Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Har noen spørsmål angående pappa-ukene.

Når det gjelder rett til fødselspenger: Man må ha jobbet 6 av de 10 siste månedene. Er det før fødselen, eller før fars del av permisjonen begynner?

 

Har en pappa som er student, men har jobbet cirka 25% ved siden av studiene, og skjønner at det faktisk er veldig dumt, da det betyr at han plutselig har rett til fødselspenger, og ikke kan overføre sin del av permisjonen til mor :-S

 

Og selv om han er hjemme fra jobb 12 uker, får han jo ikke være hjemme, for han studerer jo :-X

 

Drittsystem!

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/143284741-pappa-permisjon/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Før fars del av permisjonen starter. Det er opp til han om han velger å ta den ut eller ikke.

 

Selv om han studerer trenger han jo ikke jobbe i tillegg når han tar ut permisjon. Da får han mer tid med ungen. men han må jo skaffe barnevakt mens han studerer da.

Det er opp til han(dere).

  • 4 uker senere...

Annonse

Han kan søke om utsettelse.

Så lenge han har opparbeidet seg rett innen din maksdato (noe han har med 25% jobb ved siden av studiene) kan han søke om utsettelse og ta fedrekvoten senere.

Når det gjelder når han opparbeider seg grunnlaget for fedrekvoten så er det godt forklart i retningslinjene til § 14-12, så er kopierer inn den her:

 

Vilkårene for at det skal foreligge rett og plikt til fedrekvote:

 

* moren må fylle vilkårene for foreldrepenger, se § 14-6,

* faren må fylle vilkårene for foreldrepenger, se § 14‑6

 

Far må fylle opptjeningsvilkåret om å ha vært yrkesaktiv i minst seks av de siste ti månedene, på det tidspunktet han skal ta ut fedrekvoten. Han kan således opptjene seg rett mens mor mottar foreldrepenger, i prinsippet helt fram til nærmere barnets fylte tre år/tre år etter omsorgsovertakelsen der foreldrepenger til mor har vært tatt ut gradert og eller utsatt. Foreldrene kan derfor på et senere tidspunkt i stønadsperioden opplyse om at far likevel skal ha fedrekvoten, selv om denne i utgangspunktet var overført moren, da det ved stønadsperiodens start ikke forelå rett til fedrekvote. Det vil likevel ikke være slik at NAV har noen plikt til å følge dette opp under stønadsperioden. Når det gjelder hvilken inntekt som skal legges til grunn for fars beregningsgrunnlag, vil utgangspunktet være den inntekten han har når han starter sitt uttak av fedrekvoten. Selv om han velger å ta ut fedrekvoten over ulike perioder, ligger beregningsgrunnlaget fast som ved første gangs utbetaling. Dette gjelder også dersom inntekten har endret seg vesentlig.

 

Dersom far søker om utsettelse av fedrekvoten, må vilkårene for fedrekvote være oppfylt på dette tidspunktet. Dette innebærer at han må ha opptjent rett til foreldrepenger på dette tidspunktet og at inntekten far har på dette tidspunktet blir utgangspunktet for beregningen av hva foreldrepengeutbetalingen blir. Far kan således ikke opptjene seg rett til fedrekvote eller et høyere grunnlag (inntektsøkning) ved å utsette perioden. En utsettelse av perioden innebærer bare en forskyvning av en allerede foreliggende rett. I slike tilfeller må derfor inntekssopplysningsskjema fra arbeidsgiver innhentes og oppbevares i saken.

 

Fedrekvoten skal sammenlagt utgjøre ti hele uker, men faren er ikke forpliktet til å ta sin del av permisjonen som sammenhengende heltidspermisjon. Fedrekvoten kan også fordeles på flere perioder. Foreldrene kan ta ut graderte foreldrepenger samtidig, f.eks. slik at begge arbeider halv tid og mottar 50 % foreldrepenger hver. I så fall må faren ta ut fødselspenger i tyve uker for at fedrekvoten anses avviklet. Dette fremgår av Ot.prp. nr. 13 (1992‑93) side 9.

 

Dersom det er til fordel for far kan de ti første ukene av fars stønadsperiode anses som uttak av fedrekvote. Ved flerbarnsfødsel gjelder dette også i tiden rett etter fødselen. Vi viser nærmere til § 14‑9 fjerde ledd med merknader. Fedrekvoten kan imidlertid anses avviklet på et senere tidspunkt av stønadsperioden dersom det er mer hensiktsmessig for far.

 

Fedrekvoten må avvikles innen barnets fylte tre år eller tre år etter adopsjonen fant sted. Fedrekvoten faller som hovedregel bort i den utstrekning den ikke benyttes eller det ikke settes frem krav om utsettelse. For spørsmål om overføring av fedrekvoten til moren, vises det til merknadene til § 14-12 tredje ledd.

 

Etter gjeldende bestemmelser i folketrygdloven er det ikke noe hinder for at far kan avvikle fedrekvote samtidig som han avvikler ferie. Det innebærer f.eks. at han samtidig som han mottar foreldrepenger for fedrekvote vil kunne motta feriepenger fra arbeidsforholdet. Begrunnelsen for dette er at det ikke foreligger noen hjemmel i kapittel 14 for å avskjære uttak av foreldrepenger samtidig som vedkommende avvikler ferie.

 

Det samme gjelder dersom faren ønsker å avvikle fedrekvoten ved å ta ut enkeltdager på ukedager han vanligvis ikke arbeider. Dette kan være aktuelt dersom han arbeider deltid.

 

 

 

(fedrekvoten er på 12 uker etter 1. juli, dette er ikk endret i lov og retningslinjer enda)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...