Gå til innhold

Selbu Blå, Camembert......det har jeg spist en del av. Andre?


Anbefalte innlegg

Hei...

 

Er litt småstressa og forvirra her nå.

 

Venter nr.3 og er 23/24 uker på vei.

 

Til tider har jeg nesten glemt at jeg er gravid, men har holdt meg unna ting i matveien som jeg vet jeg bør.

 

Men.......av en eller annen grunn, så har jeg vært helt hekta på ost og har bare lest på etiketten, fått med meg at det står pasteurisert og vært storfornøyd med det.

 

Så det har gått i helt vanlig ost til Selbu Blå, Camebert, feta etc. Og da snakker jeg gjerne en halv ost om gangen altså. Ikke noe musebit her i gården dessverre :/

 

Hva bør jeg gjøre nå? Leser først nå at disse bør man unngå. Hvor dum går det ann å bli? Er det noe spesielt jeg kan og bør gjøre nå? Ja, bortsett fra å la vær å spise mer så klart....

 

Tenker på dette med listeria og hvor sannsynlig det er at jeg kan være smittet etc. Jeg er jo ikke syk den dag i dag f.eks.

 

Andre som har satt seg selv i en slik kjedelig situasjon og har noen råd å komme med?

 

På forhånd takk :)

Endret av mamma.no

Fortsetter under...

Tja, vet ikke jeg.

 

Jeg har spist både salami, spekemat og gravlaks. Har ikke spist dette i mengder, men jeg har unnet meg det i spesielle anledninger som feks 17 og barnedåp etc.

Alt står bra til inne i magen, er på kontroller i alle fall hver 2 uke med UL.

Takker for svar, jenter...

 

Jeg har ikke vært syk og alle UL viser en frisk og veldig aktiv baby så langt.

 

Ostene har vært kjøpt helt ferske og blitt spist opp ila 2dg oghar hatt en holdbarhetsdato på 1mnd + og alle er fra storprod. Tine.

 

Går til legen og tar en prøve bare for å ha det gjort, men satser på at dette er blitt større i hodet mitt enn hva det faktisk er. Ikke at en skal kimse med dett da listeria er livsfarlig, men kanskje jeg blåser mer luft i ballongen enn sterngt tatt nødvendig og gjør dette til en større greie...

 

Mem det er uansett utrolig kjedelig å tenke på hvor farlig det kan være og hvor DUM det går ann å bli. Skjønner ikke hvor jeg har vært med hodet altså..... Veldig skuffa over meg selv.

Det har nok gått bra skal du se:) I 2007 da jeg gikk gravid sist, kunne man spise brie og camenbert, så det gjorde jeg og sikkert mange andre. Men det var vel et tilfelle ei var uheldig å fikk listeria av brie, og mista tvillingene i magen (hvis jeg husker riktig). Det er vel svært sjelden det skjer, men det kan skje.

Lykke til!

Annonse

Ja, enig med alt her :)

 

Er nok litt hysteri ute og går også,men denne gangen har jeg vært "helt ute" og spist MYE slik ost - også av de to som er navngitt og som vi skal holde oss unna. Travelt med to små på 4 år og 1,5år, så jeg glemmer meg ut.... Er jo ellers veldig flink med alt annet "skadelig". Hverken røyker eller drikker, spiser ikke kjøtt, salater etc i Spania f.eks, spiser ikke spekemat, røkt laks etc. Her er det "bare" osten jeg har "dreti" meg ut med :(

 

Men det går nok godt, men skal likevel en snartur til legen over helga og ta en blodprøve, så slipper jeg å tenke mer på det de siste 16 ukene.

 

God helg og takk til alle som tok seg bryet med å svare meg :)

Endret av mamma.no
Er jo bare hysteri alt det der..

 

Nei, det er ikke hysteri. Les deg opp på matportalen. Denne korte stunden man går gravid bør man ta hensyn til retningslinjene.

Brie, camembert, blåmuggoster og visse fetaoster bør man ikke spise i svangerskapet. FAKTA

Er jo bare hysteri alt det der..
Nei, det er ikke hysteri. Les deg opp på matportalen. Denne korte stunden man går gravid bør man ta hensyn til retningslinjene. Brie, camembert, blåmuggoster og visse fetaoster bør man ikke spise i svangerskapet. FAKTA

 

Det er greit å være føre var, ja. Men det er MYE hysteri ute og går. Holde seg unna kjøtt osv i utlandet ++.

