Anonym bruker Skrevet 20. februar 2011 #26 Skrevet 20. februar 2011 JA!! til sodd:-D Jeg tror ikke jeg ville servert forrett, men det tipset om kortreist mat som lefser med spekeskinke/gravlaks eller noe sånt hørtes fint ut:-) Multekrem, karamellpudding, pannacotta eller frukt høres flott ut:) Selv hadde vi selvplukket rips med vaniljesaus:-))
Anonym bruker Skrevet 20. februar 2011 #27 Skrevet 20. februar 2011 Det er mulig det er tradisjonell festmat i Trøndelag. Men om du ser helt nøkternt på det så er det kjøttsuppe med litt kjøtt, kjøttboller, gulrot og potet. Litt stusslig, liksom. Sikkert godt, men flott festmat er det ikke. I gamle dager var fersk suppe og kjøtt med løksaus festmat på østlandet. Det er fortsatt knallgodt, men ikke noe man serverer i bryllup ( men jeg vet om noen som har det i konfirmasjon). Men siden dere har bestemt dere, så ville jeg droppet forrett. Det blir liksom feil. Til dessert ville jeg godt for noe like lite eksklusivt, som f. eks fruktsalat, sviskekompott eller semulepudding. Det blir liksom full skjærings med laksecarpaccio med avokadokrem, sodd og kaffemousse med mørk sjokolade og cognacsaus.
Anonym bruker Skrevet 20. februar 2011 #28 Skrevet 20. februar 2011 Når ble sodd lite eksklusivt? Jeg er sikker på at dere som uttaler dere så negativt ikke har smakt det engang, annet enn på boks fra Rema.. Skikkelig sodd med skjenning til er fantastisk godt!
Anonym bruker Skrevet 20. februar 2011 #29 Skrevet 20. februar 2011 Gud bedre så høytidelig dere tar dere selv! Jeg GREMMES over hvor ufornuftige folk har blitt i moderne tider. Her skal det diskes opp med 7 rettes middag med minst en utdødd dyreart på menylista, dessert med sørpol-is og bær fra catmandu. Og nåde deg hvis du serverer noe annet enn 200 år gammel vin, helst 3 forskjellige typer. SODD er godt, sundt, og deilig mat. Det er rotfestet i norsk tradisjon, og hører da vitterligen hjemme på norske festligheter. Hvis man skal fnyse av god mat i bryllupp fordi det ikke er kenyagnu på kjøttlista og canadagås på fjørkjrelista, da hopper jeg galant over brylluppsmiddag og drar på big horn med gubben aleien!
Anonym bruker Skrevet 20. februar 2011 #31 Skrevet 20. februar 2011 Ja jeg syns det er bedre å droppe hele festen enn å by inn til sodd. Gift dere på Tinghuset. Helt teit å bruke masse penger på reise, opphold, klær og gave og så få servert sodd.
Anonym bruker Skrevet 20. februar 2011 #32 Skrevet 20. februar 2011 Er dette tull?? Helt seriøst- er det folk som serverer sodd i bryllup? Jeg lurer da jeg har spist sodd i konfirmasjon, men bryllup???? Drit kjip mat.
Anonym bruker Skrevet 20. februar 2011 #34 Skrevet 20. februar 2011 Når begynte folk å kreve når de skal i et bryllup? Er ikke bryllup noe som er FOR brudeparet? Hvilken mat de liker er vel det viktige? Og sodd er god og tradisjonsrik mat. Og absolutt ikke billigmat som mange skal ha det til. Har fått due i bryllup. Var visstnok dritdyrt, men lite godt med alt haglet man måtte spydde ut. Eksklusivt my ass! Jeg ville iallefall hatt sodd Men kanskje droppet forretten! Og godt med noe avkjølende etterpå, f.eks is og bær.
Anonym bruker Skrevet 20. februar 2011 #35 Skrevet 20. februar 2011 En kjapp titt inn på noen cateringsider viser at festsodd er like dyrt for to serveringer som 1 servering svinekam, billigere enn Stroganoffgryterett og ris og omtrent samme pris som rømmegrøt. Så eksklusivt? Neh....
