Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Skrevet

Hallo damer!

Hvordan forholder dere dere til diverse "nei-mat" under graviditeten? Eks spekemat og diverse oster.. Jeg ELSKER spekemat, og nå i 2. trimester tillater jeg meg å spise litt...

For 10 år siden var det ingen som sa at man ikke skulle spise spekemat under graviditeten, og jeg har inntrykk av at det blir bare flere og flere "forbud" for gravide. Selvfølgelig er det mange det er hold i også, men noe virker litt hysterisk, spør du meg... Hva tenker dere om det?

Videoannonse
Annonse
Skrevet

spekemat spiser jeg kun om det blir ekstra stekt, paa pizza o.l.

 

noen salamier ER varmebehandlet, saa ikke noe problem der. Oster spiser jeg om de er i saus eller paa pizza.

Skrevet

Jeg er nok det du ville kalle småhysterisk, men jeg orker rett og slett ikke ta sjansen, uansett hvor liten sannsynligheten er. Hadde ikke klart å slappe av etterpå, så da forholer jeg meg konsekvent til rådene fra fhi/matportalen. Det er jo en grunn til at disse rådene finnes, og det fødes f.eks flere barn årlig som er døve pga toxoplasmoseinfeksjon i svangerskapet.

Jeg styrer unna spekemat som ikke er varmebehandlet, men steker spekepølse i omrlett, har chorizo i pastasaus og på pizza, osv, så får stilt litt av spekematsuget. Gleder meg sykt mye til å spise serranoskinke, brie og selbu blå igjen, men jeg klarer da virkelig å vente disse få månedene! Savner ett glass rødvin også, men det er jo bare slik at det er visse ting det er anbefalt å holde seg unna når man er gravid.

Man får stå for det man velger selv, men anbefalingene er jo der av en grunn, og da orker ikke jeg å ta sjansen, verken for min egen del eller mini i magen sin del.

Skal heller feire med at fødsel er overstått med å fråtse i deilige oster og spekemat. DET gleder jeg meg til:) slik mat er verdt å vente på;)

Skrevet

Jeg synes selv jeg er litt hysterisk, men så tenker jeg at det er jo bare 8 måneder fra man vet til den kommer, så får jeg heller være litt hysterisk. I første trimester var jeg helt nazi, nå kan jeg spise pasteurisert fetaost samme dag den er åpnet, spiser sushi av laks, røykelaks (men fryser den først i to døgn og spiser den så i løpet av neste døgn) og har spist fårepølse en gang, fordi jeg var så sinnsykt kvalm og det var det eneste som føltes som det kunne gå ned.

Skrevet

Jeg er nok det du ville kalle småhysterisk, men jeg orker rett og slett ikke ta sjansen, uansett hvor liten sannsynligheten er. Hadde ikke klart å slappe av etterpå, så da forholer jeg meg konsekvent til rådene fra fhi/matportalen. Det er jo en grunn til at disse rådene finnes, og det fødes f.eks flere barn årlig som er døve pga toxoplasmoseinfeksjon i svangerskapet.

Jeg styrer unna spekemat som ikke er varmebehandlet, men steker spekepølse i omrlett, har chorizo i pastasaus og på pizza, osv, så får stilt litt av spekematsuget. Gleder meg sykt mye til å spise serranoskinke, brie og selbu blå igjen, men jeg klarer da virkelig å vente disse få månedene! Savner ett glass rødvin også, men det er jo bare slik at det er visse ting det er anbefalt å holde seg unna når man er gravid.

Man får stå for det man velger selv, men anbefalingene er jo der av en grunn, og da orker ikke jeg å ta sjansen, verken for min egen del eller mini i magen sin del.

Skal heller feire med at fødsel er overstått med å fråtse i deilige oster og spekemat. DET gleder jeg meg til:) slik mat er verdt å vente på;)

 

Samme tenker jeg. Er bare noen mnd av et liv, så jeg klarer meg uten.

Skrevet

Jeg følger anbefalingene du finner på Matportalen (derunder å unngå spekemat i svangerskapet).

 

Det er ikke det minste vanskelig, langt fra hysterisk og jeg synes egentlig denne "anti-hysteritrenden" hvor man påpeker at det ikke var slik de gjorde i gamle dager, er omtrent like logisk som å droppe bilsikring for unger fordi bestefar ikke hadde det. Fullstendig ulogisk, med andre ord.

Skrevet

Skive med spekeskinke er omtrent det eneste jeg får i meg om dagen. Hvis det står mellom spekeskinke eller ingen mat er valget veldig enkelt..

