Anonym bruker Skrevet 17. februar 2012 #1 Del Skrevet 17. februar 2012 Hei. Var i selskap i kveld, og der ble det servert rundstykker med forskjellig pålegg. Bl.a. med egg og røkelaks. Og de var jo så gode! Spiste bare den typen pålegg, 3-4 stykker, tror jeg. Helt til samboeren min ser rart på meg: "Du bør vel ikke spise rå laks, du som er gravid?" Oi, regnes røkelaks som Rå fisk?? Det hadde jeg slett ikke tenkt på. Et kjapt spørsmål til vertinnen bekreftet også at det ikke engang var helt fersk røkelaks. De hadde kjøpt et stykke for noen uker siden, spist litt av den, frosset den neste dag, og så tatt den opp til tining for tre dager siden. Enda verre, ettersom listeria ikke drepes ved frysing... Sjekket raskt på nettet da jeg kom hjem, og fant en rapport fra 2006 der "Vitenskapskomiteen for mattrygghet" hadde gjort en risikovurdering angående gravide og inntak av rå fisk i sushi eller såkalt prosessert rå fisk som røkelaks o.l. Konklusjonen der var faktisk at rå, fersk fisk i sushi var helt greit for gravide, mens røkelaks o.l. derimot var mer risikabelt. Større sjans for listeriabakterier, og i større mengder. Helt motsatt av hva jeg trodde! Sushi har jeg ikke turt å røre, nemlig! Oppdaget i samme slengen også at salami regnes som spekemat, og var dermed fy-fy for gravide. Jeg hadde alltid trodd at det var varmbehandlet på et vis. Og salami spiste jeg masse av i de to forrige svangerskapene, og har gjort det hittil i dette svangerskapet også! Nå ble jeg faktisk litt nervøs!!! :-( Men hvorfor har jeg ikke fått med meg dette tidligere? Har jo vært til jordmor og lege mange ganger, pratet om slikt og fått utlevert brosjyrer om kostråd osv. Vet alt om å unngå rått kjøtt, uvaskede grønnsaker, myke oster av upasteurisert melk, osv. Men spekemat?? Har rådene endret seg de siste 6 årene? Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 17. februar 2012 #2 Del Skrevet 17. februar 2012 Det står jo klart og tydelig om både spekemat og røkelaks i alle brosjyrene om mat og gravide da.... Men gjort er gjort og spist er spist, det går nok høyst sansynlig bra. Sushi (untatt tunefisk,krabbe og noen andre typer) er helt ok i Norge da det er prosedyer og pålegg om at fisk skal fryses i 48t før salg (altså da er det trygt). Fisken du spiste var jo fryst, noe mattilsynet anbefaler. I verste fall så får du ta en blodprøve hos legen om noen dager for å se om du er smittet, da får du evt antibiotika. Men prøv å husk hvor mange ganger du har spist dette tidligere i livet -og ikke blitt syk! Pust med magen og hold deg unna resten av svangerskapet. http://www.matportal...r/tema/gravide/ Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011101 Del på andre sider Flere delingsvalg…
*LilleTroll + spira Skrevet 17. februar 2012 #3 Del Skrevet 17. februar 2012 Krabbekjøtt fra klør kan du trygt spise, det er huset du ikke skal ha. Hang meg opp i krabbe fra innlegget over, da krabbe er livretten og inntas med GOD samvittighet :-) Spist er spist! Ikke bruk krefter på å bekymre deg for det.. Er farligere å ferdes i trafikken enn å spise røkelaks ;-) Vet man er rådet til å holde seg unna, men har man nå først spist det.. Så glem det og tenk heller fremover! Hilsen ei som spiser salami, av og til. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011129 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 17. februar 2012 #4 Del Skrevet 17. februar 2012 I følge heftet "Gravid for første gang" (som jeg har fått tre ganger nå ;-) står det følgende under faktaboksen "Dette bør du unngå når du er gravid: - Rått kjøtt som spekemat/spekepølse og biff tartar -RAKFISK, hvalkjøtt, selkjøtt, blåkveite, fersk tunfisk (og annen eksotisk fisk) pluss selvfølgelig mye annet, men altså: Jeg har ALDRI tenkt på salami som spekepølse! Sikkert tåpelig av meg, men jeg trodde altså det var en form for varmebehandlet påleggspølse jeg. Og røkelaks står altså ikke nevnt! Og sushi er helt greit. I den gamle store boka om barn og svangerskap som jeg kjøpte i 2003 står det faktisk også at man skal unngå sushi, røkt og gravet fisk, mens spekemat og rått kjøtt ikke er nevnt. Er det rart man blir forvirret! HI Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011147 Del på andre sider Flere delingsvalg…
