.

 

Hjemmelaget mat for meg er f.eks. grønnsaker fra frysedisken, kylling, no woksaus og nudler/ris. Sånn nesten hjemmelaget hvertfall;) Men nå burde vi komme oss helt bort fra poser, hermetikk og muligens frysedisken også??

 

Vi er glad i kylling og gris, og grønnsaker gjør oss ingenting, men syns det blir litt stusselig uten ris/pasta/poteter og litt smakløst uten ett eller annet saus eller krydder!

 

MEN, jeg hater å stå og kutte opp grønnsaker og kjøtt, syns det gjør matlaging kjedelig og langtekkelig, dessverre. Men nå må vi uansett gjøre en helomvendig mtp helsa hans.

 

Så kan noen av dere flinke matlagere gi meg noen gode, enkle oppskrifter på mat laget virkelig fra bunn av, som er sunt?

 

 

(Vi trenger ikke ren slankemat-tips, da han har fått diabetes type 1 og ikke 2, og er en vanlig slank ung mann)

 

Anonym poster: 089abb75ec33a3935d854990ae907d63

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Hvorfor må dere legge om kostholdet så veldig? Man kan da leve ganske som normalt med diabetes type 1. Er det pga at han av andre grunner har økt fare for hjerte og karsykdommer?

Skrevet

Jeg synes det virker som om dere har fått en del halvdårlige råd angående kosten. Jeg regner med at grunnen til at dere er bedt om å unngå stekt og grillet mat er at det ofte brukes litt mer fett i tilberedningen da? (olje, margaring) Dette er etter min mening en veldig "gammeldags" holdning som mange leger har. Dere bør være klar over at det er stor uenighet i fagmiljøene angående dette med sammenhengen mellom fett og hjerte-kar-sykdommer. Det ER ikke slik at fett man spiser automatisk setter seg fast på innsiden av blodårene. Faktisk kan kroppen lage det meste av fettet og kolesterolet som kan gi plakk og deretter blodpropp helt på egen hånd! Og det gjør den på høygir dersom man enten er frisk og spiser masse sukker og deretter lager masse insulin i kroppen -ELLER har diabetes og spiser for mye karbohydrater slik at man er avhengig av jevnlige store doser insulin! Insulin er et hormon som gjør kroppen til en fettproduksjonsfabrikk.

 

Hvis samboeren din er flink til å spise tilnærmet lavkarbo-kost, så vil insulinbehovet bli utrolig mye lavere, og risikoen for hjerte-kar-sykdommer vil sannsynligvis bli mye lavere. Å kontrollere blodsukkeret slik har mye større helsegevinst i forhold til økt fare for hjerte-kar-sykdom enn å "unngå fet mat". Det finnes sunt

fett, og jeg mener dere ikke bør være så redd for det.

 

Frosne grønnsaker er like sunne som ferske. Og mye mer lettvinte! Hvis et solid lager av frosne grønnsaker gjør det lettere for deg å lage sunne middager er det bare en fordel.

 

 

Hermetikk kan ha litt lavere næringsinnhold, og inneholde litt BPA, men kan også brukes i blant. Det er i hvert fall ikke skadelig for diabetesen sin skyld!

 

Mat uten posesaus behøver ikke være tørr og kjedelig!

 

Et eksempel på en enkel middag som er saftig og god:

Legg kyllingfilet til tining i kjøleskap om morgenen. Del dem opp litt i store biter, og stek i litt olje i stekepanne. Ta en boks hakkede, hermetiske tomater, eller 5-6 tomater som du har skjært i terninger. Tøm dette over kyllingen. Krydre med basilikum, timian, litt salt og pepper. Ha oppi litt kokosmelk, gjerne light. Nå har du en kremet, smaksrik tomatsaus. Du kan gjerne ha oppi litt andre grønnsaker også, paprika, løk, gulrot, det du liker! La dette stå og koke på svak varme i panna mens du lager salat. Du behøver ikke skjære opp issalaten, bare riv den i biter. Skjær opp agurk, tomat, og andre saker dere liker. Oliven? Litt fetaost? Pinjekjerner? God apetitt!

 

Anonym poster: 76aac648cf9c5c8b1e330bb750cf0653

Skrevet

Enig med #3

Skal du leve sunt så kommer du nok ikke unna det å kutte opp grønnsaker ;)

Bønner, linser, og naturris er sunt, mettende og godt, og er også godt for blodsukkeret. Linser er topp til å jevne supper med, uten å bruke mel.

Ovnsbakte grønnsaker laget med olivenolje, toppet med fetaost og oliven er fantastisk godt. Olivenolje er svært sunt og null kolesterol.

Det er ingenting galt med frosne grønnsaker, tvert imot. De er sunne og lettvindte. Det finnes også mye godt på glass, som grillet paprika og oliven.

 

Vegetarsider har mange sunne oppskrifter uten for mye fett i, dette kan være gode utgangspunk om du trenger inspirasjon :)

 

 

Rød fiskesuppe

 

Fra 4 sultne til 6 halvsultne personer:

1 løk

1 liten fennikel

3-4 fedd hvitløk

1 chili

olivenolje til steking

noen tråder safran

2-3 dl vin

7-8 dl vann (eller kraft, fisk/kylling)

300 g hermetisk tomat

1 ts sukker

saft fra en halv sitron

600 g renset fisk og skalldyr

3-400 g blåskjell

3-4 ss hakket fersk basilikum og timian

«gress» fra fennikelen

2 små vårløk

(en liten slant pastis)

 

Rens og grovhakk løk. Skjær fennikel i biter (men ta vare på «gresset»). Rens hvitløk og chili og finhakk.

Surr løk i olivenolje i en stor gryte. Tilsett fennikel, chili og hvitløk. Surr under omrøring til blank.