Skrevet

Robot, akkurat det samme jeg tenker! Synes ikke jeg er hysterisk, jeg bare følger noen enkle råd som fagpersoner har kommet med. Dette gjelder bare noen mnd av livet og det er enkelt å følge disse rådene.

Skrevet

Jeg tenker også at det gjelder kun noen måneder og velger å følge rådene fra matportalen.

Ser ikke helt poenget i å gå i mot rådene, for skulle noe skje vet jeg at jeg ville klandret meg for at jeg ikke fulgte rådene, så valget er enkelt.

Folk må gjerne kalle meg hysterisk, men alt for lillegutt :)

Skrevet

Bedre føre var tenker jeg og holder meg unna mat som matportalen råder meg til :) Klart jeg savner spekemat (og mykoster, alkohol, fem kopper kaffe om dagen etc etc) , men sånn er det nå en gang å være gravid. Er jo en veldig liten periode av livet mitt da :)

Skrevet

Følger rådene fra matportalen og synes det går helt greit. Vil unngå alt som kan være en risiko for barnet mitt :)

Skrevet

Følger rådene fra matportalen ja, og har våte drømmer om spekeskinke og brie på fødestua. Ville aldri tilgitt meg selv om jeg spiste noe jeg burde holdt meg unna og det faktisk hadde skjedd noe. Det er en grunn til at anbefalingene er der, selv om de ikke var der før. Verden går jo fremover :)

Skrevet

Jeg følger anbefalingene du finner på Matportalen (derunder å unngå spekemat i svangerskapet).

 

Det er ikke det minste vanskelig, langt fra hysterisk og jeg synes egentlig denne "anti-hysteritrenden" hvor man påpeker at det ikke var slik de gjorde i gamle dager, er omtrent like logisk som å droppe bilsikring for unger fordi bestefar ikke hadde det. Fullstendig ulogisk, med andre ord.

 

He he bra sammenligning. Min mor blir til stadig vekk overrasket og oppgitt over alt gravide plutselig ikke kan spise, feks spekemat og oster. Sånn var det da ikke når hun gikk gravid og det er da blitt barn av oss likevel. Skal jammen nevne dette med sikkerhetsbelte og ikke minst røyking i bil, UTEN vinduene åpne... er heldigvis skjedd litt på den fronten også ;)

Skrevet

Jeg følger også matportalens anbefalinger. Glemte meg bort under en venninnelunch før jul og spiste serranoskinke, og tok i ren distraksjon en smaksprøve brie på Meny for noen uker siden - fikk litt hetta først, men ble raskt beroliget av min mor ;)

Jeg merker at det er en del av "fy-maten" som byr meg litt i mot, alkohol og kaffe er heller ikke noe stress å avstå fra, og sigarettene var superlett å gi opp :)

MEN jeg savner et glass bobbliss nå og da (kan nesten begynne å grine når jeg ser poppende flasker på TV ...hehe). Jeg smakte tre slurker på nyttårsaften og det var herlig, har også tenkt til å smake tre små slurker på påskeaften.

Kjæresten har lovet meg å stå klar med et glass champagne til meg på klinikken så fort baby er ute <3 Gleder meg også til å spise østers og raktfisk, men det er ikke noe kjempesavn.

Skrevet

Jeg har fått beskjed på jobb at det har tippet over for meg fordi jeg vil vaske grønnsakene før jeg har de på brødskiva. Det blir nemlig ikke gjort av hun som tilbereder lunchen. Jeg trodde det var vanlig eller hva gjør dere? Jeg gjør det selv om jeg ikke er gravid.

Og jeg følger matportalens råd. Det er for en så kort periode av livet så da kan jeg avstå fra det.

Jeg sliter imidlertid med å holde meg unna søtsaker og brus. Det er jo ikke bra det heller.

Skrevet

Jeg har fått beskjed på jobb at det har tippet over for meg fordi jeg vil vaske grønnsakene før jeg har de på brødskiva. Det blir nemlig ikke gjort av hun som tilbereder lunchen. Jeg trodde det var vanlig eller hva gjør dere? Jeg gjør det selv om jeg ikke er gravid.

Og jeg følger matportalens råd. Det er for en så kort periode av livet så da kan jeg avstå fra det.

Jeg sliter imidlertid med å holde meg unna søtsaker og brus. Det er jo ikke bra det heller.

 

Vaske frukt og grønt har jeg aaaldri gjort, verken før eller under graviditet. Kan godt hende det er vanlig, jeg har bare aldri sett vitsen ;):P

Skrevet

Er det noen som er klar over at også "normale" mennesker blir syke av toxoplasmose-infisert mat?

Kjenner du noen som har blitt syk av å spise spekemat og ost i Norge overhodet?

så stor er oddsen for at du også skal bli syk.

Dessuten dør bakteriene dersom du fryser maten før du spiser den.

