Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Det er nok ikke så enkelt.

 

Problemet med fisk er at det kan innholde Listeria. Listeria drepes kun ved varmebehandling. Listeria forekommer helst når maten er "gammel", altså at det er stund siden den ble tilberedt/produsert. Derfor bør man spise mat som er utsatt for Listeria ferskest mulig.

 

Toksoplasmose dreper man ved frysing, men toksoplasmose finnes ikke i fisk.

Annonse

Eh.. Er nok du som tar feil Fru tutta med guttespire..

Listeria (Listeria monocytogenes) er en er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke ulike matvarer. Bakterien vokser i romtemperatur, men i motsetning til mange andre bakterier kan den vokse ved lave temperaturer, som for eksempel i kjøleskap. Vanligvis er det nødvendig med et svært høyt antall bakterier per gram matvare for at det skal oppstå sykdom. Bakterien dør ved oppvarming, men overlever frysing. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet og som spises uten oppvarming.

 

Toxoplasma (Toxoplasma gondii) er en parasitt som finnes i tarmkanalen hos enkelte dyr. Du kan bli smittet enten ved å ha direkte eller indirekte kontakt med avføring eller ved å klappe dyr. Indirekte kan du bli smittet gjennom mat og drikke som er forurenset med avføring fra dyr, for eksempel uvasket frukt eller grønnsaker. Du kan også bli smittet ved å spise rått kjøtt fra dyr som er smittet med Toxoplasma

Parasitten drepes ved at kjøttet gjennomkokes eller gjennomstekes. Den drepes også ved dypfrysing i flere døgn ved minst -18 ° C. Derimot overlever den trolig graving, speking og kaldrøking av kjøtt.

 

Dette er direkte fra matportalen og der står det svart på hvitt - tokso dør ved frysing og oppvarming, listeria dør KUN ved oppvarming..

 

 

Men nå er jo ikke jordmor den som er ekspert på matsikkerhet da.. Nettopp derfor har man matportalen hvor de som er eksperter på akkurat matsikkerhet er kommet med anbefalinger til forksjellige grupper.. Det er DEN infoen som er den offisielle informasjonen fra myndighetene, og det er nok litt mye å håpe på at alle jordmødre og leger til enhver tid er oppdatert på det som står der inne..

 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...