3 engler Skrevet 17. februar 2012 #5 Del Skrevet 17. februar 2012 Har spist en del røkelaks da jeg var gravid.. Fikk ingen problem etter dette . Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011161 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mamma til to søte sjarmtroll Skrevet 17. februar 2012 #6 Del Skrevet 17. februar 2012 Jeg har ikke samme oppfatning som deg når det kommer til røkelaks. Det er ikke NEI- mat i følge matportalen og " mer om", men en må være nøye på holdbarhetsdatoen pga listeria. En kan også spise det hvite krabbekjøttet ( du skriver over at en ikke kan spise krabbe). Men salami derimot står det tydelig om i alle brosjyrene, så der er jeg enig;) Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011170 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 17. februar 2012 #7 Del Skrevet 17. februar 2012 ...Det er fordi mattilsynets lovverk har endret seg iforhold til prossesering av rå/fersk fisk siden 2003. På nett er det alltid oppdaterte lister. Jeg la ved link i innlegget mitt... (Første jeg gjorde når jeg ble gravid var å google de nyeste oppdateringene ifra mattilsynet...Ikke noe poeng i å ta sjanser i de 9mnd bare fordi noe er godt (myntet på 3engler over her)..) Du trenger ikke å bli irritert på oss fordi vi informerer deg om ting du spør om da. Dette går nok kjempe fint. #2 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011174 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 17. februar 2012 #8 Del Skrevet 17. februar 2012 Ps. Jeg skrev at man ikke burde spise krabbe SUSHI (fordi oftest er det "crabsticks", noe som ikke er anbefalt da det ikke er laget av krabbe)... Ikke at man ikke kunne spise krabbeklør! #2 Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011181 Del på andre sider Flere delingsvalg…
*LilleTroll + spira Skrevet 17. februar 2012 #9 Del Skrevet 17. februar 2012 Jeg spiser crabsticks og jeg ... :-) Det er da greit?! Er vel så behandla som det får blitt, hihi. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011193 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Shanti ♥ Skrevet 17. februar 2012 #10 Del Skrevet 17. februar 2012 Det står jo klart og tydelig om både spekemat og røkelaks i alle brosjyrene om mat og gravide da.... Men gjort er gjort og spist er spist, det går nok høyst sansynlig bra. Sushi (untatt tunefisk,krabbe og noen andre typer) er helt ok i Norge da det er prosedyer og pålegg om at fisk skal fryses i 48t før salg (altså da er det trygt). Fisken du spiste var jo fryst, noe mattilsynet anbefaler. I verste fall så får du ta en blodprøve hos legen om noen dager for å se om du er smittet, da får du evt antibiotika. Men prøv å husk hvor mange ganger du har spist dette tidligere i livet -og ikke blitt syk! Pust med magen og hold deg unna resten av svangerskapet. http://www.matportal...r/tema/gravide/ Jeg ringte den lokale sushirestauranten (som nylig kom plettfritt ut av en Mattilsynet-kontroll), og de kunne opplyse at all fisken fryses, unntatt laks - som de får fersk hver dag. Dermed er jeg skeptisk til å spise laksen, som jo kan inneholde udrepte parasitter.. De nevnte også noe om at gravide ikke bør spise smørfisk. Tunfisk