Gå til innhold

Hva er egentlig galt med pels?


Anbefalte innlegg

Skrevet

 

Ost er stortsett kommet til pga kalvemage :-)

 

 

Anonym poster: e24433986abbbbf9f0a7f3f6f250aed4

 

Flere oster er laget av mikrobiell løpe, så null stress.

Fortsetter under...

Skrevet

Skremmende å lese om hvor stor uvitenhet det er ang pelsdyr, dyr for matproduksjon og ville dyr.

Er ikke rart det går så ille når man ikke tar seg tid til å finne ur hvor maten og klærne deres kommer fra!

Er selv utdannet innen landbruk og naturforvaltning. Noen ganger så tenker jeg at det jeg lærte der skulle vært med i pensum for ALLE, Feks på ungdomsskole eller vgs.

Pelsdyroppdrett = dyreplageri.

Ville dyr som blir skutt ute i skogen blør ikke i hjel. Jegeren er trent til å skyte dødelige skudd.

Dyr som storfe og gris har det ikke særlig bra med mindre de kommer fra en økologisk gård. (økologiske griser får gå ut og inn som de vil)

Sauer har det supert i Norge, og å klippe ullen er ikke dyreplageri.

Kjøttdyr (storfe) kan ha et greit liv. Melkekyr har en litt tristere tilværelse, men har fått flere rettigheter de senere år.

Kyllinger og høns til eggproduksjon har det IKKE bra, verken burhøns eller såkalt frittgående....

Hvordan slakteprosessen er hos de nevnte gårdsdyrene er heller ikke mye å skryte av. Skal ikke komme med detaljer, men her burde kanskje flere sette spørsmålstegn til hvordan maten deres ender sitt (ofte triste) liv.

Jeg er ikke vegetarianer, men velger helt klart økologisk og spiser mye elg.

(skriver fra mobil og ser derfor ikke alt jeg skriver, beklager manglende avsnitt.)

 

Siden jeg kommer fra ikke økologisk gård så må jeg få lov å legge til

Grisene våre har 4 mål hage som de kan bruke når de ønsker.

Kyrene blir melket på beite om sommeren, om vår og høst tar vi de inn for melking. Vinteren er de på bås.

 

Høns har vi kun til eget forbruk og de har 1 mål hage....

 

Er allikevel enig i at mange mat dyr vankjøttes...

 

Anonym poster: e24433986abbbbf9f0a7f3f6f250aed4

 

Det er et godt poeng, for det er ikke slik at ikke økologisk nødvendigvis er slemt. Men problemet er at forbukeren ikke kan skille på om han kjøper melk du har levert til Tine, eller den melka som nabobonden som kun oppfyller de stusselige minstekravene sin melk. Med andre ord støtter man også dårlig dyrehold. Hadde foretrukket å kjøpe kjøtt og melk direkte fra deg, jeg betaler gjerne mer for en garanti for god dyrevelferd. (bortsett fra at bås døgnet rundt om vinteren er helt grusomt i mine øyne, og skulle vært ulovlig)

 

I økologisk landbruk er det av en eller annen merkelig grunn også større krav til dyrevelferd. Derfor velger jeg økologisk, hvis jeg ikek kan kjøpe direkte fra bonden. Bryr meg ikke om det med spreøytemidler egentlig, men kjøper jeg økologisk vet jeg i hvert fall at dyrene har hatt det LITT bedre.

 

Anonym poster: 7c2f6281c449d8e77f77574401907b3c

 

Om du bor på Vestlandet er det steder med gårdsbutikker.

Joda det høres kanskje jævlig ut å stå på bås hele vinteren.

Men... Når det er tid til det blir de luftet, grunnen til at de ikke kan gå ute om vinteren er rett og slett fordet det er for kalt for de. Når de luftes er de ute ca1-2 timer om været tillater det får de være ute lenger.

Siden de ikke går fritt ute vil jeg da kalle det å stå på bås :-)

 

 

Vi vurderte økologisk men pga at store deler av gården da må stå brakk i flere år ble det uaktuelt.

Dette selv om vi ellers oppfyller kravene.

Naturlig gjødsel og ikke farlige sprøytemidler osv....

 

Mine foreldre er hippier så de var nok bare forut sin tid når de overtok gården.

