Gå til innhold

Klarer ikke å bestemme mellom Ulrik og Jonathan...


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Annonse

Jonathan er kjempefint! Liker ikke Ulrik i det hele tatt..

Og ikke hør på dem som kaller det pynte-h. Det er det nemlig ikke. Det kommer av hebraisk "Gud har gitt" og nathan betyr har gitt/gav. Med th-lyden som de også har i engelsk. Man har ikke pyntet på noen av de bibelske navnene i ettertid fordi det er så fancy med en h! Det samme gjelder forøvrig mitt navn (Hannah) som skrives Hnh på hebraisk (de har ikke vokaler..) og det å ta vare på h-en der er tradisjon og viser bannere opprinnelse som i tilfelle med Jonathan. Med Jonathan viser det i tillegg opprinnelig uttale på originalspråket.

 

De som kaller det pynte-h kan jo godt skrive de norske ordene hva, hvordan og hvem: va, vordan og vem. Og norske navn som Ingrid og Astrid Ingri og Astri!

 

En annen grunn til å ha med "pynte"-h: i alle engelskspråklige land er det sånn man skriver (og uttaler) disse navnene, så det er en stor fordel om man skal ha noe med disse landene å gjøre å skrive det riktig!

 

Jonathan, Benjamin, Joakim og Johan er mine favorittnavn på gutter :)

perlirroja85: Vi snakker norske barn her, sant? Ergo: norske skrivemåter. Vi er såpass til nasjon og folk her i landet at vi ikke trenger å importere riktig alt som liksom fungerer så mye bedre i utlandet. Altså: pynte-h, og det er helt unødvendig i norsk.

 

Skulle gjerne skrevet va, vordan og vem, jeg, men jeg følger norsk rettskrivingsstandard. Du er tydeligvis ikke klar over at det faktisk ikke er helt uvanlig å skrive Ingri og Astri uten d. Jeg kjenner både Ingri og Astri, jeg, skjønner du.

Jeg liker Jonathan best, uten tvil. Ulrik liker jeg ikke.

 

Også er jeg til en viss grad ening med Pelirroja 85, ikke alle h`er er automatisk såkalt pynte-h.

 

Jeg mener at for å kvalifisere som en pynte-H må bokstaven være lagt til et navn, som opprinnelig skrives uten h, for å gjøre det mer fancy, og det ser bare fjollete ut. (Jeg har sett eksempler på det ved flere anledninger her inne).

 

Imidlertid er jeg enig i at man kan ivareta navnetradisjoner, og det er ikke alltid nødvendig å fornorske alle egennavn ved å fjerne unødvendige bokstaver. Jeg vet om flere barn, som er født i Norge, hvor foreldrene bevisst har valgt å beholde h i navnet for å vise tilknytning til et familienavn, eller en navnetradisjon i et annet land. (Kjenner foreksempel en halvt arabisk jente som heter Sarah)

 

Dette har ingenting å gjøre med at man vil pynte på navnet, men handler om å ivareta tradisjoner.

 

 

Annonse

Tusen takk alle sammen!!

 

Vi har vært innom Jonatan uten h, men jeg synes liksom navnet ser mer naturlig og riktig ut med h? Men skal vurdere den på nytt. Ser ikke på meg selv om en som vil pynte på navnet bare for å gjøre det fancy. Vil helst at han skal bli sluppet å bli spurt om hvordan det staves hver gang det skal skrives. Men ser at det er en greie med Jonat(h)an både med og uten h.

 

Er litt usikker på Jonat(h)an pga betydningen. Jeg er absolutt ikke kristen. Men jeg tenker som så at de navnene det står skrevet om i bibelen eksisterte jo også før bibelen ble skrevet. Så det er på en måte religionen som har "stjålet" navnene og tatt de til sine. Ikke jeg som nødvendigvis bruker et religiøst navn. Er det helt teit?

 

Får holde på begge navnene til jeg ser bolla. Kan jo være han ikke passer til noen av dem :)

hvis du går inn på http://www.ssb.no/navn/ ser du at:

Jonathan:

Det er 2201 menn som har Jonathan som første fornavn.

Det er 1650 menn som har Jonathan som eneste fornavn

 

Jonatan

Det er 718 menn som har Jonatan som første fornavn.

Det er 623 menn som har Jonatan som eneste fornavn

 

Jeg kjenner flere som heter Jonathan, men har aldri truffet en eneste som skriver det Jonatan.

 

Jeg er heller ikke religiøs men elsker bibelske navn (Jonathan, Benjamin, Joakim, Daniel, David osv) :-) Jeg tror ikke folk forbinder disse navnene noe særlig med kristendommen/jødedommen lenger. Jeg føler at navn som Christian (som jo betyr kristen på engelsk) eller Jesus María (som mange menn faktisk heter i Spania) blir mye mer kristne.

 

Som jeg sa tidligere: h-en i Jonathan er ikke en pynte-h. En pynte-h er noe som har kommet i senere tid på et navn som ikke hadde h opprinnelig (som Norah som opprinnelig var Nora). Navn som Jonathan, Hannah og Leah ble skrevet (og uttalt) med h opprinnelig, og det er først i nyere tid at noen skriver dem uten -h. Og om sønnen din skal til England, USA eller Australia skrives det der også Jonathan

 

Kjempepent navn, synes jeg! Og ikke på topp-10 lista, noe som er et pluss :)

  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...