Gå til innhold

Arvelig sekundær habituell abort?


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Jeg har ikke kommet over noe forskning som tilsier at den sekundære aborttypen er spesielt arvelig, men det er jo en del arvelige tilstander som kan føre til ufrivillige aborter. Dersom man for eksempel har en arvelig kromosomfeil, som Faktor V Leiden, vil man ofte erfare at mange i samme familie gjennomgår en eller flere ufrivillige aborter.

  • 2 uker senere...

I mitt hode er det ganske ulogisk at en eller annen faktor skulle føre til at første svangerskap lykkes mens andre går til grunne. Kroppen og fosteret "vet" jo ikke hvilket nummer i rekken et svangerskap er...

 

Men at arvelige faktorer spiller inn hos noen er vel naturlig, som Erle79 trekker frem.

Der hvor antistoffer spiller en rolle vil sekundær abort kunne være arvelig. Skal prøve å forklare. Det er mest sansynlig det som er mitt problem.

 

Jeg føde en frisk gutt i 2002. Jeg fikk i svangerskapet påvist antistoffer mot barnets blodplater. Altså mine blodplater dannet antistoffer mot barnets, han hadde arvet blodplatene fra far (svært kort fortalt). I første svangerskap gikk dette greit. Det blir litt som allergi; man må utsettes for det man reagerer på en gang før man begynner å reagere, ingen er født allergiske mot noe som helst; kroppen må trigges til å danne antistoffer mot hest, støv eller fisk.

 

Mine blodplater brøt ned barnets blodplater i løpet av svangerskapet, men jeg gikk nesten tiden ut og hadde planlagt KS i uke 37. I løpet av svangerskapet hadde altså kroppen min tid til å bryte ned og påvirke noe, men ikke nok til at barnet ble støtt ut eller morkaken sluttet å fungere. Dette har derimot snudd seg nå. Mine antistoffer er nå skyhøye, man kan si at jeg er hyperallergisk mot fosteranlegg med annen blodplatetype enn jeg har. Dermed sørger antistoffene for å "destruere" alle påbegynte svangerskap hvor barnet har en annen blodplatetype enn meg. Dessverre tok det 5 påbegynte svangerskap før vi forsto og fant ut av dette. Og dersom jeg får en datter vil det samme kunne skje med henne om hun får "min" blodplatetype. Dette kan også skje ved andre antistoff, og andre reaksjoner mellom mor og fosteranlegg, ikke bare ved blodplateuforlikelighet. Og jeg tror også enkelte kvinner kan ha feks en arvelig tendens til mer åpen mormunn, noe som kan øke faren for abort, som ofte forverres etter flere svangerskap.

 

 

Så ja, det kan være arvelig å ha sekundære aborter, selv om jeg tror det er nokså sjeldent, og lite dokumentert.

Annonse

Har bare snakket MYE med legene "mine" om dette, samt lest en del om den aktuelle antistoffreaksjonen jeg har: NAITP eller trombocytopeni (kan googles). I samtale med legene har de derimot sammenlignet mitt tilfelle med enkelte andre former for uforlikelighet ("allergi") som kan oppstå mellom mor og fosteranlegg. Men jeg har dessverre ikke ytterligere navn eller linker på dette.

Vi håper at bruk av donor med samme blodplatetype som meg vil kunne gi oss en mulighet for å bli foreldre. Går i gang med full utredning for IVF/AID i februar, og vil da etter hvert få flere svar. Men dersom denne uforlikeligheten er eneste årsak til abortene våre så vil bruk av donor gi oss et helt normalt svangerskap uten førhøyet risiko. Men det vet vi jo ikke, så vi har en spennende, om ikke nervepirrende tid foran oss.

  • 2 uker senere...

Regner med du spør meg? Det er i overkant av 10 år siden de startet forskning. Slik det ser ut nå vil det kunne utvikles vaksine, av samme type som den man får ved rhesusimmunisering (som er nokså likt med tanke på antistoffer). Medisiner vil i noen tilfeller kunne hjelpe. Bla gis det i andre deler av verden en slags coctail av blodfortynnende, samt store doser med andre ufarlige antistoff som fester seg på reseptorene i blodet for å mette blodet slik at de skadelige antistoffene ikke får plass. Dette er ekspirimentelt, og siden de har lite sammenligningsgrunnlag er det foreløbig vanskelig å si noe om hvorvidt det her effekt.

  • 4 uker senere...

Er dette dere tenker på:

Antiphospholipid syndrome

Kan man utvikle dette etter første svagerskap?

Jeg fødte en frisk jente i 2009 men siden har jeg mistet hver gang i 6/7 uke.

Min søster har dette, men mistet 5 ganger før de fant ut av det. Jeg tok blodprøve før mitt første barn men jeg var negativ! Kanskje jeg har utviklet dette nå? Dette må jo sjekkes ut. Trist å miste gang på gang...

Når du snakker om cocktail av blodfortynnende, fikk hun fragmin, abyl E og Ovitrelle i sprøyteform.

De to sistnevnte brukte hun kun i 3 mnd.

 

Jeg har ikke blitt utredet enda, men vil nok bli det nå for mister nok en spire i skrivende stund igjen...:(

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...