Gå til innhold

Er det mulig og sjekke om babyen har downs?!


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Ja det er mulig..men ikke lov i norge med mindre du er over 38 år eller har noen annen grunn tror jeg.. Hverken private eller sykehuset har lov til dette...

 

Vet midlertidig om tilfeller hvor private har "forsnakket" seg litt.... ¨

 

Om du er frisk..og ikke over 38 år så syns jeg ikke du skal tenke på slike undersøkelser i hele tatt.. men det er min mening..

 

Du skal til vanlig kontroll hos legen i uke 12..neste blir evt jordmor rundt uke 16 og ultralyd i uke 17-19

Dersom du velger å betale for å ta en privat UL nå, kan du få sjekket om det er fare for at barnet har downs.

Dersom UL'en viser at det er en viss sannsynlighet for det, tror jeg du har krav på en fostervannsprøve for å få det bekreftet/avkreftet.

Det kan se ut som det ikke er ulovlig..har lett igjennom lovverket jeg nå.. For når jeg var på tidlig ul i uke 11 med snuppa mi fikk jeg streng beskjed av hu dama at det var ulovlig å si noe om dette.. Jeg tolker det jeg fant i lovverket under her som at helstetjenesten SKAL forholde seg til disse retningslinjene under her.

 

Gjeldende indikasjoner for fosterdiagnostikk er redegjort for i Ot.prp. nr. 64 (2002–2003), jf. side 68 hvor det uttales:

 

«Selv om det ikke foreligger en lovregulering av hvem som skal motta tilbudet, foreligger det retningslinjer som helsetjenesten forholder seg til. Slike retningslinjer fikk man for første gang i 1983 ved Helsedirektoratets rundskriv IK-1077: Orientering om prenatal diagnostikk. Ifølge disse retningslinjene kan fosterdiagnostikk tilbys i følgende situasjoner:

 

1. Foreldre som tidligere har fått et barn med kromosomsykdom

2. Foreldre som tidligere har fått et barn med nevralrørsdefekt

3. Foreldre som tidligere har fått et barn med medfødt stoffskiftesykdom hvor det er mulig å utføre fosterdiagnostikk

4. Foreldre som tidligere har fått et barn med alvorlig X-bundet recessiv sykdom eller hvor det er høy risiko for at kvinnene er bærer av slikt sykdomsanlegg

5. Hvor en av foreldrene er bærer av en kromosomanomali og dermed har høy risiko for å få barn med alvorlig utviklingsforstyrrelse.

6. Foreldre som har klart øket risiko for å få barn med en kromosomsykdom på grunn av kvinnens alder. Det har hittil vært mulig å tilby slike undersøkelser for kvinner over 38 år.

 

Link: http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/rundskriv/veiledende_retningslinjer_for_bruk_av_ultralyd_i_svangerskapet_2714

Annonse

Duo/trippeltest mtp kromosomanomalier (deriblandt Downs syndrom) gjøres i Norge kun ved utvalgte sykehus (region/universitets-sykehus), på de indikasjoner som er nevnt i et innlegg over (økt genetisk risiko). Forut for testen må man gå til genetisk veiledning. Testen består av ultralyd i uke 10-12 (for duo-testen; trippeltest, som er mindre sikker, tror jeg gjøres i uke 13-15) samt en blodprøve (analyseres foreløpig ikke i Norge, må sendes til Danmark), som sammen med mors alder og genetisk grunnrisiko gir deg et risikotall å forholde deg til. Feks. får du da vite at din risiko for et barn med trisomi 21 er 1:20000. Hvis den beregnede risikoen større enn 1/250, får man tilbud om fostervannsprøve.

 

Duo/trippeltest samt ultralydundersøkelse mtp. nakkefold/neseben på annen indikasjon enn økt genetisk risiko er forbudt i Norge. Det finnes allikevel gynekologer som er villig til å gjøre ultralydundersøkelsen, deres erfaring med metoden er imidlertid varierende. I de dyktigste hender vil ultralyd alene oppdage rundt 50% av tilfellene av Downs syndrom/trisomi 21.

 

Fostervannsprøve utføres tidligst i uke 15, det tar 1-2 uker å få svaret på prøven. En nål føres inn i fosterhulen, vann tappes og analyseres for celler med kromosomavvik. Svaret regnes som sikkert. Ved funn av slike celler får man ytterligere genetisk veiledning og evt. tilbud om svangerskapsavbrudd.

Risikoen for at prøven utløser en abort er ca 1% og størst det første døgnet efter prøven.

 

Morkakeprøve kan gjøres tidligere, her er noe varierende praksis. Svaret er mindre sikkert (høyere andel falske positive -dvs at flere får til svar at det kan være noe galt med barnet uten at dette faktisk er tilfellet), og risikoen for at prosedyren fører til abort eller misdannelser hos barnet er større enn ved fvp, og større jo tidligere prøven tas.

 

Dersom man ikke har økt genetisk risiko men allikevel vil ta slike prøver, finnes det flere tilbud i utlandet.

 

Ellers vil jeg bemerke at sjansen for de fleste av oss for å få et barn med en annen psykisk utviklingshemming er 9 ggr større enn for å få et barn med Downs syndrom, sjansen for å få et barn med andre typer misdannelser ennå mer. De aller fleste barn blir født friske, og kun et fåtall av alle avvik lar seg påvise på ultralyd. Fokus på disse blir da større, uten at aberet med å få et slikt barn nødvendigvis er det.

 

Hilsen mor til verdens nydeligste gutt med et helt herlig ekstrakromosom! :)

Trippeltesten ser dei på 13 og 18 kromosoner.

 

Foster vann 15 til 18 uker.

 

Morkake prøve 11 uker.

 

Trippeltesten måles fra alder du er i og % ut i fra det. 1: 3000 er det beste målet du får.

 

Nakkfolden måler dei tykkelsen og det blir målt utifra alder. Jeg hadde 1,6 mm og var 1: 650 fra ULen og utifra blodprøven fikk jeg totale 1.3000 . Det 1.3000 var det dei gjekk ut i fra ikkje lenger oppover. Slik vart jeg forklart.

Hvorfor vil du ta den testen da?

Og har du tenkt over hva du vil gjøre med svaret på testen?

 

Jeg mener (og jeg vet mange her inne er uenige med meg) at vi skal ta i mot de barna vi får... med evt feil og mangler!

Har selv en hjerteknuser som ikke er født som alle andre - og ville ikke valgt anderledes selv om at jeg hadde fått rede på dette under svangerskapet. Har hatt to svangerskap etterpå - og har krav på tett oppfølgning i forhold til testing opp og ned i mente... Vi har takket nei til alt.

 

Om dere her inne bare hadde visst alt våre små skatter inne i magen kan feile - så er Downs noe av det dere behøver å bekymre dere MINST over!!!!

Downs er et kjent syndrom - og det ligger automatikk i så masse hjelp i det offentlige. Og de barna er bare HELT skjønne ;-)

 

Vil dere virkelig leve i ett slikt sorteringssamfunn? Hvor vi skal enkelt bare velge bort mangfoldet?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...