Gå til innhold

Hva er egentlig forskjellen på kefir og kulturmelk?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

"Kefirmelk

Etymologi: av tyrk. 'behagelig, nytelsesrik' kefirmelk, ku- eller geitemelk som har gjæret ved tilsetting av kefirkorn. Hjemsted er Kaukasia og Sør-Russland. Blant muslimene ble den betraktet som en gudedrikk, og kefirkornene var «profetens hirse». De inneholder bl.a. melkesyrebakterier og ulike gjærarter. Kefirmelk har en frisk, syrlig smak og antas å ha gunstige dietetiske virkninger, men disse er ikke dokumentert. Inneholder mer B-vitaminer enn vanlig surmelk. Se melk.

Kulturmelk er et syrnet melkeprodukt. Betegnelsen er opprinnelig generisk, men er fra 2005 (sammen med skummet kulturmelk) i Norge beskyttet av landbruksnæringens offentlige merkeordning beskyttede matbetegnelser og tilhører Tine BA. [1] Kulturmelk omtales av mange som surmelk i motsetning til søtmelk, det vil si vanlig helmelk.

Ved å tilsette bakteriekulturer (melkesyrebakterier), og i noen produkter gjærkulturer, får kulturmelk en annen smak og konsistens enn vanlig melk. All surmelk som blir solgt av meieriene, blir lagd ved hjelp av reine bakteriekulturer og kalles derfor kulturmelk. Meieriene lager både skummet og uskummet kulturmelk. Vanlig kulturmelk inneholder 3,8 % fett, mens skummet kulturmelk inneholder 0,4 % fett. Kulturmelk som drikke kan være godt for fordøyelsen. Kulturmelk egner seg også som ingrediens i bakverk.

Andre syrnede melkeprodukter i Norge er kefir, en av de eldste surmelkstypene og yoghurt. Cultura og Biola, som er merkevarer fra Tine BA, er basert på smakssatt kulturmelk. Tettemelk og skjør er gamle, nordiske kultur- eller surmelkstyper. Kesam, eller egentlig kvarg, er ferskost som er framstilt av skummet kulturmelk."

 

 

 

 

 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...