Tilsett safran og la surre litt videre. Tilsett til sammen 1 liter væske (vin/vann/kraft) liter etter litt, og så tomat-«pulp».

Tilsett sitron og sukker, og la koke i 20 minutter.

Rens fisk og sjømat (hvit fisk, laks, det hvite kjøttet fra krabbe, hummer, det må gjerne være litt forskjellige) i passe store biter, pluss en god neve blåskjell. La putre til blåskjellene åpner seg. Det vil ta et par minutter.

Om du har, vil det være godt å ha i noen dråper pastis samtidig med fisken.

Ta helt til slutt i basilikum, timian, fennikelgress og hakket vårløk. Smak til med salt og pepper og server rykende varm. Gjerne med godt brød til.

 

 

 

 

 

Sellerisuppe.

 

Skroget av en kylling

En tredjedels purre

en halv løk

1 gulrot

3 selleristenger

3 nellikspiker

1 laurbærblad

en kvast fersk timian

1,5 liter vann

 

1 ss smør

1 ss hvetemel

2 selleristenger

2 fedd hvitløk

1 ts spisskummin

1 knivspiss cayennepepper

En neve fersk timian, bladpersille og/eller løpstikke

salt

 

Del en kylling, ta bort brystkjøttet og lårene for annen bruk. Ta i en kasserolle sammen med purre, løk, gulrot, selleri, laurbær, timian og vann. Kok opp, og la koke, gjerne i 3–4 timer.

Sil, og kok videre mens du gjør ferdig resten.

Pill kjøttet av kyllingen og legg til side.

Hakk resten av sellerien og svisj i litt olje i en annen kasserolle. Tilsett finhakket hvitløk. cayenne og kummin.

Rør inn hvetemel og tilsett smør.

Tilsett den kokende kraften, hakket timian, bladpersille og/eller løpstikke og kyllingbitene.

Smak til med salt før suppa serveres.

 

 

 

Sitronkylling:

 

Ingredienser:

Kyllinglår (eller vinger)

Økologiske sitroner

(Bacon)

Hele småløk

Små tomater

Hvitløk

Godt salt

Pepper

Olivenolje

Urter fra hagen (oregano, timian, estragon)

Gni kyllinglårene/kyllingvingene inn med salt og pepper og legg dem i en liten, ovnssikker form.

Kutt sitronbåter og press dem lett over kyllingkjøttet, ikke press ut all saften.

Ha hel løk, hele hvitløksfedd, sit-ronbåtene (og baconbitene) med i formen.

Med kylling er det godt med timian, estragon og oregano.

Hell over god olivenolje og bak i ovnen omtrent 40 minutter, eller til kjøttet er brunt og deilig.

Sausen som er igjen i pannen, kan du dyppe brød i eller tar vare på til en kyllingsuppe eller -saus.

 

 

Spinatsuppe:

Antall porsjoner: 2

 

500 gram fersk spinat

5 stk sjalottløk

1,5 terning grønnsaksbuljong

3 dl melk

2 ss plantemargarin eller smør

2 ss hvetemel

salt og pepper

2 egg

Godt brød

 

Fremgangsmåte

 

Hardkok eggene i ca 12 minutter. Avkjøl i rennende, kaldt vann.

 

Vask spinaten og fjern de grove stilkene. Hakk spinaten, og sett tilside. Skjær løken i tynne skiver, og surr i en stor panne eller gryte i margarin eller smør til den er gyllen. Ha i spinaten og la surre med til den faller sammen.

 

Rør inn hvetemel og tilsett buljongen, rør godt. Kok opp, og tilsett melken. La trekke under lokk i ca 15 minutter, smak til med salt og pepper.

 

Ha suppen i en blender og kjør til den er jevn.

Server med godt brød og egg delt i båter.

 

Anonym poster: 4b04f9abace3d48fbc689314a0c29d7d

Skrevet

Bytt ut lasagneplatene med skiver og stekt zuchini eller aubergine. Lag grønnsaksgratenger ved siden av middag, grønnsaksmos, linsepure, grillet paprika, smørdampede grønnsaker, salater er godt tilbehør.

Kjøp gode lavcarbo kokebøker.

Hvis du spiser lavcarbo, trenger du ikke tenke på fettet noe serlig.

Å lage mat fra grunnen er ikke vanskelig, det er også mye bedre på smak!

 

Skrevet

Sjekk ut Fedon Lindberg. Der brukes my linser i sstedet for ris. Siden han har type 1 vil det han må bruke insulin. Da kan han i grunn spise greit nok bare han justerer dosen. Regn ut karbohydrater på forhånd og gi hurtigvirkende før dere feks spiser ris. Fullkornspasta har mindre karbs enn vanlig så det kan du erstatte pasta med ihvertfall en gang i ny og ned. Dette trenger ikke være en dritkjip sykdom hvis han er flink å måle blodsukker ofte og tar insulinen riktig. Frosne grønnsaker er like sunne som ferske oppkuttede. Så det trenger du ikke ha dårlig samvittighet for å bruke. Tomatbokser feks er kjempe sunt å bruke for å lage tomatsaus. De aller fleste er ikke tilsatt sukker men sjekk for sikkerhets skyld. Mutti sine bokser har best smak. Mais er greit fra boks. Så ikke all hermetikk er å forkaste. Bare sjekk innholdet først :)

Skrevet

Sukrin eller Stevia er feks fine produkter å bruke i stedet for sukker hvis han liker noe søtt innimellom. Det påvirker ikke blodsukkeret og er søtt som bare fy og kalori fritt.

Skrevet

Det finnes mange gode kokebøker tilpasset diabetikere, spør på biblioteket eller i bokhandelen.

 

Anonym poster: 2b83a427ab5bbfb7a2911ce1e0c0dfeb

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...