Anonym bruker Skrevet 20. februar 2011 #37 Skrevet 20. februar 2011 Dyrt? Produkt Kuvertstørrelse Beregnet kuvertpris Fest-sodd 0,75 liter pr gjest kr 38,60 Potet 300 gram pr gjest kr 4,50 Gulrot 75 gram pr gjest kr 2,30 Kuvertpris - kr 45,40 http://www.dullum.no/sodd.htm I rest my case...
Anonym bruker Skrevet 20. februar 2011 #39 Skrevet 20. februar 2011 Det er ihvertfall fint nok for overklassen i Norge........... http://www.matinorden.no/hjem/inderoysodd-_-trondersk-festmat/
Anonym bruker Skrevet 20. februar 2011 #40 Skrevet 20. februar 2011 I rest my case... ------------- Enn om du virkelig kunnet gjort det, og holdt deg unna hele tråden! Og til dere imbesille fehau som ikke har noen som helst peiling på hva dere tror dere kakler om; Sodd på boks som dere kjøper i butikker, er overhodet IKKE sammenlignbart med sodd slik det lages på TRADISJONELL måte! Og for dere som tror dere er gourmetkokker boare fordi dere greier å åpne en hermetikkboks på egen hånd, prøv dere på denne oppskrifta: Sodd til fire med (trøndersk) appetitt: 1,8 liter kraft av storfe- og fårekjøtt Bein etter fenalår 0,5 ts revet muskat 2 ts ingefærpulver litt fenalår 500 g sauekjøtt, trimmet for fett, i terninger 250 g storfekjøtt til kjøttboller 250 g lamme- eller fårekjøtt til kjøttboller 2 ts salt Malt pepper 2 dl melk 2 dl fløte 2 ss potetmel, eller mer 2 skiver kålrot 2 skiver sellerirot 1 purre 400 g gulrøtter i skiver 800 g poteter i skiver Masse hjemlaga flatbrød i tillegg. 1. Kok opp kraft, skum av fett. Sil av gjennom klede eller kjøkkenhåndkle (pass på at det ikke smaker såpe). 2. Krydre med muskat og 1 ts ingefær. La fenalåret og sauekjøttet i terninger trekke i kraften i en times tid. Skum av fra tid til annen. 3. Lag kjøttboller. Mal kjøttet sammen 14 ganger, de siste 12 gangene tilsatt salt. Bland malt kjøtt, melk og fløte. Jeg liker å krydre kjøttbollene litt med muskat, ingefær og pepper. Blant inn potetmel. Lag en prøvebolle ved å forme farsen til en liten ball og slippe den i kokende kraft. Stivner den ikke i den kokende kraften, kan du med fordel røre inn mer potetmel. 4. Kok poteter og gulrøtter og andre grønnsaker ved siden av og tilsett soddet før servering. Eller du kan ha skivene av potet og gulrøtter oppi mot slutten av sydingen. 5. Slipp kjøttboller oppi den kokende kraften, én av gangen, og la dem trekke i 5-10 minutter før du serverer. Sodd betyr å syde, det er derfor viktig at vannet er skikkelig, skikkelig varmt, men at det ikke koker - om ikke annet så for å opprettholde tradisjonen. ------------------- Gode forretter til sodd er spekemat og melon, tynbakalems med gravlaks og røykalaks eller noe mere moderne som litt ruccola og litt røyka reinsdyrhjerter/reinsdyrkjøtt. Gode desserter er tradisjonelt som krumkaker formet som skåler fylt med multekrem eller hjemlaga hjemmlagde karamellpudding, eller god gammel heimlaga sviskegrøt med sukker og fløtemelk servert sammen med multelikør
Cat.68 Skrevet 20. februar 2011 #41 Skrevet 20. februar 2011 Mmmmmmm jeg ELSKER sodd, og inderøy soddet er det desidert beste, med skjenning )) Jeg kommer gjerne i sodd bryllup.
