Gå til innhold

Morsmelk


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Interessant spørsmål :)

 

Det har vært forsket en del på næringsijnnholdet i morsmelk, og det meste av forskning tyder på at det er liten sammenheng mellom mors kosthold og næringsinnholdet i melka. På http://www.kellymom.com/nutrition/milk/change-milkfat.html finner du en del referanser. I korthet er det altså liten/ingen sammenheng mellom fettinnhold i morsmelk og mors diett, men typen fett kan variere (det tilfører bra fettsyrer om du tar tran eller spiser mye fet fisk, for eksempel).

 

Derimot vil brystets fullhet bestemme mye. Når det er mye melk i brystet, vil det komme mengdevis mye melk med ganske lite fett i (mer sukker). Når brystet blir tommere så blir melka fetere. Tenk deg melkekjertlene som ballonger, der fettet flyter "opp" og fester seg på innsiden av melkekjertelen. For at fettet skal komme ut/løs derfra, må det "skvises" ut av ballongen, og dette skjer når trykket i brystvevet blir mindre (dvs at melka suges (egentlig klemmes, av utdrivingsrefleksen) ut av brystet). Inntil det er lite melk, kommer det også lite fett ut (men fettet er OGSÅ blanda i all melka, så det er IKKE sånn at det overhode ikke er fett i "formelka".)

 

Det er mye som bestemmer hvor mye melk et barn får i seg, men magens størrelse begrenser det jo. Dersom mor har svært mye melk vil barnet drikke seg mett før det har fått i seg særlig mye fet melk, og dermed hender det at barn legger lite på seg selv om mor nærmest flommer over av melk.

 

Om mor har lite melk, kan barnet likevel få i seg nok næring fordi den melka som er der er svært næringsrik.

 

Generelt vil fullammede barn etterspørre mer melk dersom de er tørste eller sultne. Det hjelper jo ikke allverden på tørsten med et "eggeglass" fløte selv om det gir mer enn nok næringsstoffer ellers. Litt forenklet kan man si det sånn at den totale mengden næringsstoffer pr døgn - vitaminer, mineraler, fett og proteiner - er ganske lik uansett hvor stor mengde melk mor produserer, men det er mer vann og sukker/karbohydrater i melka dersom det produseres store mengder av den (den fortynnes altså). Næringsinnholdet pr mengde varierer dermed over døgnet.

 

For at barnet skal få i seg nok melk (dvs nok energi) er det viktig at det får die så lenge det vil, og helst tømme brystet "helt". Da vil det få i seg den feteste melka på slutten også. Det er bedre å la barnet die en halv time på ett bryst dersom det vil det, enn å flytte det over til det andre brystet etter et kvarter fordi man har lest at barnet bør die begge bryst til alle måltider.

 

Her er et blogginnlegg om forskjellen på formelk og ettermelk (eller om ikke-forskjellen): http://thefunnyshapedwoman.blogspot.com/2011/05/foremilk-and-hindmilk-in-quest-of.html

 

Var dette svar på det du lurte på? Det er altså litt begge deler, og så kommer nok en dose "morstrygghet" på toppen av det hele - når mor slapper av og stoler på kroppen sin og på ungen så går det som regel mye bedre enn dersom man blir stresset. (Og så ER det noen som ikke har nok melk.)

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143510809-morsmelk/#findComment-143511843
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...