står på fy-lista, og da er det ikke mye igjen.. kokt og fritert scampi, og kanskje kamskjell (som smaker pføy) Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011197 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mamma til to søte sjarmtroll Skrevet 17. februar 2012 #11 Del Skrevet 17. februar 2012 Slik jeg leser det på matportalen så bør en holde seg unna gravet og raket fisk, som er etter som jeg har googlet en måte å tilberede fisken på. Når jeg leser om røkelaks står det bare at en må være nøye med holdbarhetsdatoen. Grunnen til at jeg henger meg litt opp i dette, er jo fordi jeg spiser røkelaks etter å ha lest den informasjonen :):). Jeg ønsker heller ikke å gamble med den lilles ve og vel, pga litt røkelaks, og holder meg gladerlig borte fra det om det er farlig. Så visst jeg har feiltolket, så blir jeg glad om noen kan henvise til en side av nyere dato der dette går klart frem . Takk:) Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011202 Del på andre sider Flere delingsvalg…
*LilleTroll + spira Skrevet 17. februar 2012 #12 Del Skrevet 17. februar 2012 "gravet eller røkt fisk bør inntas ferskest mulig".. Hentet fra matportalens brosjyre om råd til gravide :-) Kost deg med røkelaks du, men kjøp den selv og sørg for god holdbarhet :-) Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011224 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mamma til to søte sjarmtroll Skrevet 17. februar 2012 #13 Del Skrevet 17. februar 2012 http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/gravide/hvorfor_skal_gravide_bare_spise_fersk_rokelaks Fant denne:) Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011226 Del på andre sider Flere delingsvalg…
*LilleTroll + spira Skrevet 17. februar 2012 #14 Del Skrevet 17. februar 2012 "gravide kan spise sushi, men bør unngå rå tunfisk"! Det er større fordeler med fisk, enn ulemper! Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011230 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 17. februar 2012 #15 Del Skrevet 17. februar 2012 Behandlet er det jo, men skepsisen kommer av hva crabsticks er laget av, et fiskeprodukt kalt Surimi... Og fordi man anbefaler at noen typer fiskekjøtt ifra visse land unngåes pga høye verdier av bl.a kvikksølv etc så skal man visstnok være tilbakeholden med crabsticks også... Men for all del, kjør på -det går sikker helt fint! Hva Sushi Laks angår, så fryses all fisk som importeres til Landet -Og om det ikke er import, så fryses det ifra lokal leverandør. Dette ringte jeg mattilsynet å spurte om, så da gjør Sushiresturanten din noe ikke helt riktig... "Surimi er en separert fiskemasse laget av hvitt fiskekjøtt. Man antar at japanerne utviklet surimi for mer enn 900 år siden. Gjennom spesielle prosesser gis fiskemassen struktur, smak og overflatefarge som er inspirert av skalldyr, som krabbe og hummer. De vanligste surimiproduktene på det norske markedet er Crabsticks og LobNobs. De vanligste bruksområdene er som pålegg, i salater, småretter og i middagsretter. Surimi regnes som sunt og næringsrikt med svært lite fett (Vanligste allergener er skalldyr, egg og fisk). Fiskeinnholdet kan variere fra ca. 25% til 75%, og smaken kommer fra skalldyrekstrakt. Siden koking er en del av produksjonsprosessen, kan surimi-produktene spises som de er. De fleste selges frosne, men tiner raskt." -Wikipedia- Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011231 Del på andre sider Flere delingsvalg…
