Gå til innhold

Hvordan lage verdens beste kålrabistappe til julemiddagen?


Anbefalte innlegg

Jeg får aldri kålrabistappen slik jeg vil ha den.

Sist hadde jeg oppi litt mel, og da ble den bedre, men likevel ikke slik jeg vil ha den.

 

Når jeg bare moser den og tilsetter fløte, salt og pepper så blir den ikke sånn grøtaktig som jeg vil ha den, og den smaker ikke stappe, bare most kålrabi..

 

Hvordan lager dere verdens beste kålrabistappe?

Fortsetter under...

"Når jeg bare moser den og tilsetter fløte, salt og pepper så blir den ikke sånn grøtaktig som jeg vil ha den, og den smaker ikke stappe, bare most kålrabi"

 

Håper ikke du glemmer det livsviktige og deilige SMØRET som er et must i stappen! ;-)

 

 

 

Ikke ha i mel, det må jo ødelegge alt.

 

Kok opp en kålrabi i biter, sammen med en stor gulrot, og to middels poteter. Potetene er det som binder litt sammen. Enten tar du ut potetbitene (de kan være større enn resten) og moser i mikser, eller alt sammen, men da for hånd. Poteter som blir most for mye blir bare stivelse og som seigt lim. Ha i en diger (da snakker vi diger) klatt smør og la smelte ned, og tilsett fløte til ønsket konsistens. Smak til med salt, pepper og sukker (dersom gulroten ikke var nok).

 

Vel bekomme.

 

Og dette er forresten ingen oppskrift jeg har lest noe sted, dette er slik jeg har funnet ut at det "må" gjøres.

Kålrabistappe er det viktigaste med heile julemiddagen!! Eg brukar ha gulrot og potet i lag med kålroten, då får du en deilig farge å den og stivelse frå poteta gjer den tjukkare! La vatnet silast godt av! Ellers et eg raus med fløyte, smør, salt pepper og MUSKAT! Mmmm... Kan bruke pinnekjøttsky og men litt forsiktig der, kan fort bli for salt!! Lykke til!! :)

Annonse

Når du koker kålrabien har du oppi et par-tre store poteter som du så moser sammen med kålrabien når det er ferdig kokt.

Tilsett så litt smør, fløte eller melk, bitelitt revet muskat og salt og pepper. Hvis du vil ha den litt fyldigere kan du tilsette en god ss seterrømme (lettrømme blir for syrlig). Nam nam!

 

Stalltips: Hvis du vil ha en liten ekstra perfeksjon - ta et par spiseskjeer kraft fra pinnekjøttet og ha oppi, i steden for salt. Det er min hemmelige ingrediens ;)

Tusen takk for gode tips...

 

Skal lage en middag i neste uke hvor jeg kan lage kålrabistappe, slik at jeg får testet ut poteter, gulrot og muskat i den..

 

Tusen takk.

 

Føler at julemiddagen blir ødeleagt når kålrabistappen ikke er god.

Kun svigers som kommer, og de bare moser den slik jeg gjør, men det er ikke sånn den skal være..

Mel er ikke særlig godt i kålrabistappe. Bruk et par poteter per kålrabi i stedet, det jevner stappen og gir mer grøtaktig konsistens. Jeg bruker noen gulrøtter i tillegg, for å gi farge og smak.

 

Jeg koker grønnsakene møre og moser dem. Deretter tilsetter jeg sky fra ribben en sausause av gangen, og lar væsken koke bort. Da blir fettet og smaken igjen. Smak på stappen mellom hver ause, det kan lett bli mye salt. Når du er fornøyd med saltsmaken tilsetter du en fløteskvett, salt, pepper og litt muskat.

 

Når jeg lager stappe til potetball bruker jeg smør, til fåreribbe er det bortkastet da fettet i ribbekjelen gir enda fyldigere smak.

Annonse

Jeg lager verdens beste kålrabistappe!! Oppskrift fra svigermor!

 

Og du over her: Det MÅ være mel i kålrabistappen..hvis ikke blir den vassen både i utseende og smak, og fløten skiller seg lett ut fra kålrabien etter en liten stund!!

 

Vel...

 

Koker kålrabien godt med smør og pepper.

moser den med håndmoser (sånn trykke-dings) - IKKE stavmixer!

Har i MYE smør, litt salt, og litt pepper imens jeg moser kålrabien.

 

Så har jeg i litt melk/fløte, og setter stappen på kok igjen.

Begynner så å tykne den med mel. strør på litt av gangen og lar den småkoke. Bruker ca 5 store spiseskjeer mel... Blir den litt tykk, så har jeg i mer smør.

Til slutt har jeg i litt sukker. det gjør stappen blank og fin og gir god smak.

 

denne er den beste stappen jeg noen gang har smakt iallefall!!!

 

Lykke til :o)

Tips jeg har fått fra flere kokker:

skrell kålrabien dagen før, og IKKE legg den i vann. La den ligge i skål til den skal kokes. Kok med vann som dekker så vidt.

Ellers bruker jeg gjene litt potet, pepper og kraft fra pinnekjøttet.

Det er viktig at det er fettet og ikke kokevannet (hell mye væske over i høyt litermål og øs av fettet som legger seg på toppen)

La kålroten renne godt av (kok gjerne en gulrot eller to med kålroten), mos med pleiv eller potetmosmoser. Tilsett en del fett fra pinnekjøttet (eller hva det nå rt du serverer til) og litt smør. Kok opp og tilsett ganske mye fløte mens det småkoker. Smak til med salt og pepper.

 

Hvis du vil ha en mildere smak med mindre kålsmak tilsetter du et par poteter.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...