 

Anonym poster: e24433986abbbbf9f0a7f3f6f250aed4

 

Det er bare tull at det er for kaldt for dem ute. Jeg bor på det sentrale østland, med oppimot 30 minus i perioder, og kyrne går likevel på løsdrift, der de går inn og ut som de ønsker. Tunge plaststrimler foran åpningen sørger for at de kommer seg inn og ut uten at fjøset blir iskaldt.

 

Og du skriver jo selv at "når det er tid til det blir de luftet 1-2 timer". Hva da tid? Påsto du ikke at grunnen til at de sperres inne er kun fordi de ikke tåler kulden? Hvorfor tåler de kulden i 1-2 timer når dere har "tid"?

 

Det er dessverre ikke mange som driver slik her heller, men det er fint mulig om man bryr seg mer om dyrevelferd enn hva som er økonmisk og lettvint for menneskene.

 

Anonym poster: 7c2f6281c449d8e77f77574401907b3c

Skrevet

Og så skjønner jeg ikke helt tankegangen med at "hvis noen har det ille, er det greit at andre har det enda verre". Som at pelsdyrenene må akseptere dårlige levevilkår i bur fordi kyrne har det heller ikke optimalt?

 

Anonym poster: d3746a6d705a12cc86f9bc3558654435

Skrevet

Og ved å forby pelsdyrhold i Norge vil vi importere fra land som ikke har de samme reglene som vi har. Da snakker vi dyr som blir flådd levende, og som lever under mye trangere forhold enn i Norge.

 

Man kan ikke sammenligne villrever med rever som er født og oppvokst i bur. De vet ikke bedre. Dessverre er det mange som driver med dyr som mangler totalt empati, ikke bare innenfor pelsdyrnæringen. Pelsdyr som lider har ikke fin pels, og farmerne tjener derfor på å behandle de bra.

 

Å slippe tamdyr ut i naturen er dyreplageri på høyt nivå. Disse dyrene vil fryse eller sulte ihjel. De har ingen erfaringer med fiender, og er lette bytter. Det er også misforstått dyrevern å gi dyrene menneskelige egenskaper, da dette er dyr. De har ikke behov for selvrealisering og teselskaper.

 

Å la være å støtte pelsindustrien ved å ikke kjøpe pels er en sak, men ved å forby pelsdyroppdrett blir som å pule for jomfruelighet.

 

 

Skrevet

Skremmende å lese om hvor stor uvitenhet det er ang pelsdyr, dyr for matproduksjon og ville dyr.

Er ikke rart det går så ille når man ikke tar seg tid til å finne ur hvor maten og klærne deres kommer fra!

Er selv utdannet innen landbruk og naturforvaltning. Noen ganger så tenker jeg at det jeg lærte der skulle vært med i pensum for ALLE, Feks på ungdomsskole eller vgs.

Pelsdyroppdrett = dyreplageri.

Ville dyr som blir skutt ute i skogen blør ikke i hjel. Jegeren er trent til å skyte dødelige skudd.

Dyr som storfe og gris har det ikke særlig bra med mindre de kommer fra en økologisk gård. (økologiske griser får gå ut og inn som de vil)

Sauer har det supert i Norge, og å klippe ullen er ikke dyreplageri.

Kjøttdyr (storfe) kan ha et greit liv. Melkekyr har en litt tristere tilværelse, men har fått flere rettigheter de senere år.

Kyllinger og høns til eggproduksjon har det IKKE bra, verken burhøns eller såkalt frittgående....

Hvordan slakteprosessen er hos de nevnte gårdsdyrene er heller ikke mye å skryte av. Skal ikke komme med detaljer, men her burde kanskje flere sette spørsmålstegn til hvordan maten deres ender sitt (ofte triste) liv.

Jeg er ikke vegetarianer, men velger helt klart økologisk og spiser mye elg.

(skriver fra mobil og ser derfor ikke alt jeg skriver, beklager manglende avsnitt.)

 

Siden jeg kommer fra ikke økologisk gård så må jeg få lov å legge til

Grisene våre har 4 mål hage som de kan bruke når de ønsker.

Kyrene blir melket på beite om sommeren, om vår og høst tar vi de inn for melking. Vinteren er de på bås.

 

Høns har vi kun til eget forbruk og de har 1 mål hage....

 

Er allikevel enig i at mange mat dyr vankjøttes...

 

Anonym poster: e24433986abbbbf9f0a7f3f6f250aed4

 

Det er et godt poeng, for det er ikke slik at ikke økologisk nødvendigvis er slemt. Men problemet er at forbukeren ikke kan skille på om han kjøper melk du har levert til Tine, eller den melka som nabobonden som kun oppfyller de stusselige minstekravene sin melk. Med andre ord støtter man også dårlig dyrehold. Hadde foretrukket å kjøpe kjøtt og melk direkte fra deg, jeg betaler gjerne mer for en garanti for god dyrevelferd. (bortsett fra at bås døgnet rundt om vinteren er helt grusomt i mine øyne, og skulle vært ulovlig)

 

I økologisk landbruk er det av en eller annen merkelig grunn også større krav til dyrevelferd. Derfor velger jeg økologisk, hvis jeg ikek kan kjøpe direkte fra bonden. Bryr meg ikke om det med spreøytemidler egentlig, men kjøper jeg økologisk vet jeg i hvert fall at dyrene har hatt det LITT bedre.

 

Anonym poster: 7c2f6281c449d8e77f77574401907b3c

 

Om du bor på Vestlandet er det steder med gårdsbutikker.

Joda det høres kanskje jævlig ut å stå på bås hele vinteren.

Men... Når det er tid til det blir de luftet, grunnen til at de ikke kan gå ute om vinteren er rett og slett fordet det er for kalt for de. Når de luftes er de ute ca1-2 timer om været tillater det får de være ute lenger.

Siden de ikke går fritt ute vil jeg da kalle det å stå på bås :-)

 

 

Vi vurderte økologisk men pga at store deler av gården da må stå brakk i flere år ble det uaktuelt.

Dette selv om vi ellers oppfyller kravene.

Naturlig gjødsel og ikke farlige sprøytemidler osv....

 

Mine foreldre er hippier så de var nok bare forut sin tid når de overtok gården.

 

Anonym poster: e24433986abbbbf9f0a7f3f6f250aed4

 

Det er bare tull at det er for kaldt for dem ute. Jeg bor på det sentrale østland, med oppimot 30 minus i perioder, og kyrne går likevel på løsdrift, der de går inn og ut som de ønsker. Tunge plaststrimler foran åpningen sørger for at de kommer seg inn og ut uten at fjøset blir iskaldt.

 

Og du skriver jo selv at "når det er tid til det blir de luftet 1-2 timer". Hva da tid? Påsto du ikke at grunnen til at de sperres inne er kun fordi de ikke tåler kulden? Hvorfor tåler de kulden i 1-2 timer når dere har "tid"?

 

Det er dessverre ikke mange som driver slik her heller, men det er fint mulig om man bryr seg mer om dyrevelferd enn hva som er økonmisk og lettvint for menneskene.

 

Anonym poster: 7c2f6281c449d8e77f77574401907b3c

 

De går med teppe når de er ute, derfor tåler de kulden bedre.

 

De gangene mine foreldre f.eks må i begravelser/barnedåp/andre deler av livets små og store hendelser og om ikke vi unger kan steppe inn så kan jeg ikke garantere at avløsnerne tar seg tid til å lufte 20 kyr alene.

Ja det er forskjell på om det er en person eller to og eller flere er på en gård og samarbeider.

Ser det særlig når de er på fullt beite, det er ekstremt få avløsere som faktisk kan håndmelke så vi må lære de opp.

 

Greit nok at de har melkemaskin i fjøset men de foretrekker begge to å håndmelke for det er mer skånsomt for dyrene

 

Anonym poster: e24433986abbbbf9f0a7f3f6f250aed4

Skrevet

Skremmende å lese om hvor stor uvitenhet det er ang pelsdyr, dyr for matproduksjon og ville dyr.

Er ikke rart det går så ille når man ikke tar seg tid til å finne ur hvor maten og klærne deres kommer fra!

Er selv utdannet innen landbruk og naturforvaltning. Noen ganger så tenker jeg at det jeg lærte der skulle vært med i pensum for ALLE, Feks på ungdomsskole eller vgs.

Pelsdyroppdrett = dyreplageri.

Ville dyr som blir skutt ute i skogen blør ikke i hjel. Jegeren er trent til å skyte dødelige skudd.

Dyr som storfe og gris har det ikke særlig bra med mindre de kommer fra en økologisk gård. (økologiske griser får gå ut og inn som de vil)

Sauer har det supert i Norge, og å klippe ullen er ikke dyreplageri.

Kjøttdyr (storfe) kan ha et greit liv. Melkekyr har en litt tristere tilværelse, men har fått flere rettigheter de senere år.

Kyllinger og høns til eggproduksjon har det IKKE bra, verken burhøns eller såkalt frittgående....

Hvordan slakteprosessen er hos de nevnte gårdsdyrene er heller ikke mye å skryte av. Skal ikke komme med detaljer, men her burde kanskje flere sette spørsmålstegn til hvordan maten deres ender sitt (ofte triste) liv.

Jeg er ikke vegetarianer, men velger helt klart økologisk og spiser mye elg.

(skriver fra mobil og ser derfor ikke alt jeg skriver, beklager manglende avsnitt.)

 

Siden jeg kommer fra ikke økologisk gård så må jeg få lov å legge til

Grisene våre har 4 mål hage som de kan bruke når de ønsker.

Kyrene blir melket på beite om sommeren, om vår og høst tar vi de inn for melking. Vinteren er de på bås.

 

Høns har vi kun til eget forbruk og de har 1 mål hage....

 

Er allikevel enig i at mange mat dyr vankjøttes...

 

Anonym poster: e24433986abbbbf9f0a7f3f6f250aed4

 

Det er et godt poeng, for det er ikke slik at ikke økologisk nødvendigvis er slemt. Men problemet er at forbukeren ikke kan skille på om han kjøper melk du har levert til Tine, eller den melka som nabobonden som kun oppfyller de stusselige minstekravene sin melk. Med andre ord støtter man også dårlig dyrehold. Hadde foretrukket å kjøpe kjøtt og melk direkte fra deg, jeg betaler gjerne mer for en garanti for god dyrevelferd. (bortsett fra at bås døgnet rundt om vinteren er helt grusomt i mine øyne, og skulle vært ulovlig)

 

I økologisk landbruk er det av en eller annen merkelig grunn også større krav til dyrevelferd. Derfor velger jeg økologisk, hvis jeg ikek kan kjøpe direkte fra bonden. Bryr meg ikke om det med spreøytemidler egentlig, men kjøper jeg økologisk vet jeg i hvert fall at dyrene har hatt det LITT bedre.

 

Anonym poster: 7c2f6281c449d8e77f77574401907b3c

 

Om du bor på Vestlandet er det steder med gårdsbutikker.

Joda det høres kanskje jævlig ut å stå på bås hele vinteren.

Men... Når det er tid til det blir de luftet, grunnen til at de ikke kan gå ute om vinteren er rett og slett fordet det er for kalt for de. Når de luftes er de ute ca1-2 timer om været tillater det får de være ute lenger.

Siden de ikke går fritt ute vil jeg da kalle det å stå på bås :-)

 

 

Vi vurderte økologisk men pga at store deler av gården da må stå brakk i flere år ble det uaktuelt.

Dette selv om vi ellers oppfyller kravene.

Naturlig gjødsel og ikke farlige sprøytemidler osv....

 

Mine foreldre er hippier så de var nok bare forut sin tid når de overtok gården.

 

Anonym poster: e24433986abbbbf9f0a7f3f6f250aed4

 

Det er bare tull at det er for kaldt for dem ute. Jeg bor på det sentrale østland, med oppimot 30 minus i perioder, og kyrne går likevel på løsdrift, der de går inn og ut som de ønsker. Tunge plaststrimler foran åpningen sørger for at de kommer seg inn og ut uten at fjøset blir iskaldt.

 

Og du skriver jo selv at "når det er tid til det blir de luftet 1-2 timer". Hva da tid? Påsto du ikke at grunnen til at de sperres inne er kun fordi de ikke tåler kulden? Hvorfor tåler de kulden i 1-2 timer når dere har "tid"?

 

Det er dessverre ikke mange som driver slik her heller, men det er fint mulig om man bryr seg mer om dyrevelferd enn hva som er økonmisk og lettvint for menneskene.

 

Anonym poster: 7c2f6281c449d8e77f77574401907b3c

 

De går med teppe når de er ute, derfor tåler de kulden bedre.

