Gå til innhold

3-åring som konsekvent velger ut karbohydrat-rik mat.....


Anbefalte innlegg

Vi har en veldig aktiv 3-åring i hus, og over de siste månedene har han begynt med en form for selektivt kosthold - han velger seg ut mat med kun karbohydrater!

 

Til middag spiser han kun pasta, ris eller poteter. Nekter å spise noe annet uansett hva han får servert. Får han brødskive spiser han kun den med mindre han har syltetøy, brunost, prim eller noe annet karborikt på. Får han ost, kjøttpålegg eller annet med proteiner bare tar han det av og spiser kun brødskiva.

 

Han kan mase en del etter kjeks, potetgull, godteri, popkorn o.l som han normalt bare får i helgene - men som han vet veldig godt hva er.....hehe.

 

Han har tidligere spist "alt" - men nå synes jeg det begynner å bli veldig mye karbomat....... Hvordan skal jeg snu dette?

 

Han er normalvektig og veldig aktiv. Han har ellers greie rutiner og er blid og omgjengelig. Dette er vår tredjemann, men ingen av de andre har strukket matseleksjon så langt så jeg føler jeg ikke aner hva jeg skal gjøre - har prøvd flere metoder uten nytte. Han er et lite stabeist i tillegg og kan gjerne gå sulten lenge hvis han ikke er fornøyd med maten.....

Fortsetter under...

Du kan snu det med å gi ham mindre karbohydrater å velge i. Er han sulten nok så spiser han fisk, kjøtt, kylling, ost osv.

Det er dere som foreldre som velger hva dere vil gi barnet og hva han skal spise.

Jeg syns han høres ut som en veldig vanlig 3åring. Fortsett å tilby forskjellig mat og legg alt på tallerknen når dere skal spise middag, men la han spise det han vil. Da vil han etterhvert spiste litt av alt.

Det er jo ikke karbohydratene som er problemet, men mangel på alt det andre. Er ikke sunt over tid å ikke få i seg fett og proteiner. Det er like viktig for en liten kropp som skal vokse.

Sansynligvis snur han dette selv etter en stund, men for å få i han noe kan du kanskje prøve å kamuflere kjøttet/fettet litt i maten? Lage gryteretter der alt er ferdigblandet feks. Men ikke så lett, for de er flinke å sile ut.

Annonse

Melk gir bra med proteiner. La ham drikke det til måltidene om det er vansklig å få i ham proteiner ellers.

Server oppskåret frukt med for eksempel kesam eller semuliegrøt med bringebær, kirsebær eller rød saus til desert. Da får du lurt inn en dose både frukt og proteiner.

 

Lag brød og rundstykker med melk og ha i nøtter og belgfrukter for å gi ulike former for næring.

Hjernens brennstoff er karbohydrater, så det trengs.

 

Og barn liker søtt, fordi de er født med en sterk hang etter søtt(morsmelken). Dette er den smaken de foretrekker.

 

Og slike matgreier går også i perioder, eller så har dere fått en mer kresen avlegger ;) Jeg har ei som aldri har spist sammenblandet mat. Alt må ha sin plass på fatet. Tror det har med konsistens på ulike ting å gjøre.

Vi snakker middag her, ikke godterier, gjør vi ikke? Barn er sånn, vær glad for at han i det hele tatt spiser noe. Jeg kjenner flere med barn som bare har spist brødmat til de var langt over 4 år. Ikke ideelt, men de har ikke tatt skade av det. Alternativet er å tvangsfore barnet, og gjøre forholdet til mat ennå vanskeligere.

 

Hilsen amøben.

Raffinerte karbohydrater som i pasta, kjøpt brød, prim, sukkerholdig kjeks og pålegg, sukkerholdig yoghurt etc. er ikke bra.

 

Bak grovt brød hjemme. Ta bort og ikke tilby han de usunne karbohydrater (annet enn lørdag og fest). Gi han grønnsaker og litt frukt. Godt kjøttpålegg, egg. Lag din egen sukkerreduserte yoghurt. Lag din egen frokostblanding (de kjøpte er full av tilsatt sukker). Det er KJEMPEBRA at du har fokus på at han spiser for mye dårlige karbohydrater,og ønsker å lære han å like sunnere karbohydrater/spise mer proteiner og fett. Og naturlig mat.

 

Nøkkelen ligger i å fjerne den usunne maten fra skapene og ikke minst SELV spise sunt. Hele familien må ha fokus på riktig kost. Fedon Lindberg har skrevet en fin bok om barn og kost, den vil jeg anbefale.

Raske og raffinerte karbohydrater skal også barn være forsiktige med, med tanke på den store utviklingen av både diabetes type 1 og 2 hos norske barn.

 

Hilsen sykepleier og kostholdsveileder.

Annonse

Herlighet.... denne karbo-angsten som rir landet er gått for langt mener jeg. Karbohydrater er kjempeviktige, og det fleste kosthold i verden bygger på karbo som basis. Dette er et 'rikmannsfenomen' i den vestlige verden hvor vi har det så bra at vi blir overvektige fordi vi har tilgang på det meste (og utrolig mye sukker da).

 

Hvis ungen din liker brød/ poteter/ ris/ pasta så er det vel helt ok?! Hva er det usunne i dette? Du kan tilby frukt (sm du sikkert gjør), og bruke leverpostei, kaviar, makrell i tomat som 'henger fast' i skiven for eksempel...

 

Så lenge han er normalvektig, sunn og aktiv så er det vel det som teller?

Eller???

å få i seg karbohydrater for en 3åring er kke noe problem.

 

problemt er at han spiser uvariert. får ikke i seg proteiner og fett. det må man jo ha... og sikkert ikke nok vit. og mineraler gjennom kun karbohyrater.

 

 

Det er en kjent sak på begge sider av kostholdsdebatten at et stort og hyppig inntak raffinerte matvarer og ensidig kosthold fører til underernæring. Og overvektsproblemet har økt kraftig de siste 30 årene med lavkalori og høykarbo-bølgen. Så det er med rette at lavkarbobølgen brer over landet. Årsaken er at tusenvis av nordmenn oppdager at de kan spise seg friske, fri for smerter, plager og sykdom med denne maten. Det handler ikke nødvendigvis om vekt og slanking, det handler om sunne matvaner og nøkkelen til bedre helse hos voksen, som barn. DERFOR skal man unngå usunne karbohydrater og erstatte de med lavglykemiske karbohydrater, proteiner og fett. Jeg vil råde deg som er kritisk til å sette deg ned og tilegne deg kunnskap om lavkarbokosthold og jeg er sikker på at du vil bli overbevist. Naturlig mat laget fra grunnen av, friske råvarer i form av friske grønnsaker, frø, nøtter og naturlige animalske produkter i form av fisk, kjøtt og meieriprodukter (for de som tåler sistnevnte), og grove kornvarer for de som velger å leve en gylden middelvei.

Hvorfor er det så mange som tydeligvis ikke har noe som helst peiling på kosthold som uttaler seg om dette? Tenker på de innleggene her som sier at "karbohydrater er fin-fint" og ikke ser problemet.

 

Dere burde lese og lære mer før dere gir råd i hytt og pine. Selv om dette er et anonymforum åpent for alle synes jeg ikke dere skal poste innlegg som inneholder feil opplysninger om kosthold.

 

Fint at du har fokus på dette og HI og forsøker å balansere kostholdet.

Proteiner og sunt fett er viktig. I tillegg til vitaminer, mineraler og antioksidanter. Og ikke glem fiber.

 

Her er mine råd:

 

Pass på at de karbohydratene han spiser ikke er av den raffinerte sorten. Dvs kjøp fullkornspasta og brun ris. Grovt brød, helst hjemmebakt.

 

Sunt fett kan han få ved enten smør på skiva, olje i grøten eller olje i brødet.

 

Proteiner kan han få ved feks egg i grove vafler, pannekaker, syrnede melkeprodukter i brødet, yoghurt. Animalske proteiner kan kanskje være fiskepudding, fiskegrateng, makrell i tomat, lasagne, pølsegryte eller andre "blandingsprodukter".

 

Dersom det er umulig å få i ham frukt, grønt og bær kan du kanskje gi vitaminbjørner eller liknende for en periode, selv om dette selvfølgelig ikke erstatter disse matvarene.

 

Hva med å slutte å kjøpe brunost, prim og syltetøy for en periode? Har man ikke, så har man ikke.

 

Fortsett å tilby andre matvarer og legge alle varianter på tallerken hans. Ikke mas, ikke gjør noe nummer ut av det, ikke gjør spising til en "prestasjon".

 

Anbefaler også boka "Barn i balanse" av Fedon Lindberg.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...