Gå til innhold

Spekemat.... noen som vet?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Legen min sa at man kunne spise spekemat på feks pizza (altså varmebehandlet) eller hvis den hadde ligget frosset en stund.

Men jeg må innrømme at jeg holder meg unna det likevel... Føler ikke at det er verdt risikoen, selv om den er veldig liten :P

 

Ang. reker vet jeg ikke.

De rekene som man kjøper i butikken som er rosa er kokt og de kan man spise =)

 

Spekemat skal man helst holde seg unna, men det er jo mulig du kan spise det hvis du fryser det eller koker/steker det, men jeg lar i alle fall være bare for sikkerhets skyld.

 

Edit: http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/gravide/#tabs-1-2-anchor

Endret av rytme

Jeg har såååå lyst på spekemat, og ikke varmebehandlet. I natt drømte jeg at det var jul, og jeg satt og skjærte stykker av et fenalår og spiste og koste meg ;) Herlig drøm! Spiser ikke spekemat ofte, men når man ikke kan så savner man det visst mer da :P

 

Reker er null problem å spise.

Annonse

Jeg unngår spekemat helt så lenge jeg er gravid pga risikoen for listeria og toxoplasma (uavhengig av om den er norskprodusert eller ikke), og jeg har sjelden hatt så lyst på noe som jeg har på spekemat akkurat nå... Rødvinspølse, serranoskinke, aah, sikle...

Så her har jeg gitt samboer klar beskjed - dagen etter fødsel blir det spekemat! :)

 

Reker er helt ok.

Synes mange er veldig Hysterisk når man kommer til mat når man er gravide, Jeg selv er ikke glad i Spekemat, men hvordan var det før da? Når de spise alt de ikke skal i dag, og de fleste fikk sunne og friske barn, noe er nok veldig overstreven her synes jeg. Reker har jeg spist siden dagen jeg fikk vite jeg var gravid,samme med rødt biffkjøtt og ørret. Babyen er fin og frisk. og ikke noe galt med

Jeg synes det blir litt lettvint å påpeke hva man har spist selv i svangerskapet av ting som ikke anbefales med begrunnelse av at dette har gått helt fint.

Ja, som regel går det helt fint, og jeg er enig i at det kan bli mye hysteri rundt mat og graviditet, men kostholdsrådene er jo der av en grunn. Du KAN bli smittet av listeria og toxoplasmose av å spise spekemat og blodig kjøtt, du kan bli smittet av å spise uvaskede grønnsaker, du kan bli smittet av listeria ved å spise feks muggoster.

Det er ingen som sier at du blir det, men ved å spise disse tingene kan du utsette babyen for en risiko.

Jeg personlig synes hver og en får velge selv ut i fra kostholdsrådene på matportalen, men at andre har spist ditt og datt er for meg ingen god begrunnelse for å gjøre de samme valgene.

Toxoplasmose- og Listeriainfeksjoner kan, i tillegg til de alvorlige komplikasjonene under svangerskapet, gi senskader hos barnet av varierende alvorlighetsgrad. Sjansen for å få disse infeksjonene er små i Norge, men det er vel verdt å ta sine forhåndsregler? Følg rådene på matportalen!

Oki :) Men tenker på mødrene våre for eks var det ingen regel, og de spiste det meste som i dag er " Skadelig " og dem er ikke syke idag og de fleste barna var jo sunne og friske,så jeg personlig synes det er mye hysteri også,men så klart noen stemmer sikkert også :)

Annonse

Oki :) Men tenker på mødrene våre for eks var det ingen regel, og de spiste det meste som i dag er " Skadelig " og dem er ikke syke idag og de fleste barna var jo sunne og friske,så jeg personlig synes det er mye hysteri også,men så klart noen stemmer sikkert også :)

 

du synes det er hysteri, men hvor mange innlegg har du egentlig skrevet her inne ang at du ikke tar sjansen på å spise sushi selv om ALLE sier at sushi er trygt ? synes jeg husker du har spurt jordmødrene her inne også om en del ang hva man kan spise og hva man bør holde seg unna.

Jeg kjenner et barn som er blind pga toksoplasmosesmitte i svangerskapet, og for noen år tilbake mistet en kvinne tvillingene sine- mens hun lå på sykehuset-, fordi hun spiste listeriainfisert brie.

 

Det er altså ikke mor som blir syk av dette, vi merker sannsynligvis ingenting, mens barnet kan dø eller bli alvorlig sykt. Fatter ikke vitsen med å ta sjansen, det er da ingen mødre som dør av å IKKE spise spekemat i 9 mnd av livet, mens barnet faktisk kan risikere det.

 

Jeg hadde ikke kunnet leve med meg selv om jeg var skyldig i noe slikt.

 

Man skal huske på at det døde mange flere barn av diverse skader før i tiden, og det er ikke helt uten grunn.

Heller hysterisk enn uten barn, sier nå jeg.

Jeg spurte jordmora mi om hva jeg kunne spise/ ikke spise. Hun sa at så lenge jeg spiser norsk mat kunne jeg spise hva jeg ville. Hun mente at man må bruke sunn fornuft..

 

 

Jordmødre er absolutt ikke alltid oppdatert her. På Matportalen, som er statens informasjonssider når det gjelder helse og kosthold, står det spesifikt nevnt at man IKKE bør spise spekemat med mindre det er varmebehandlet.

 

Jeg mener personlig at det er sunn fornuft å forholde seg til de rådene som gis der.

Jeg spurte jordmora mi om hva jeg kunne spise/ ikke spise. Hun sa at så lenge jeg spiser norsk mat kunne jeg spise hva jeg ville. Hun mente at man må bruke sunn fornuft..

 

 

Jordmødre er absolutt ikke alltid oppdatert her. På Matportalen, som er statens informasjonssider når det gjelder helse og kosthold, står det spesifikt nevnt at man IKKE bør spise spekemat med mindre det er varmebehandlet.

 

Jeg mener personlig at det er sunn fornuft å forholde seg til de rådene som gis der.

 

På de sidene er listen over hva vi ikke kan spise alt for lang, man må jo være forsiktig med alt. Jeg spiser spekemat iblandt uten dårlig smvittighet men jeg kjøper kun det som er lagd i norge av merker jeg kjenner til..

Man skal også være forsiktig med salater - spesielt om sommeren da en katt kan ha tisset på salaten. Det er faktisk større risk enn å spise spekemat tror jeg. Derfor burde all mat som ikke er dyrket i drivhus og som spises rå vaskes i "antibak vann" slik de gjør i andre Europeiske lang..

Jeg spurte jordmora mi om hva jeg kunne spise/ ikke spise. Hun sa at så lenge jeg spiser norsk mat kunne jeg spise hva jeg ville. Hun mente at man må bruke sunn fornuft..

 

 

Jordmødre er absolutt ikke alltid oppdatert her. På Matportalen, som er statens informasjonssider når det gjelder helse og kosthold, står det spesifikt nevnt at man IKKE bør spise spekemat med mindre det er varmebehandlet.

 

Jeg mener personlig at det er sunn fornuft å forholde seg til de rådene som gis der.

 

På de sidene er listen over hva vi ikke kan spise alt for lang, man må jo være forsiktig med alt. Jeg spiser spekemat iblandt uten dårlig smvittighet men jeg kjøper kun det som er lagd i norge av merker jeg kjenner til..

 

Tja, jeg synes ikke den er så lang. Det eneste man advares mot, er alkohol, nikotin og andre rusmidler, samt et par fiskesorter, mykoster og spekemat og rått kjøtt. Ellers kan man spise det aller meste. Det finnes da ørten andre typer pålegg enn akkurat spekemat og mykoster?

Vel da burde jo jeg hatt begge 2 for lenge siden da. Dette er kun Hysteri

Som noen påpekte, det er en SJANSE for å få det, du får det ikke helt sikkert. At du og andre tar sjansen og det går bra, betyr ikke at det gjør det for andre. Angående "gamle dager", syns jeg du skal ta i betraktning både antall dødfødsler og barnedødelighet. Jeg sier ikke at ALT skyldes Listeria og Toxoplasmose, men noe kan nok tilskrives det. Jeg ønsker deg lykke til med resten av svangerskapet, uansett hva du spiser. Selv følger jeg Matportalen og dermed ekspertisens anbefalinger.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...