*LilleTroll + spira Skrevet 17. februar 2012 #16 Del Skrevet 17. februar 2012 Flott, både kokt og fryst! Da opprettholder jeg inntaket mitt :-) Jeg mavler endel av det for å si det sånn :-) Tror det ville vært verre å ha dilla på chips/pottis..hehe! Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011238 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 17. februar 2012 #17 Del Skrevet 17. februar 2012 Har pløyd gjennom Matportalen selv nå. Røkelaks står nevnt som en mulig smittekilde for listeria, men det står ikke nevnt under ting man bør unngå. Bør bare være oppmerksom på å spise det i god tid før holdbarhetsdatoen går ut. Så da senker jeg skuldrene i forhold til laksen, den var jo i det minste oppbevart i fryser det meste av tiden og bare 4 døgn i kjøleskap. Irriterer meg mest over meg selv når det gjelder dette med salami. I mitt hode er spekepølse slike halvtørre, harde, mørkebrune pølsekveiler som man ofte lager selv av selvslaktede dyr og har hengende på stabburet (jeg er fra landsbygda...). Salami passer ikke inn i det bildet i det hele tatt, så derfor har jeg aldri koblet salami og spekepølse. Trøster meg med at det er yndlingspålegget til alle i familien, slik at en pakke aldri varer mer enn to dager likevel. Har forhåpentligvis ikke spist gammel salami, og vi spiser aldri annet enn Gildes. Og nå skal jeg ikke spise det på noen måneder. HI Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011258 Del på andre sider Flere delingsvalg…
julibebis12 Skrevet 17. februar 2012 #18 Del Skrevet 17. februar 2012 Jeg har også eti røkelaks og salimi før jeg egentlig var klar over at den fisken ikke skulle spises... å sjansen får at det er farlig etter en gang er veeeeeldig liten... Så ikke tenk på det:) Salami har jeg spist i etterkant, får tror ikke det er så mye galt med den så lenge den ligger i sånn pakke å kjøpt på butikk og innenfor holdbarhets dato:):) Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011312 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Shanti ♥ Skrevet 17. februar 2012 #19 Del Skrevet 17. februar 2012 Jeg har også eti røkelaks og salimi før jeg egentlig var klar over at den fisken ikke skulle spises... å sjansen får at det er farlig etter en gang er veeeeeldig liten... Så ikke tenk på det:) Salami har jeg spist i etterkant, får tror ikke det er så mye galt med den så lenge den ligger i sånn pakke å kjøpt på butikk og innenfor holdbarhets dato:) :) Hovedbekymringa med salami/spekemat er vel muligheten for toxoplasmose. Da hjelper det ikke hvor ferskt det er, toxo er cyster dyret har fått i kjøttet før det ble slaktet. Når det er sagt; jeg har levd et helt liv med katter (og kattebæsj), spekemat, (sikkert-ikke-vasket-)salat og foie gras uten å bli smittet, så jeg regner med at sannsynligheten for å bli smittet ved èn liten glipp er bitteliten. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011333 Del på andre sider Flere delingsvalg…
bringebærsnipp Skrevet 18. februar 2012 #20 Del Skrevet 18. februar 2012 Har lest her inne at det finnes Grildstad(?) kokt salami. Så nå er jeg på salami-jakt. (kokt og stekt er bra, fryst hjelper ikke) Hadde ikke på rema iallefall..:/ Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144011711 Del på andre sider Flere delingsvalg…
gutt11spire12 Skrevet 18. februar 2012 #21 Del Skrevet 18. februar 2012 Jeg hadde ikke fått med meg at salami var fy mat forrige svangerskap, alt det andre hadde jeg fått med meg, men ikke salami. Så det spiste jeg i mange uker,dog ikke noe i 12 første ukene, hvor det er aller viktigst å følge matreglene. Gikk ivertfall helt fint,gullet er velskapt,frisk og fin, bank i bordet Men hadde jeg vist det,hadde jeg holdt meg unna,er jo bare 9 mnder!Men fy søren som jeg har lyst på svolværpostei innimellom :/ Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143910805-har-spist-r%C3%B8kelaks-og-salami-og-angrer-meg/#findComment-144012037 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå