Gå til innhold

Salami!


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

har spist vanlig salami flere ganger i svangerskapet jeg...

 

Du om det....

 

Spesielt svar... og ikke særlig hyggelig.

Jeg har google't masse om salami, og det står at det stort sett skal være trygt å spise i Norge, så lenge pakken er nyåpnet og ikke har vært ut og inn av kjøleskapet mange ganger.

Jeg har dermed unnet meg salami når vi åpner en ny pakke. I utlandet, holder jeg meg unna.

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143925809-salami/#findComment-144139573
Del på andre sider

Annonse

Gjest Shanti ♥

har spist vanlig salami flere ganger i svangerskapet jeg...

 

Du om det....

 

Spesielt svar... og ikke særlig hyggelig.

Jeg har google't masse om salami, og det står at det stort sett skal være trygt å spise i Norge, så lenge pakken er nyåpnet og ikke har vært ut og inn av kjøleskapet mange ganger.

Jeg har dermed unnet meg salami når vi åpner en ny pakke. I utlandet, holder jeg meg unna.

 

Hei! Salami er IKKE "trygt å spise i Norge". Også Gilde henviser til norske helsemyndigheters råd når de får spørsmål om denslags. Nyåpnet pakke kan nok hjelpe noe på risikoen for listeria, men ikke toksoplasma.

 

Toksoplasma kommer i maten ved at dyret spiser noe infisert. Parasitten invaderer tarmen og blodet til dyret og tar seg videre til musklene (kjøttet), hvor det danner cyster. Disse cystene blir i dyret til det dør ved slakting. Med andre ord har ikke slakte/pakke/oppbevaringsprosessen noe med forekomsten av toksoplasma å gjøre.

 

Salami inneholder mest svin og noe storfe. Det er ikke gjort så mange studier på forekomsten av toksoplasma i svin her til lands, men i Sverige i 1999 fant de toksoplasma i 5% av svina, i Norge hos 2% i 2007. Om du ikke er immun mot toksoplasma og spiser infisert salami, vil parasitten kunne ta seg via ditt blod og over i fosterets, hvor det invaderer hjerne og øyne og fører til syn- og hjerneskade. Bon apetit...!

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143925809-salami/#findComment-144140233
Del på andre sider

Det er bare en ting jeg lurer på. Hvordan overlevde vi som ble født for 20 og 30 år siden.... ikke kan vi spise diit og ihvertfall ikke datt.... jeg var gravid for 13 år og 16 år siden, kunne da "spise" mye av det som er "farlig" idag... jeg synes man skal bruke sunn fornuft oppi dette og ikke lese om alt som står skrevet. Mange som nesten holder på med skremselspropaganda. Glad jeg er 3. gangs fødende og fått litt erfaring med årene. Vi skal være forsiktig og ta forhåndregler, men noen føler jeg tar helt av i dette om mat.

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143925809-salami/#findComment-144140386
Del på andre sider

Annonse

Gjest Shanti ♥

Det er bare en ting jeg lurer på. Hvordan overlevde vi som ble født for 20 og 30 år siden.... ikke kan vi spise diit og ihvertfall ikke datt.... jeg var gravid for 13 år og 16 år siden, kunne da "spise" mye av det som er "farlig" idag... jeg synes man skal bruke sunn fornuft oppi dette og ikke lese om alt som står skrevet. Mange som nesten holder på med skremselspropaganda. Glad jeg er 3. gangs fødende og fått litt erfaring med årene. Vi skal være forsiktig og ta forhåndregler, men noen føler jeg tar helt av i dette om mat.

 

Vel, sannheten er at spedbarns-dødelighet og -sykelighet har gått betraktelig ned de siste 20-30 årene! I tillegg var mange (som i syd-Europa nå) allerede immune mot toksoplasma innen de ble gravide i Norge før i tiden, pga dårligere hygienisk standard (nå er bare ca 10% av gravide immune før graviditeten). Toxo er som kjent bare farlig hvis du ikke allerede er immun. Jeg forholder meg til Helsedirektoratets anbefalinger, og syns ikke det er verken skremselspropaganda eller "å ta av" - heller sunn fornuft og å gi barnet mitt de beste forutsetninger for en god start på livet - uten unødvendig risiko.

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143925809-salami/#findComment-144140422
Del på andre sider

Det er bare en ting jeg lurer på. Hvordan overlevde vi som ble født for 20 og 30 år siden.... ikke kan vi spise diit og ihvertfall ikke datt.... jeg var gravid for 13 år og 16 år siden, kunne da "spise" mye av det som er "farlig" idag... jeg synes man skal bruke sunn fornuft oppi dette og ikke lese om alt som står skrevet. Mange som nesten holder på med skremselspropaganda. Glad jeg er 3. gangs fødende og fått litt erfaring med årene. Vi skal være forsiktig og ta forhåndregler, men noen føler jeg tar helt av i dette om mat.

 

Er det virkelig noe å tenke på da?

Jeg tar ikke sjansen selv om andre har gjort det... Jeg vet bedre enn de gjorde den gang.

 

Mamma røyket med meg i magen, jeg har ikke noen varige men av det men jeg gjør det ikke selv av den grunn.... Det er jo akkurat det samme!

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143925809-salami/#findComment-144142236
Del på andre sider

Det er bare en ting jeg lurer på. Hvordan overlevde vi som ble født for 20 og 30 år siden.... ikke kan vi spise diit og ihvertfall ikke datt.... jeg var gravid for 13 år og 16 år siden, kunne da "spise" mye av det som er "farlig" idag... jeg synes man skal bruke sunn fornuft oppi dette og ikke lese om alt som står skrevet. Mange som nesten holder på med skremselspropaganda. Glad jeg er 3. gangs fødende og fått litt erfaring med årene. Vi skal være forsiktig og ta forhåndregler, men noen føler jeg tar helt av i dette om mat.

Vi satt i bil uten bilbelte på tysk Autobahn!!! Bra at verden går fremover!!

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143925809-salami/#findComment-144142415
Del på andre sider

Jeg synes det er stor forskjell på å følge rådene fra matportalen, og det å synse, tro og påstå at veldig mye annet, i tillegg til det som offentlige helsemyndigheter advarer mot, er farlig. F.eks. husker jeg at det var heftige diskusjoner vedr. marsipan og majones her inne sist jeg var gravid. Ikke et ord om dette på matportalen, så jeg spiste min julemarsipan med god samvittighet :-) Samme med sushi. Og noen spiser ikke ost i det hele tatt, bortsett fra norvegia og brunost. Men jeg synes ingen fortjener å bli latterliggjort for sine matvalg. Det handler mye om følelser. Jeg har selv kjent på angsten for å spise noe som er feil for babyen i magen, og at jeg, som skal være babyens øverste beskytter kan ende opp med å skade ham er en forferdelig tanke. Så jeg følger matportalens råd, og kanskje litt til...

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143925809-salami/#findComment-144142490
Del på andre sider

Herlighet.... Mange er altfor superhysteriske etter min mening.

Skal man passe på alt her i verden så ender du opp med et svangerskap der du ikke nyter noen ting.

Som noen skrev over her, så ble det da friske barn før i tiden også, og da spiste de både spekemat, drakk alkohol og røyka.

 

Jeg holder meg selvsagt borte fra både røyk og alkohol, men å spise en skive med salami en gang i måneden eller to det gjør jeg altså.. Jeg tror virkelig ikke at det tar noen skade når pakken er nyåpnet og godt innen holdbarhetsdato.

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143925809-salami/#findComment-144144977
Del på andre sider

Gjest Shanti ♥

Herlighet.... Mange er altfor superhysteriske etter min mening.

Skal man passe på alt her i verden så ender du opp med et svangerskap der du ikke nyter noen ting.

Som noen skrev over her, så ble det da friske barn før i tiden også, og da spiste de både spekemat, drakk alkohol og røyka.

 

Jeg holder meg selvsagt borte fra både røyk og alkohol, men å spise en skive med salami en gang i måneden eller to det gjør jeg altså.. Jeg tror virkelig ikke at det tar noen skade når pakken er nyåpnet og godt innen holdbarhetsdato.

 

Forsøkte å forklare hvorfor nyåpna pakke eller holdbarhetsdato ikke har så mye med saken å gjøre over her, og hvorfor spekemat var "mindre farlig" før (mange fler hadde allerede toxosmitte i seg før svangerskapet).. Jeg er tilhenger av sunn fornuft og å unngå hysteri, men å følge anbefalingene fra Helsedirektoratet i svangerskapet - det unner jeg barnet mitt. Så viktig er ikke den salamipølsa. Da får du heller kalle Helsedirektoratet superhysteriske, ikke meg :) Og ja, det ble født friske barn før i tiden, men spedbarnssykelighet og dødelighet har gått betraktelig ned de siste 20-30 åra, det er ikke tilfeldig.

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143925809-salami/#findComment-144144987
Del på andre sider

Heldigvis så kan vi jo alle velge selv om vi følger rådene til instanser som helsedirektoratet der det jobber fagfolk som er eksperter på områder. Og ikke hva folk "tror" i et forum. :)

Lykke til og Bon appetit! Jeg velger å fortsette å kjøre med sikkerhetsbelte på jeg :)

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143925809-salami/#findComment-144145036
Del på andre sider

Spiser akkurat det jeg har lyst på jeg!! Spekeskinke, spekepølse, salami fra GILDE, åj tenk dere det, fra gilde da gitt!!! :0 jeg kan også finne på å spise røketlaks... Fyameg, så dårlig mor jeg er altså!!

 

Nei ikke dårlig mor bare villig til å ta sjanser som andre ikke er villige til å ta.

Kos deg. :)

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143925809-salami/#findComment-144145620
Del på andre sider

Men altså.... så lenge den ligger djupfryst i minst 1 døgn først, så er det bare til å tine i kjøleskapet og nyte salami, spekemat og rødt kjøtt. Og slutt med skremselspropaganda!!

 

Det kan være risiko knyttet til spekemat både i forhold til bakterien Listeria og parasitten Toxoplasma. Frysing vil drepe Toxoplasma, men ikke Listeria.....

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143925809-salami/#findComment-144145622
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...