 

De gangene mine foreldre f.eks må i begravelser/barnedåp/andre deler av livets små og store hendelser og om ikke vi unger kan steppe inn så kan jeg ikke garantere at avløsnerne tar seg tid til å lufte 20 kyr alene.

Ja det er forskjell på om det er en person eller to og eller flere er på en gård og samarbeider.

Ser det særlig når de er på fullt beite, det er ekstremt få avløsere som faktisk kan håndmelke så vi må lære de opp.

 

Greit nok at de har melkemaskin i fjøset men de foretrekker begge to å håndmelke for det er mer skånsomt for dyrene

 

Anonym poster: e24433986abbbbf9f0a7f3f6f250aed4

 

Sier du at foreldrene dine håndmelker alle 20 kyrne sine?Det tror jeg ingenting på.da er ikke gården deres hovedinntekt iallefall!

 

Anonym poster: 1f163bcf3491d3eac9f8c85ae252c0f6

Annonse

Skrevet

Skremmende å lese om hvor stor uvitenhet det er ang pelsdyr, dyr for matproduksjon og ville dyr.

Er ikke rart det går så ille når man ikke tar seg tid til å finne ur hvor maten og klærne deres kommer fra!

Er selv utdannet innen landbruk og naturforvaltning. Noen ganger så tenker jeg at det jeg lærte der skulle vært med i pensum for ALLE, Feks på ungdomsskole eller vgs.

Pelsdyroppdrett = dyreplageri.

Ville dyr som blir skutt ute i skogen blør ikke i hjel. Jegeren er trent til å skyte dødelige skudd.

Dyr som storfe og gris har det ikke særlig bra med mindre de kommer fra en økologisk gård. (økologiske griser får gå ut og inn som de vil)

Sauer har det supert i Norge, og å klippe ullen er ikke dyreplageri.

Kjøttdyr (storfe) kan ha et greit liv. Melkekyr har en litt tristere tilværelse, men har fått flere rettigheter de senere år.

Kyllinger og høns til eggproduksjon har det IKKE bra, verken burhøns eller såkalt frittgående....

Hvordan slakteprosessen er hos de nevnte gårdsdyrene er heller ikke mye å skryte av. Skal ikke komme med detaljer, men her burde kanskje flere sette spørsmålstegn til hvordan maten deres ender sitt (ofte triste) liv.

Jeg er ikke vegetarianer, men velger helt klart økologisk og spiser mye elg.

(skriver fra mobil og ser derfor ikke alt jeg skriver, beklager manglende avsnitt.)

 

Siden jeg kommer fra ikke økologisk gård så må jeg få lov å legge til

Grisene våre har 4 mål hage som de kan bruke når de ønsker.

Kyrene blir melket på beite om sommeren, om vår og høst tar vi de inn for melking. Vinteren er de på bås.

 

Høns har vi kun til eget forbruk og de har 1 mål hage....

 

Er allikevel enig i at mange mat dyr vankjøttes...

 

Anonym poster: e24433986abbbbf9f0a7f3f6f250aed4

 

Det er et godt poeng, for det er ikke slik at ikke økologisk nødvendigvis er slemt. Men problemet er at forbukeren ikke kan skille på om han kjøper melk du har levert til Tine, eller den melka som nabobonden som kun oppfyller de stusselige minstekravene sin melk. Med andre ord støtter man også dårlig dyrehold. Hadde foretrukket å kjøpe kjøtt og melk direkte fra deg, jeg betaler gjerne mer for en garanti for god dyrevelferd. (bortsett fra at bås døgnet rundt om vinteren er helt grusomt i mine øyne, og skulle vært ulovlig)

 

I økologisk landbruk er det av en eller annen merkelig grunn også større krav til dyrevelferd. Derfor velger jeg økologisk, hvis jeg ikek kan kjøpe direkte fra bonden. Bryr meg ikke om det med spreøytemidler egentlig, men kjøper jeg økologisk vet jeg i hvert fall at dyrene har hatt det LITT bedre.

 

Anonym poster: 7c2f6281c449d8e77f77574401907b3c

 

Om du bor på Vestlandet er det steder med gårdsbutikker.

Joda det høres kanskje jævlig ut å stå på bås hele vinteren.

Men... Når det er tid til det blir de luftet, grunnen til at de ikke kan gå ute om vinteren er rett og slett fordet det er for kalt for de. Når de luftes er de ute ca1-2 timer om været tillater det får de være ute lenger.

Siden de ikke går fritt ute vil jeg da kalle det å stå på bås :-)

 

 

Vi vurderte økologisk men pga at store deler av gården da må stå brakk i flere år ble det uaktuelt.

Dette selv om vi ellers oppfyller kravene.

Naturlig gjødsel og ikke farlige sprøytemidler osv....

 

Mine foreldre er hippier så de var nok bare forut sin tid når de overtok gården.

 

Anonym poster: e24433986abbbbf9f0a7f3f6f250aed4

 

Det er bare tull at det er for kaldt for dem ute. Jeg bor på det sentrale østland, med oppimot 30 minus i perioder, og kyrne går likevel på løsdrift, der de går inn og ut som de ønsker. Tunge plaststrimler foran åpningen sørger for at de kommer seg inn og ut uten at fjøset blir iskaldt.

 

Og du skriver jo selv at "når det er tid til det blir de luftet 1-2 timer". Hva da tid? Påsto du ikke at grunnen til at de sperres inne er kun fordi de ikke tåler kulden? Hvorfor tåler de kulden i 1-2 timer når dere har "tid"?

 

Det er dessverre ikke mange som driver slik her heller, men det er fint mulig om man bryr seg mer om dyrevelferd enn hva som er økonmisk og lettvint for menneskene.

 

Anonym poster: 7c2f6281c449d8e77f77574401907b3c

 

De går med teppe når de er ute, derfor tåler de kulden bedre.

 

De gangene mine foreldre f.eks må i begravelser/barnedåp/andre deler av livets små og store hendelser og om ikke vi unger kan steppe inn så kan jeg ikke garantere at avløsnerne tar seg tid til å lufte 20 kyr alene.

Ja det er forskjell på om det er en person eller to og eller flere er på en gård og samarbeider.

Ser det særlig når de er på fullt beite, det er ekstremt få avløsere som faktisk kan håndmelke så vi må lære de opp.

 

Greit nok at de har melkemaskin i fjøset men de foretrekker begge to å håndmelke for det er mer skånsomt for dyrene

 

Anonym poster: e24433986abbbbf9f0a7f3f6f250aed4

 

Sier du at foreldrene dine håndmelker alle 20 kyrne sine?Det tror jeg ingenting på.da er ikke gården deres hovedinntekt iallefall!

 

Anonym poster: 1f163bcf3491d3eac9f8c85ae252c0f6

 

Jo

Men de lever ikke i luksus.

De er hippier som liker å leve i takt med naturen, selv om det og gjør at de får merarbeid.

 

Ikke alle som tror de blir lykkeligere av mangen materielle ting.

 

Anonym poster: e24433986abbbbf9f0a7f3f6f250aed4

Skrevet

Og ved å forby pelsdyrhold i Norge vil vi importere fra land som ikke har de samme reglene som vi har. Da snakker vi dyr som blir flådd levende, og som lever under mye trangere forhold enn i Norge.

 

Man kan ikke sammenligne villrever med rever som er født og oppvokst i bur. De vet ikke bedre. Dessverre er det mange som driver med dyr som mangler totalt empati, ikke bare innenfor pelsdyrnæringen. Pelsdyr som lider har ikke fin pels, og farmerne tjener derfor på å behandle de bra.

 

Å slippe tamdyr ut i naturen er dyreplageri på høyt nivå. Disse dyrene vil fryse eller sulte ihjel. De har ingen erfaringer med fiender, og er lette bytter. Det er også misforstått dyrevern å gi dyrene menneskelige egenskaper, da dette er dyr. De har ikke behov for selvrealisering og teselskaper.

 

Å la være å støtte pelsindustrien ved å ikke kjøpe pels er en sak, men ved å forby pelsdyroppdrett blir som å pule for jomfruelighet.

Og ved å forby pelsdyrhold i Norge vil vi importere fra land som ikke har de samme reglene som vi har. Da snakker vi dyr som blir flådd levende, og som lever under mye trangere forhold enn i Norge.

 

Nå husker jeg dessverre ikke de eksakte tall, men mener å ha lest opptil flere steder at norsk pelsproduksjon i stor grad (70-80%?) går til eksport, og da faller importargumenet ditt litt på steingrunn..

 

Forby skiten.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...