Men det er Så mye tull og bullshit som blir sagt

jeg spiste røykelaks i mit siste svangerskap, for fikk beskjed om at jeg kunne spise dette, hvis det ennå var leeeenge til den gikk ut, og helst fra en nyåpna pakke... og eneste grunn til at jeg spiste dette, var fordi jeg var totalt hækta på røykalaks... må ha vært noe jeg manglet i kroppen.. gikk over 1 år etter fødselen før jeg smakte det igjen.. hehe .. men... når det gjelder ting man skal holde seg unna... hvofor ikke gjøre det... det er snakk om 9 månder av ditt liv... hadde legen sakt nei, ikke spis røykalaks, hadde jeg ikke gjort det. for hva hvis... tenk om jeg hadde mistet... hadde ikke trengt å være akkurat fordi jeg spiste eller drakk noe jeg ikke burde.. men .. hvordan skulle jeg kunne være sikker på at det ikke var grunnen...

Annonse

Arla feta skal være trygt i følge produsenten;) jeg spiser et halvt glass av gangen i salater etc:)

 

Står det en plass jeg kan lese bekreftelsen på det?

 

 

Sitat fra matportalen: Listeria kan vokse i noen typer fetaoster, avhengig av hvordan fetaosten er produsert. Det generelle rådet er: Dersom du vil være på den sikre siden bør du unngå fetaost. Ønsker du likevel å spise fetaost, kan du ta kontakt med produsenten og forhøre deg om de har utført holdbarhetstester for listeria i produktet.

 

På Arla sine hjemmesider er det ingen info om gravide, men det står at det lages av pasteurisert melk.

 

Nå har jeg ingen kilder for dette, men jeg leste for en liten tidtilbake at om man spiser "falsk" fetaost er det trygt. I sverige kalles dette nå salladsost og jeg mener at også i norge har de mått ta bort ordet feta fra en del apetina-produkter. Rett og slett fordi det er laget av kumelk og ikke geitemelk slik tradisjonen er. Som sagt har jeg ikke noen kildehenvisning til at kumelkfeta er trygt, men er helt sikker på at jeg leste at man kun skulle holde seg unna geitemelksfeta.

Arla feta skal være trygt i følge produsenten;) jeg spiser et halvt glass av gangen i salater etc:)

 

Står det en plass jeg kan lese bekreftelsen på det?

det var ei på forumet her som hadde sendt Mail til arla for en tid tilbake, legger det ut her om jeg finner det igjen:)

Tenk der i gamledager ble alt saltet eller røkt og osten lå ikke akkurat i kjøleskap....Ble både 10 og 12 unger per par.... snart er alt farlig...alt med måte mener jeg som mener nr 4 og med de tre andre var det greit med både spekemat og ost... Fikk tom det på sykehuset når jeg lå innlagt med premature rier... Bon apetit...

Tenk der i gamledager ble alt saltet eller røkt og osten lå ikke akkurat i kjøleskap....Ble både 10 og 12 unger per par.... snart er alt farlig...alt med måte mener jeg som mener nr 4 og med de tre andre var det greit med både spekemat og ost... Fikk tom det på sykehuset når jeg lå innlagt med premature rier... Bon apetit...

 

Spebarnsdødeligheten var også mye høyere enn i dag. Bånn appetitt, for all del...

Takker for svar, jenter... Jeg har ikke vært syk og alle UL viser en frisk og veldig aktiv baby så langt. Ostene har vært kjøpt helt ferske og blitt spist opp ila 2dg oghar hatt en holdbarhetsdato på 1mnd + og alle er fra storprod. Tine. Går til legen og tar en prøve bare for å ha det gjort, men satser på at dette er blitt større i hodet mitt enn hva det faktisk er. Ikke at en skal kimse med dett da listeria er livsfarlig, men kanskje jeg blåser mer luft i ballongen enn sterngt tatt nødvendig og gjør dette til en større greie... Mem det er uansett utrolig kjedelig å tenke på hvor farlig det kan være og hvor DUM det går ann å bli. Skjønner ikke hvor jeg har vært med hodet altså..... Veldig skuffa over meg selv.

 

Veldig greit å ta en test hos legen slik at du får bekreftet at alt er greit, for det er det helt sikkert.

Skjønner at det går an å glippe og sånn, og retningslinjene er for sikkerhets skyld, så sjansen er ikke stor.

Men ikke spis mer av sånne ting :)

Mvh:

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...