Men å holde seg langt unna i utlandet er nok en god regel.

Og så kan man jo selvsagt begrense seg litt mer enn før.

Skrevet

Er det noen som er klar over at også "normale" mennesker blir syke av toxoplasmose-infisert mat?

Kjenner du noen som har blitt syk av å spise spekemat og ost i Norge overhodet?

så stor er oddsen for at du også skal bli syk.

Dessuten dør bakteriene dersom du fryser maten før du spiser den.

Men å holde seg langt unna i utlandet er nok en god regel.

Og så kan man jo selvsagt begrense seg litt mer enn før.

 

Jeg synes det er synd at man kommer med så mye feilinformasjon og forteller folk at det er greit å spise ting legene har funnet ut kan være uheldig for fosteret.

 

Man merker ikke nødvendigvis at man får en toxoplasmoseinfeksjon. Babyen, derimot, kan det være kritisk for.

 

Frysing dreper ikke nødvendigvis toxoplasmoseparasitten. Varmebehandling gjør det.

 

http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/gravide/listeria_og_toxoplasma_kan_skade_fosteret

 

 

 

Skrevet

Er det noen som er klar over at også "normale" mennesker blir syke av toxoplasmose-infisert mat?

Kjenner du noen som har blitt syk av å spise spekemat og ost i Norge overhodet?

så stor er oddsen for at du også skal bli syk.

 

Dessuten dør bakteriene dersom du fryser maten før du spiser den.

 

Man regner at 10-20 % av kvinner som blir gravide i Norge har antistoffer mot toxoplasmose på grunn av tidligere infeksjon. Mange vet ikke om det, siden man godt kan ha infeksjon uten å oppleve symptomer.

 

Så ja, jeg går ut fra at jeg kjenner veldig mange som har fått toxoplasmose her i landet.

 

Det er riktig at toxoplasma dør ved dypfrysing over flere døgn, men det gjelder ikke listeria - som må varmebehandles. Du kan lese mer om det her: http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/gravide/listeria_og_toxoplasma_kan_skade_fosteret

Gjest 3 små ♥
Skrevet

Helt enig Barbarella! Folk må selvfølgelig bestemme selv hva som er best for seg og den lille i magen, men når det er sagt syns jeg ikke man skal spre usannheter bare for å rettferdiggjøre valgene sine.

 

Toxoplomose dør ved dypfrysing (-18 grader) over flere døgn. Listeria derimot, som også kan være i spekemat og oster, dør ikke ved frysing, kun ved varmebehandling. Fra 2005 til 2012 ble det rapportert 229 tilfeller av listeriasmitte. Ved ett av utbrudda, der 15 mennesker ble smittet av norsk økologisk camenbert, døde 3 av ofrene samt et ufødt tvillingpar. De resterende ble alvorlig syke.

 

Jeg personlig tenker hvorfor i all verden ta sjansen? Det er snakk om 9 måneder samt å holde det mest dyrebare jeg har, trygg og frisk. Da er valget såre enkelt!

 

 

Kilde fra Norsk Folkehelseinstitutt:

 

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6493&Main_6157=6287:0:25,5499&MainContent_6287=6493:0:25,6833&Content_6493=6441:82811::0:6446:73:::0:0

Skrevet

Er i andre trimester og må dessverre si meg enig i at det er en del hysteri ut å går her ja. Det verste er at jordmor er enig med meg...;)

Det er tross alltid forskjell på alkohol/ tobakk/ div medikamenter som vi vet skader fosteret, og å spise helt normal mat som i ekstreme tilfeller kan gi en infeksjon. Mener kortene blandes her, kanskje det virker mot sin hensikt ?

Ikke det at jeg er så veldig avslappet, men de siste ukene har trønderfår vært favorittpålegget mitt :) Klarere ikke Å stresse meg opp over dette, det gikk bra for 10 og 16 år siden også, da var det ingen som var opptatt av dette. Men det er klart, dette må hver enkelt bestemme selv. Mener bare det blir helt feil å sette hun som bare klarer å spise salami i samme bås som storrøykeren ex.

Skrevet

Gikk det bra for 10 og 16 år siden? Skjønner ikke helt hva du mener. Hvor har du den infoen fra? :-)

Skrevet

Det var da jeg fikk barn sist og dette ikke var noe tema :)

Skrevet

Så det at det gikk bra med ditt barn den ene gangen betyr at ingen trenger å følge legenes råd ang toxoplasmose? :-) ja, dette blir på linje med argumentene mot bilsikring.

 

Du gjør selvfølgelig som du vil, men jeg personlig klarer meg fint uten spekemat i disse få mnd. Et lett valg :-)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...