Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Man skal passe seg for sauekjøtt, men forikål og pinnekjøtt er ikke farlig fordi det blir kokt så lenge at alt som måtte være av slemmebakterier er kokt i hjel...

 

Det var iallefall det jeg leste meg frem til julen for to årsiden da jeg trodde at julemiddagen holdt på å ryke;)

 

Klart man kan spise får-i-kål, matrådene er enkle og logiske og handler

mye om rå mat og bakterier som oppstår i melkepriodukter eller risiko ved uvaskede grønnsaker. Ta en titt på mattilsynets sider i stedet for å få feilopplysninger her eller hos jordmødre som ikke alltid er like oppdaterte.

Annonse

Ja det er ganske mye interessant lesing om hva som kan spises og ikke. Er tredjegangs-gravid og spiser akkurat det jeg har lyst på. Har vært smittet av toksoplasmose som liten, så denne bakterien er heller ikke farlig for meg. Nam nam spekemat og kjøttpålegg :-) Mykoster spiser jeg så lenge de er pasteuriserte og lenge til holdbarheten går ut.

 

Deilig å kose seg når en er gravid. Holder meg unna alkohol og røyk selvfølgelig.

Men er det noe greit å latterliggjøre andre på denne måten da, selv om du oppfatter spørsmålet som hysterisk? Har vi ikke forum som dette nettopp for å kunne spørre om alt "mellom himmel og jord", uten å måtte være redd for å bli kalt både det ene og andre?

 

Jeg synes heller ikke spørsmålet er så dumt, siden sauekjøtt er det mest "smittefarlige" når d gjelder toksoplasmose (i tillegg til svin). Jeg vet ikke svaret på det selv dessverre, men vet at parasitten dør ved oppvarming over 67 grader, så hvis kjøttet i fårikål oppnår en kjernetemperatur over 67 grader burde det ikke være noe problem sånn jeg ser det ihvertfall.

Jeg har hørt att vi ikke skal spise fårikål som er varmet opp igjen (sånn dagen etterpå og sånn liksom;)) ...

Akkurat hvorfor vet ikke jeg, men var noe med bakterier... Vet ikke om det er tilfelle, men jeg droppet iallefall å spise restene når jeg laget fårikål forrige uke...:)

Hvor i allverden kommer det fra at sauekjøtt (og svinekjøtt) er farligere enn andre typer kjøtt???? Det har jeg ALDRI hørt før, og jeg trodde jeg var ganske opplyst om sånt...

 

Kjempefint om noen kunne vise til en link/ undersøkelse el.l. dokumentasjon...

 

 

Fakta om toksoplasmose og toxoplasma

 

Toksoplasmose (også kalt toxoplasmose) er en sykdom hos dyr og mennesker forårsaket av den encellede parasitten Toxoplasma gondii.

 

Parasitten er utbredt i Norge hos en lang rekke pattedyr, spesielt hos hovedverten katt og mellomverten sau. Katter blir ikke særlig syke, mens hos mellomverter kan sykdommen arte seg som abort.

 

Dersom en kvinne smittes for første gang mens hun er gravid kan det føre til abort eller alvorlige fosterskader.

 

Mennesker smittes vanligvis via dårlig varmebehandlet kjøtt fra mellomverter som sau og gris, eller via uvaskede grønnsaker og bær forurenset med toxoplasmaoocyster.

 

Parasitten dør ved oppvarming (67 ºC) og frysing (-20 ºC).

 

Forekomst

 

Toxoplasma gondii er utbredt i Norge hos en lang rekke pattedyr, spesielt hos hovedverten katt og mellomverten sau. Blant hjortedyr er det spesielt rådyr som kan være en viktig mellomvert.

 

les mer her;

 

http://www.forskning.no/artikler/2008/november/201964

 

 

Annonse

Lykkelig og gla' - jeg er enig i at man ikke skal latterliggjøre.. det var virkelig heller ikke ment sånn. Mer som et generelt hjertesukk.

Hvis jeg skulle hørt på alt som har blitt fortalt meg og alt jeg har lest, og alltid skulle være "føre var" - dvs aldri velge å gjøre motsatt av det noen har ymtet frempå at kan være farlig av en eller annen grunn, ja, da hadde jeg vært lenket til hjemmet og hatt et utrolig kjedelig kosthold.

Det tar jo helt av her inne på foraene, når en en masse folk som ikke kan noe grunnleggende næringsmiddelmikrobiologi begynner å synse veldig, og øyeblikkelig arresterer de som velger å være litt mer pragmatiske.

Det å spise salami produsert i Norge, som er fraktet og oppbevart kjølig og spist innenfor holdbarhetsdato - det er IKKE å ta sjanser. Det å gjøre det på Gran Canaria - det er å ta sjanser!

Jeg mener at det må være lov å bruke sunn fornuft, og se på hva den reelle faren faktisk er.

Matportalen, drevet av Mattilsynet, er ikke noe sted som forvalter den hele og fulle sannhet. De kommer med generelle råd, men viser ikke til noe statistikk over den faktiske risikoen man tar ved å spise feks spekeskinke eller modnet, bløt ost.. dermed får man slike innlegg som "Uææææ, jeg kom til å spise en liten bit fetaost - kommer barnet mitt til å dø?" og lignende, og av og til blir det bare for mye for meg. Men - det er klart, jeg kan bare la være å lese dem.. så tar selvkritikk der!

Takk:) Veldig dumt at en ikke kan stille de spm en vi uen at noen må være kritiske m.m. Vet hva jeg kan spise, men lurte sien vi kom på å ha fårikåldenne dagen. Og ja, saukjøtt bør kokes litt lenger enn vanlig. Jeg spiste rester i d, og ja jeg spiser også salami. Men mener at folk må få særiøse svar når de lurer på noe:)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...