Anonym bruker Skrevet 20. februar 2011 #42 Skrevet 20. februar 2011 Jeg er en gourmet og en matfantast på mange måter, og jeg syns likevel det er KULT at folk fremdeles har baller til å servere real husmannskost i bryllup. Er ikke voldsomt glad i sodd selv, men selvfølgelig kan det være flott festmat. Jeg foreslår hjemmelaget karbonade med stekt løk eller skikkelig erkenorsk spekemat til forrett og vafler med med is til dessert.
Anonym bruker Skrevet 21. februar 2011 #43 Skrevet 21. februar 2011 Jeg har vært i flere bryllup hvor det har blitt servert sodd.Når jeg tenker meg om så har alle de som servert dette faktisk vært de som er å regne som over middels på den sk sosiale rangstigen.
Anonym bruker Skrevet 21. februar 2011 #44 Skrevet 21. februar 2011 Forrett til sodd?? Eh... Enten serverer du en treretters middag, eller du serverer sodd.
Anonym bruker Skrevet 21. februar 2011 #45 Skrevet 21. februar 2011 Sodd er absolutt ingen dum ide i et bryllup! Jeg hadde ikke tenkt over det en gang. Dama spør om råd, og det dere gjør er å rakke ned på middagsvalget deres. Så utrolig dårlig gjort... Når det kommer til forrett, hva med hvitløksmarinerte scampi? Og is med varm bjørnebærsaus til dessert?
Anonym bruker Skrevet 21. februar 2011 #46 Skrevet 21. februar 2011 Herregud..Hvorfor rakke ned på det brudeparet ønsker og servere? Har mange gang vært i runddager og bryllup og gått sulten hjem...Men har da ikke skylda på gjerrige eller sære festholdere for det..Det var DERES fest og de må da for f....bestemme hva de vil spise på dagen sin... "jeg koster på kjole, reise, opphold, frisør osv osv for å komme på bryllupet, da VIL jeg ha "fin mat" altså"......Hallo, har brudefolket KREVD at du bruker så og så mye på og komme? Har de krevd ny kjole, ny frisyre og minimumspris på gaven? Har de i det hele tatt KREVD at du skal komme.....Jeg mener, om de vet du må bruke flere tusen bare i reise og opphold, så vil de fleste normalt oppegående folk skjønne at man fraber seg...Om man ikke er i nær slekt/veldig nær venn av jubilant/brudepar... At man skal "Ha igjen" utlegg som gjest i et bryllup i form av maten er jo helt på huet..På samme måte som at brydeparet blir skuffet over alle som ikke har kjøpt like dyr gave som bryllupet har kostet fordelt pr/gjest...Ser dere ikke det ulogiske i dette????? SOm gjest skal man få mat og drikke = kostnad på nye klær, reise, frisør og gave.... Som brudefolk skal gave= det bryllupet kostet dividert pr .gjest.... Hallo??? Noen hjemme der ute?????
Sugarbells med 2 jenter<3 Skrevet 21. februar 2011 #47 Skrevet 21. februar 2011 Er det virkelig mulig å rakke så ned på en brud som har bestemt seg for sodd i sitt bryllup? Er det hun eller dere som gifter dere?? Jeg er glad ingen av dere var i mitt bryllup... makan!
Anonym bruker Skrevet 21. februar 2011 #48 Skrevet 21. februar 2011 Personlig kunne jeg aldri servert sodd i mitt bryllup. Jeg respekterer at andre tenker annerledes. Fordelen med sodd må jo være at en sparer sinnssykt med penger, har mer penger til alkohol, folk blir ikke så mette at de ikke klarer å drikke og vips! Der har vi trønderbryllupet;-)
frk Nilsen Skrevet 21. februar 2011 #49 Skrevet 21. februar 2011 Det er brudeparet sin dag, det er de som bestemmer hva som skal serveres! Om annie synes det er simpelt så sier det mer om annie sin snobbete holdning enn om smaken til brudeparet.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå