Gå til innhold

Lavkarbo. Jamat og neimat


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Ser dere lavkarbodamer snakker om "karber". Hva mener dere da? Er det et gram karbohydrater? Hvor mange karber anbefales det at man inntar om dagen? Teller alle typer karbohydrater like mye, eller er f.eks. kostfiber unntatt?

 

Hvordan er disse forskjellige matvarene anbefalt i et lavkarbokosthold? Svar på dem du vet noe om.

 

Egg

Hvitost (f.eks. Jarlsberg el. Norvegia)

Leverpostei

Kaviar

Påleggsskinke

Spekepølse, f.eks. salami

Middagspølser

Bogskinke

 

Grovbrød

Knekkebrød (Wasa husman)

Rugsprø

 

Agurk

Paprika

Tomater, ferske

Tomater, hermetiske

Tomatpuré

Asparges

Gulrøtter

Avocado

 

Appelsiner

Epler

Bananer

Mango

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Hei. Karber betyr som du selv sier gram karbohydrat.

Lavkarbo kan inneholde fra 0 til inntil 120-150 karber i døgnet.

Ketogen lavkarbo skal ha under 20 karber for å holde kroppen i ketose.

Alle karber teller like mye.

 

Streng lavkarbo (lite karber) har ingen ordinære blandingsprodukter i kosten, slik som leverpostei, pølser, medisterkaker etc. Det finnes lavkarboalternativer med mindre karber, de kan brukes.

Kaviar inneholder nærere 20% sukker, så det må brukes forsiktig.

De eneste brødene i handel som er noenlunde greie er FiberRik. Alle andre alternativer inneholder alt for mye karber.

 

Frukt spises ikke i ketose, men kan brukes for mange på generell lavkarbo.

Grønnsaker som vokser under jorda brukes ikke i ketose, og med forsiktighet på generell lavkarbo.

 

Ved økt karbo-inntak må fettmengden reduseres.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det viktig at man inntar mye fett også, i tillegg til at man kutter ned på karbohydrater, eller er det bedre å innta proteiner?

 

Er det viktig at man får i seg mest mulig umettede fettsyrer, eller anbefaler dietten også mettet fett, f.eks. melkefett, kokosfett osv.

 

Hvis man skal spise mye mettet fett, hvordan påvirker det kolesterol, og faren for hjerte- og karsykdommer?

 

Hvis man skal unngå all slags frukt, og mange grønnsaker, hvordan får man da i seg de vitaminene man trenger? Kosttilskudd og piller?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I lavkarbokosthold skal det meste av energien komme fra fett ja.

Det brukes både animalsk og vegetabilsk fett, men IKKE margarin. Smør, rapsolje, olivenolje er ok fett.

Kolesterolet blir for de fleste bedret på et lavkarbokosthold. I tillegg blir folk helt friske av diabetes 2. Det er ikke større fare for å pådra seg hjerte- og karsykdommer.

Lavkarbo er det naturlige kostholdet for mennesker, vi er ikke genetisk tilpasset sukker og store mengder karbohydrater.

Gjennom fargesterke grønnsaker får de fleste i seg de vitaminene de trenger. Noen velger likevel å ta noen tilskudd. Tran er også en bra kilde til d-vitamin, et vitamin vi nordboere ofte har stor mangel på.

 

Lykke til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva slags grønnsaker, frukt og annen plantekost anbefales? Hva med f.eks. erter og bønner?

 

Hva slags retningslinjer er "vokser over jorden" og "fargesterke grønnsaker"? F.eks. er gulrot fargesterkt, men vokser under jorden, mens blomkål ikke er fargesterk men vokser over jorden. Er det mengden stivelse som er retningsgivende?

 

Jeg synes det er vanskelig å komme på ok tilbehør til middagsmat. Når både poteter, pasta, ris og brød er bannlyst; hva bruker dere da? Antar at f.eks. couscous ikke er noe alternativ, siden det er laget av korn?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er egentlig problemet med margarin? Er ikke margarin laget nettopp av ting som de vegetabilske oljene du nevner?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det er vanskelig å komme på tilbehør til middag. Men leser man lavkarbooppskrifter ser man at poteter, ris, pasta og brød er byttet ut med grønnsaker. Det er f.eks mye man kan gjøre med blomkål.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mengden stivelse om avgjør hva og hvor mye en kan spise av de ulike grønnsakene.

 

Ok grønnsaker er f.eks blomkål, brokkoli, asparges, sellerirot (som ikke egentlig er en rot), purre, minimais, løk (i begrenset mengde), paprika, kålrot (i begrenset mengde), jordskokk (inneholder inulin som ikke påvirker blodsukkeret), tomat, ... Jeg bruker svært begrenset erter/bønner/linser, da mengdene uansett blir så små for å holde meg under 20 kh i døgnet. På generell lavkarbo kan du bruke mer av alle grønnsaker som vokser over jorda.

 

Grønnsakene kan kokes som suppe, de kan gratineres med ost, moses, kokes som de er, eller stekes i panna som wok.

 

Frukt skal spises i begrenset mengde på generell lavkarbo.

 

Jordbær og bringebær kan nytes i begrenset mengde.

 

Nøtter og frø brukes i begrenset mengde.

 

Let opp en næringsmiddeltabell, så kan du sjekke selv hva de ulike grønnsakene inneholder av kh, da lærer du deg fort hva som kan brukes. Alt avhenger av hvor streng lavkarbo du velger.

 

Jeg har gått ned 18 kg på ketolyse nå, fortsetter i 12 kilo til.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Margarin er som du sier laget av planteoljer, men den er også herdet ved en kjemisk prosess for å gjøre den hard i romtemperatur. Denne prosessen gjør at margarin ikke er sunt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mye karbohydrater i erter, bønner og linser og dette bør du ikke spise mye av.

 

Gulrot er nei og blomkål er ja.

 

Squash, blomkål, broccoli, agurk...... er godt til maten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å lage smør er en enkel prosess, bare å riste/piske fløte til det klumper seg, og produktet er rent og uten tilsetningsstoffer (evt svært lite).

 

Å lage margarin er en komplisert prosess der det brukes kjemikalier, og faren for forurensing under transport og produksjon er stor.

 

Da blir valget enkelt, ikke sant?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg har lært, er at melkefett, som smør består av, øker risikoen for hjerte- og karsykdommer fordi det er basert på mettede fettsyrer, mens olivenolje, solsikkeolje, rapsolje og soyaolje, som margarin består av, er basert på enumettede og flerumettede fettsyrer, som er gunstig for hjertet og kroppen.

 

I så fall er valget kanskje ikke så enkelt likevel. At det brukes "kjemikalier" i produksjonen, sier jo ingen ting som helst om hvor sunt eller usunt det er. Det kommer jo helt an på hvilke kjemikalier det er snakk om.

 

Hvorfor er forresten faren for forurensing av margarin under transport større enn faren for forurensing av smør under transport? Kjører margarinprodusentene produktet sitt i åpne spann på lasteplanet på E18?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...