Gå til innhold

Mme og fast føde. Hvorfor så ulike hygieneregimer?


Anbefalte innlegg

Mini begynner nå så smått å smake på frukt og grøt, og det slår meg at det er veldig stor forskjell mellom rådene for tilbereding av mme og feks grøt.

 

Hvorfor mon tro, skal man ikke koke vannet som skal brukes til grøt? Og det er aldri snakk om å sterilisere bolle og bestikk. Ganske uvant etter måneder med kobling av vann og sterilisering av flasker.

 

Noen som vet?

Fortsetter under...

Dess yngre barna er, dess viktigere er hygienen. Nyfødte har svært dårlig immunforsvar, det bygges opp etterhvert, og mengden immunstoffer som produseres er ikke på topp før barna er rundt 6-7 år. Det er enorm forskjell på et nyfødt barn og et barn på 4-6 måneder.

 

I tillegg er det ikke vanlige "husholdningsbakterier" man primært ønsker å beskytte seg mot, men en potensielt livsfarlig bakterie (E. sakazakii) som har vært funnet i noen få batcher med MME i Europa og USA, og som barn der har dødd av (det er altså ikke et bakterie som finnes i skittent vann, men i MME-pulveret). Så hygienisk man enn ønsker å produsere MME så er det ikke mulig å fremstille sterilt pulver, da dette vil ødelegge en del av næringsstoffene i blandingen. Derfor steriliserer man så godt man kan ved å pasteurisere kumelka som brukes, bruke sterile råvarer der man kan, ha rene omgivelser etc - og som regel går det bra med "resten". Men DERSOM denne bakterien kommer inn i blandingen så har man råd som minsker risikoen for at det oppstår bakterievekst, nemlig råd rundt vanntemperatur og bruk av fersk blanding/ingen gjenoppvarming, og grundig vask som fjerner alle rester.

 

Vannet som sådan er altså sjelden problemet. Grøtblandinger inneholder også MME, men når barnet får grøt er det 4-6 måneder, og immunforsvaret er MYE sterkere enn for nyfødte. Husk også at rådene som gir er generelle, så de vil ofte være strengere enn det som trengs for de fleste - fordi de skal passe for barn som har litt mindre utviklet tarm, som er litt syke, som har litt dårligere immunforsvar - barn som foreldrene ikke nødvendigvis vil definere som SYKE i forhold til råd som gis. Og ikke minst må de ta høyde for at barna kan ha slumsete foreldre som ikke følger rådene 100% - av hensyn til barnet er det da viktig at rådene er sånn at det likevel som regel går bra...

 

I tillegg er det lettere å vaske en grøtbolle og en skje ren, enn en flaske og ikke minst tåtesmokk. I u-land og i katastrodesituasjoner er det anbefalt å gi tilskuddsblandinger/MME til spedbarn med skje eller vanlig kopp i stedet for av flaske, fordi det er mye enklere å få dette utstyret rent.

  • 3 måneder senere...

Det var ny info for meg.. :) men drepes de farlige bakteriene i mme'n av 50grader da? Har lest at det er den tempen vannet skal være, når jeg blander vann og pulver?

Står så mye forskjellig overalt at det er ikke godt å vite.. :)

MME skal tilberedes med den temperaturen på vannet som står i bruksanvisninga på pakken. Ikke mer, ikke mindre. Dette er viktig for at vitaminnivået skal bli riktig (en del vitaminer skades feks. av varme, og da er det tilsatt mer av dem i pulveret for at det skal bli nok etter tilberedning).

 

Bakterien drepes ikke av 50 grader, men så lenge MMEen tilberedes rett før måltidet så rekker ikke bakteriene formere seg nok til at det er farlig. Om den tilberedes lang tid på forhånd eller varmes flere ganger er det flere typer bakterier som kan rekke å formere seg i flaskene. Derfor skal man alltid lage MME for ett måltid om gangen, og kaste alle rester.

 

Ferdigblanda MME (altså flytende på boks) er lagd på en litt annen måte (alle ingrediensene er varmet opp, vitamininholdet før oppvarmingen er justert slik at innholdet til slutt blir riktig), så den finnes ikke denne bakterien i.

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...