Gå til innhold

Matpriser? Er maten dyr?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Nei, det synes jeg ikke. I Norge bruker vi ca 10% av lønnen vår på mat, Det er ikke mye, spessielt ikke når vi tenker på hvilken mat vi får for de pengene. Hedde vi spist det samme som de gjorde på 50 tallet for eksempel, men med dagens matvarepriser, hadde vi betalt under halvparten.

Ja, noen typer mat er veldig dyrt i Norge.

Pinnekjøtt, lam, biff,Ost,Yoghurt,Biola er bare noe av det som er svindyrt i Norge!

Det er mye billigere med kjøtt og ost foreks i USA...

Grønsaker er også dyrt her.

Men det er klart at du kan spare mye penger å kjøpe billige produkter, jeg kjøper mest mulig i Landord,First Price og Ekstra (billigste merket fra coop)

Annonse

Ordentlig mat er dyr. Fisk, som burde være et naturlig førstevalg på middagsbordet, er så dyrt at vi like gjerne kunne kjøpt oss en båt og fisket den selv - og da snakker jeg ikke om den fæle fisken i frysedisken - Findus fiskepinner, panetter og oversaltede fiskegratenger (med for lite fisk!) burde ikke få telle som fisk engang =P Jeg bor til og med i en kystkommune hvor tilgangen på dette egentlig burde være god, men alt vi får kjøpe er svindyr fisk fra fiskebutikk. OK? Nei. Fiskerene får ikke godt betalt for fisken, men vi betaler i dyre dommer for den samme fisken et par ledd senere. Hull i hodet!

Nei, i Norge bruker vi alt for lite penger til mat, i forhold til det vi tjener. Jeg må si meg litt lei av sutringa til folk som sier at mat er dyrt i Norge. Også kjøper de ferdig pizza og ferdig saus og ferdig alt sammen...

Det er synd, at vi ikke setter pris på god hjemmelaget mat lenger. Jeg prøver å lage det meste fra bunn av, sparer en del på det. Ferdig mat er bare "papp"...metter ikke på samme måte, også er det usunt også! Det handler om prioritering!

 

Men, er helt enig om fisken! Hvorfor i all verden går ikke an å få tak i god fisk på vestlandet en gang? Alt må gjennom grossistene som tjener fett på det. Ja ja.

 

S+T

Grunnen til at en kjøper ferdigmat er at det er billigere enn å kjøpe inn råvarene. Dessuten er samfunnet lagt opp til at vi skal ha 2-3 timer sammen med barna om ettermiddagen, og da er ikke hjemmelaget mat man vil bruke de timene på. Nei, da blir det ferdige middager fulle av raske karbohydrater og lite grønnsaker.

For 40 år siden brukte gjennomsnittsnordmannen 40 % av inntekten på dagligvarer. Nå er tallet som flere skriver her ca 10 %. Det er ikke så mange land som ligger bedre an enn oss når det gjelder forholdet konsum/inntekt. I tillegg har vi bl.a. tollvern som ikke gjør oss SÅ såre for prisøkninger internasjonalt.

Så nei, det er ikke dyrt. Men jeg synes fremdeles jeg betaler skrekkelig mye når jeg handler...!

Vi har ca. 40000 inn på konto og bruker 10000 på mat. I vår husholdning er det 25 %. Mange familier har bedre inntekt og færre barn, og bruker derfor mindre på matbudsjettet.

 

Jeg synes det er mer enn nok å bruke 1/4 av inntekten på mat.

Bruker vi bare 10% av inntekten på mat?

Jeg tjener 12000 (60%) jobb og bruker av de ca 8000 på mat. Hadde jeg hatt full lønn hadde det vært ca 50% av min lønn. Mann min tjener 20.000 på 100% jobb. Blir det 10% av vår samlede inntekt da?

 

Ordentlig mat er dyrt synest jeg.

Annonse

For noe tull. Man kjøper grønnsaker etter sesongen. Grønnsakene bør være minimum 1/3 av måltidet, helst 1/2. Kjøtt/fisk skal helst være 1/4, maks 1/3.

 

Å raspe gulrot og kålrot til råkost er ikke dyrt. Kokekjøtt er ikke dyrt. Det er MASSE du kan lage som er billig og sunt. Problemet er at folk ikke har kunnskap om mat lenger.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...