Gå til innhold

Nå lurer jeg på om jeg forventer for mye av skolen...(ble litt langt)


Anbefalte innlegg

Vi har to barn som har cøliaki og går på barneskolen.

Begge går på småskoletrinnet så det er enda lite matlaging på skolen. Dermed er det ikke ofte at mat og deres cøliaki er noe tema slik til vanlig. Men: når det er arrangementer på skolen så blir det ikke tatt hensyn til.

Jeg har sagt til begges kontaktlærer at de gangene de skal bake på skolen, eller kose seg med noe ekstra (feks til lucia etc) så¨er det bare å si fra så kan jeg bake, lage en deig eller kjøpe inn mel. Bare de sier fra:)

Jeg har dessverre mage eksempler på at det ikke skjer. Begge barna har opplevd at alle barna i klassen har fått kake, boller, pinnebrød etc mens de ikke har fått noe. De har også opplevd å være med på å bake pepperkaker som de selv ikke kan spise...

Barna blir jo klart lei seg og jeg får vondt av de når slikt skjer! Ikke bare blir de utenfor, men de skal jo helst ikke sitte å bake med vanlig mel da de både puster det inn og fort glemmer seg og putter fingene i munn med mel på...

Nå skal de ha en sommerfest med hele skolen der de skal selge mat og kaker.

Jeg har sendt melding til lærerne og spurt hva det blir å spise, og om det da finns noe alternativ til våre barn. Missforstå meg ikke- jeg forventer ikke at de lager alt glutenfritt, men siden det også er flere barn på samme skole som også har cøliaki, så tenkte jeg at de kanskje kunne ha ett alternativ som de også kunne spise:)

Klassen til ene jenta vår skal også bake på skolen til denne dagen. Jeg spurte da om dette var noe vårt barn kunne være med på...

Jeg har ikke fått svar fra læreren, men i dag kom ene barnet hjem og fortalte at det blir suppe, boller og "litt forskjellig" som vi kan kjøpe. Ok- og er noe av det glutenfritt da? Også fortalte hun at de skulle bake boller den dagen (noe hun da ikke kan være med på) og at læreren hadde sagt at JEG kanskje kunne bake noen boller til henne?!?

Hva skal hun gjøre når hele klassen baker da?

Huff- får så vondt av henne når det blir slik!

Kunne de ikke heller spurt om jeg kunne laget en deig som hun kunne hatt med eller kanskje tilogmed prøvd å bake noe glutenfritt på skolen?

Overdriver jeg her eller er dere enige med meg? Lurer på om jeg skal ringe skolen i morgen, men vil jo ikke være en hysterisk hønemor heller:(

Fortsetter under...

Hos oss står de fleste aktiviteter på planen. Skal de bake, ja så står det, skal de i skogen og grille, så står det også.

Har ikke dere slik info ?

 

Om så er, er det jo bare å sende med ei glutenfri kake, eller en deig med pinnebrød til den aktuelle dagen.

Ser på det som en selvfølge at du bør bake noen boller denne dagen ja.

Du kan jo ikke forvente at de dropper all baking på grunn av en elev ? Regner med de finner noe hun kan gjøre også.

 

 

For meg virker det som du er velvillig med å legge tilrette for at barna dine skal kunne være med på bakeaktiviteter, og at skolen motarbeider deg/gidder ikke passe på...

 

Når det gjelder "tilfeldige" kaker som blir delt ut, så er det jo ikke verre enn at skolen har en pose boller/kake i fryseren og gir dette til barna dine??

Har jo hatt barn i barnehagen med diverse allergier, og løsningen var å ha i fryseren...Bare til å ta opp og tine i micro...

 

Og når du sier du kan lage og sende med, både mel/deig/ferdig kake, ...så skulle det være enkelt for skolen...!!

Ring REKTOR!! TVERT!

 

Jeg har selv barn som krever ekstra pga diagnoser, og det er dessverre slik at det ikke alltid nytter å snakke med kontaktlærer.

 

Rektor er da ikke farlig, han/hun er bare sjefen på den skolen.

 

Du er ikke hysterisk hønemor :)

Ser at dere har tydelige utfordringer. Det er klart at barna dine ikke skal føle seg forskjellsbehandlet i forhold til maten.

Jeg er selv lærer og kan ingenting om Cøliaki. Hadde derfor satt veldig stor pris på å hatt et møte med, slik at man kunne fått den informasjonen man trenger i forhold til sykdommen.

Høres ut som de baker mye. Hadde lett kjøpt inn ingrendienser som deres barn tåler.

Tror dere løser dette ved at du snakker med læreren. Send mail og evt avtal når dere kan møtes.

Annonse

Hi

Tusen takk for mange svar!

Jeg tilbyr meg som sagt alltid å bake når det er noe. Forventer absolutt ikke at de skal la være å bake pga mine barn, noe jeg heller ikke skrev.. Det jeg håper på er jo at de kan være såpass greie å bake til/ med de også!

Cøliaki er jo egentlig ingen grunn til at barna skal være utenfor- det er jo bare snakk om at de må ha tilrettelagt mat! Jeg har ingen problem med å bake til div. arrangementer, noe jeg egentlig alltid gjør.

Det jeg syns er problemet her er jo at de skal bake i skoletiden-hele klassen utenom vår datter, også skal jeg bake til henne her hjemme! Hun har da ingen glede av det...(annet enn å spise bollene da;) Men det er jo da lærerne som holder henne utenfor!

 

Vi har ukeplaner med info omturer og slikt ja, men det er dessverre ikke alltid de informerer om at de skal lage pinnebrød eller at læreren overassker barna med muffins... Og da sitter våre barn der uten noe alternativ..

Når det er lucia har JEG tatt kontakt med lærerne og spurt om de skal ha lussakatter og tilbydt meg å bake, så jeg er ikke vrang syns jeg.

Jeg har aldri fått henvendelse fra noen før arrangementer- jeg tar alltid kontakt, men nå får jeg ikke noe ordentlig svar engang og da kjenner jeg at jeg blir irritert ja!

Men da er jeg kanskje ikke helt på bærtur da;)

Ringer rektor i morgen tenker jeg for jeg har tatt opp dette med kontaktlærerne flere ganger...

Be om et møte med lærern og snakk om det, fortell hva de må passe på, hva du kan stille opp med osv. Er lærern fornuftig, så løser det seg, er vedkommende det ikke, så er det rektor neste.

Du vil legge til rette, og mer enn det kan de ikke be om!

Hi

Har tatt det opp med lærerne både da de begynte på skolen (da informerte jeg om hva de ikke kunne spise etc) og etter uheldige opplevelser der de feks har vært med å bake pepperkaker som de ikke kunne spise..

Prøver jo å møte de og hjelpe til så godt jeg kan, men kjenner jeg begynner å bli lei av å hele tiden måtte mase slik:(

 

Hei.

Legger ved en link du kan se på. Jeg har selv cøliaki og arbeider som lærer. Er veldig påpasselig med å passe på andre barn som har allergier og intoleranser. Men er mye uvitenhet ute og går. Men selv om de ikke vet så skal de ikke forskjellsbehandle barn som de gjør med deres barn. ta det opp med rektor og kontaktlærer.

 

http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=42839

 

Dette gjelder hvertfall mat og helse faget..

Hi

Takk for link! Nyttig å vite til mat og helse faget skal introduseres ja:)

Jeg skjønner godt at ikke alle vet hva cøliaki innebærer og hva slags hensyn man må ta, men at de virkelig gang på gang skal ha aktiviterer i skoletiden der de ekskluderer disse barna- det syns jeg ikke er greit...

Jeg har tilbudt meg å ta med et info.hefte fra ncf som er beregnet på skole og barnehager, men det mener de at de ikke trenger...

Nei- de gjør jo ikke det så lenge de bare "overser" de...Lettere for de det;)

Jeg arbeider som lærer på ungdomstrinnet og du forventer ikke for mye her. Jeg har hatt elever som både har allergier mot forskjellige ting, cøliaki, muslimer som ikke spiser svin..

Vi skal tilrettelegge, og det har ikke vært problem hos oss.

Da jeg var ny lærer, var det litt verre, for da syntes jeg det var så himla mye jeg måtte huske på, men etterhvert går mere automatisk, og jeg har funnet rom for å huske på slike anddre ting også:)

Mulig der er en ny lærer, som bare har for mye å huske på.

Uansett. Ring rektor å si ifra, slik rektor kan hjelpe læreren å huske på slikt.

Alle barna skal inkluderes på slike dager.

Annonse

Jeg jobber som lærer og for meg er det en selvfølge å tilpasse for alle elever. Jeg har faktisk litt lite erfaring med elever med allergi, men jeg har jo kunnskapen og vet at det er svært lite mel som skal til for å bli syk, så jeg ville definitivt funnet en avtale med deg. Hvis de går i en vanlig kommunal grunnskole, så er det enhetsskolen som er tanken. En glutenallergiker skal ikke sitte å se på når de andre baker. Barnet bør være med, men bake med glutenfritt mel. Jeg underviser i mat og helse, så det kan hende det er derfor jeg ville vært mer engasjert. Jeg ville sett på det som mitt ansvar å bevisstgjøre kollegaer.

Det burde være en plan der det står om det skal være tur med matlaging og lignende. Om barna dine er sterkt angrepet av cøliaki hadde jeg ikke tatt sjans på at andre laget glutenfritt men gjort det selv som du sier du kan, man kan ikke vite om forholdene er tilrettelagt når de lager det dvs at de ikke bruker samme redskaper og ikke har vasket området de baker på. Det å bake opp litt slik at de kan ha i fryseren var et lurt tips.

Om ikke det går inn på lærerne hadde jeg tatt det videre.

 

Jeg visste ikke at de kan bli syke av å puste inn og få litt mel i munnen... For å være ærlig så trodde jeg cøliaki gikk ut på at om du spiser glutenholdig mat har du kroniske fordøyelsesproblemer...?

Skal det virkelig sååå lite til? Som med allergi aldså?

 

Jaja over til andre ting en min dumme uvitenhet; kanskje læreren er overarbeidet, eller sløv eller rett og slett like "dum" som meg?

Iallefall trenger læreren informasjon om hva som er viktig for ungene dine og hva som er riktig å gjøre.

Det burde være en selvfølge at de tilrettelegger såpass som du foreslås synes jeg.

SI ifra, send en mail, eller la det bli rutine i ukeplanen å informere om slikt.

Meeeen, det er et lite problem her: de har taushetsplikt om dine barns diagnoser ovenfor alle andre foreldre. Det er bare du som kan gi beskjed til andre foreldre om dine barns diagnoser. Dermed KAN det være policy (om de tolker reglene litt rigid på skolen), at det ikke opplyses om ting som de er redd for kan tolkes som å bryte denne taushetsplikten.

Er de paranoide nok (ja noen skoler er sånn), så tør de ikke skrive noe om baking fordi de er redd du kan beskylde dem for å bryte taushetsplikten....

 

Samtidig er det STOR forskjell på om man får ukeplaner eller ikke og eventuellt hvor gode de er :S

Du skriver at du ikke forventer at de ikke skal lage alt glutenfritt, men det skal du faktisk forvente.

Det er ikke noe de skal gjør for å være snille, men noe de har plikt til. Om de ikke lager alt de lager glutenfritt SKAL de lege et tilsvarende alternativ til de med matvareallergi.

Det er ikke et valg de har, men noe de plikter. Ingen skal holdes utenfor pga allergi.

 

Har selv en med cøliaki, og kommer til å stå hardt på dette når han begynner på skolen, Heldigvis har barnehagen skjønt det og lager tilsvarende til han, uten unntak.

 

Vet det finnes en brosjyre om det hos ncf.no, tror det kan være denne:

 

http://www.ncf.no/viewfile.aspx?id=96

 

Ev. kan du kontakte NCF så sender de deg rett brosjyre som du kan gi videre til skolen.

 

Ikke gi deg på dette, ta det videre til rektor. Og hvis ikke han gjør noe finnes det sikkert en enda høyre opp som du kan gå til.

 

Lykke til, slik skal det ikke vær.

 

 

Hvor står det at de plikter seg til å lage alternativer til barna?

Jeg har en venninne med cøliaki som alltid må vaske halve kjøkkenet før hun lager mat pga "smitten" fra andre matvarer, ikke kan bruke samme redskaper og alt må være separat fra de andres osv.

Jeg ser ikke at alle skoler eller barnehager har kapasitet til det.

Men flott om det finnes skoler og barnehager som har mulighet for det.

Trenger da ikke vaske ned kjøkkenet, holder da med helt vanlig fornuft. En liten krok eller et fast serveringsbrett som underlag. Og redskaper blir rene av en tur i oppvaskmaskinen.

 

Min blir dårlig av det minste støvfnugg av gluten, skikkelig dårlig. Så hadde fort merket om dette ikke holdt.

 

Skole og barnehagers pliktdel av dette mener jeg står i linken jeg la over her, hvis ikke får dere riktig brosjyre ved å kontakte Norsk Cøliaki Forening.

Det står at det "bør" tilrettelegges ikke "må" som jeg kan se, men uansett det er ikke det at jeg gidder å krangle på det, var bare nysgjerrig på om det var slik at det er lovpålagt.

Hvor grundig man må være er vel avhengig av hvor hardt rammet man er, mente ikke at hun vasket ned hele kjøkkenet men den delen der det tilberedes mat og andre matvarer kan ha kommet i kontakt, eventuelt hender med smitte på, det som kan ha kommet fra lufta osv men hun er veldig allergisk da.

Uansett flott om det er mulig å tilrettelegge.

 

ikke hi

 

Jeg er lærer på barneskolen og er selvfølgelig kjent med at noen av elevene har div allergier, da dette er noe en normalt blir informert om fra foreldrene på et tidlig tidspunkt. Ikke bare er jeg informert, men også klassekontaktene som sørger for at noen lager cøliakivennlig mat de gangene det er snakk om baking. Noen ganger har mødre kommet med boller som har hverken melk eller mel.

 

Tror også det kan være lurt at du nevner dette på et foreldremøte slik at ikke noen sender med barna bakverk med vanlig mel. Det hender jo at noen tar med seg noe uten at det er en "grunn" til det. Og kanskje er ikke alle foreldrene klar over dette.

Jeg ante ingenting om denne allergien før jeg fikk ei venninne med det, at de ikke kan spise hvetemel vet jo alle, men at de ikke kan spise pommes frites fra en restaurant som friterer løkringene (som det jo er melblanding på) i samme oljen sjokkerte meg... Jeg har fått mange aha-opplevelser altså, hvem skulle tro at det er hvetemel i nesten alle typer leverpostei f.eks?

 

Det kan være en utfordring, men barna skal slippe disse problemene. For meg er det en selvfølge at skolen skal tilrettelegge og gjøre alt så "smertefritt" som mulig.

 

Jeg synes absolutt ikke du er urimelig, jeg synes absolutt du skal ta kontakt med rektor og evt ha et møte. Kanskje du kan foreslå et møte hvor både kontaktlærer, rektor og f.eks helsesøster er med, for å få litt tyngde og hjelp fra en som forhåpentligvis kan litt om dette.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...