Gå til innhold

kan jeg ha 1 åringen ute i sola HELE dagen?


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Nei.

De skal helst ikke være i direkte sol lys i det hele tatt. Du bør holde ungen i skyggen.

 

Bør heller ikke bruke så mye solkrem på de små.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Små barn har tynn hud med lite utviklet pigment, noe som gjør dem mindre mot-standsdyktige mot solforbrenning. Lyshårete, og spesielt rødhårete barn tåler

oftest mindre sol enn mørkhårede.

For mye av solens UVB-stråler kan gi skader i det øverste hudlaget. Huden blir ”brent”: rød, hoven, varm og smertefull. UVA-strålene trenger dypere ned i huden og kan i tillegg skade hudens elastisitet, slik at huden hurtigere eldes (blir tørr og rynkete).

Man mener i dag at det er en sammenheng mellom strålingsmengden vi utsettes for de første 15 leveårene og utvikling av hudkreft senere i livet. Solforbrenning i barneårene øker risikoen for å utvikle hudkreft i voksen alder. Dette gjør det ekstra viktig å hindre at barna blir solbrente og lære barna å beskytte seg mot solstrålene.

 

 

HVORDAN FOREBYGGE SOLBRENTHET HOS BARN

Barn under ett år bør ikke være i direkte, sterkt sollys lenge av gangen, og barn som sover ute, må stilles i skyggen.

Fra et halvt års alder kan barn være ute i solen, men pass på at de er godt beskyttet. Heldekkende klær, for eksempel lett bomullstøy, vil skjerme for de sterke solstrålene. Selv i vannet kan små barn med fordel beholde en t-skjorte på. La også små barn ha solhatt på hodet og gjerne solbriller når de er ute i solen.

Solen er sterkere jo lenger sør i landet man er, og sterkest i tiden rundt St. Hans. Solen virker sterkere ved sjøen, ved vannet og på fjellet, særlig nær snø. På sørlige breddegrader kan solstrålene virke inntil 2,5 ganger sterkere på huden enn i Norge. Selv om det er lettskyet vær, bør barnet beskyttes.

Ofte kommer symptomene på solforbrenning først 3-8 timer etter opphold i solen. Det er derfor ikke tilstrekkelig å holde øye med barnet for å se om huden blir varm og rød. La heller barnet leke i skyggen eller være inne midt på dagen.

I tillegg til klær og skygge, vil ulike smørbare solbeskyttelsesprodukter (kremer og lotioner) gi beskyttelse på deler av kroppen som ikke er dekket av klær.

 

 

VALG AV SOLKREMER

Solkremer inneholder en eller flere typer solfiltre, enten alene eller i kombinasjon. Kjemiske solfiltre virker ved å absorbere UV-strålene. De fysiske filtrene består av finpulverisert sinkoksid eller titanoksid som sprer og dermed til dels stopper strålene.

Man bør velge et preparat som er tilsatt solfilter med en høy solfaktor (solfaktor 12-15, høyere faktor i syden) og se etter at den er effektiv både mot UVA- og UVB-stråler.

Uparfymerte solkremer med fysisk filter er ofte et godt valg til barn. Har barnet ømfintlig hud, er det lurt å prøve solkremen på et lite hudområde først, for å se om barnet reagerer på stoffer i kremen.

BRUK AV SOLBESKYTTELSE OG SOLKREM

Bruk av solbeskyttelse er spesielt viktig når solen står høyest på himmelen og på steder med sterk sol (for eksempel på sørlige breddegrader).

Smør barnet inn med solkrem 10-20 minutter før det skal ut i solen, for at kremen skal trekke godt inn i huden. Det er viktig at man smører på rikelig med solkrem. Mye av solkremen fjernes ved aktiviteter som bading, svetting osv. Gjenta derfor innsmøringen flere ganger i løpet av den tiden barnet er ute.

Hvis barnet er mye i vann eller hvis det er vind, kan det være gunstig å velge en vannfast fet krem som sitter bedre på huden og holder bedre på fuktigheten enn en lotion. Vannfaste, fete kremer bør vaskes av om kvelden, slik at huden får ”puste”.

Mange solkremer har dårlig holdbarhet. Gammel solkrem kan derfor ha redusert effekt og gi en lavere beskyttelse enn det som står på pakningen.

 

 

SOLEKSEM

Soleksem eller ”lysdermatitt” er ikke vanlig hos barn. Eksemforandringer med rødme, små blemmer og kløe kan oppstå ved plutselig, kraftig sol på blek hud. Gradvis tilvenning til solen med solbeskyttelse forebygger slike plager og kan hindre gjentagelse.

 

 

BEHANDLING AV SOLFORBRENNING

En lett solforbrenning trenger ingen behandling, men barnet bør holdes unna solen noen dager til forbrenningen er gått over. Man kan kjøle ned huden ved å legge på et håndkle vridd opp i kaldt vann. På apoteket har de linimenter som lindrer varm og sår solbrent hud.

Hvis huden er rød og hoven, kan man for en dag eller to bruke en hydrokortison krem 1 prosent for å lindre plagene (25g krem kan kjøpes på apoteket uten resept). Tilsvarende behandling kan gis hvis det oppstår soleksem.

Lokalbedøvende midler med lidokain (Xylocain salve eller liniment) kan gi en kortvarig lindring av smertene

Lenke til kommentar
Del på andre sider

takk for langt svar.

 

men blir det ikke altfor varmt å ha på heldekkende klær da?man kan jo ikke sitte inn når det er så fint ver for en gang skyld:(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei det går helt fint.

Holde de i skyggen så mye som mulig og ha lette hvite klær eller slike soldrakter med faktor og en solhatt.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

I det lange flotte svaret du fikk, stod det at barn UNDER ett år ikke bør være mye i solen. Så etter de er blitt ett år gamle tåler de mer sol.

 

Jeg har vært mye ute på de fine dagene hittil i år med sønnen min på 16 mnd. Han takler det helt fint. Vi smører han jevnlig, og har på lette klær (ikke heldekkende, men shorts og t skjorte f-eks). Man kan jo ikke holde barna inne en hel lang vinter, for så å skjerme de fra den fine sommeren. Sola gir dem dessuten D-vitaminer vi i nord trenger sårt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...