mama73 m/tre søte små Skrevet 6. september 2010 #1 Del Skrevet 6. september 2010 Har så sinnsykt lyst på børek med feta og spinat, men leser på matportalen sine sider at feta KAN inneholde listeriabakterie. Videre står det...."Ønsker du likevel å spise fetaost, kan du ta kontakt med produsenten og forhøre deg om de har utført holdbarhetstester for listeria i produktet". Lurer på om det er noen som har tatt kontakt med en produsent og fått klarsignal? Men, uansett, så er vel kanskje feta i børek (varmebehandlet i 30 min.) trygg for listeria? Alltid best å være på den trygge siden:) Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/142286983-noen-som-vet-hvilken-fetaost-som-er-trygg-%C3%A5-spise-samme-som-skravle/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
fortryllendefantastisk Skrevet 6. september 2010 #2 Del Skrevet 6. september 2010 Selv har jeg spist fetaost, men unngår "løs vekt" i ferskvaredisken. Pizza med pinjekjerner, friske cherrytomater lett surret i hvitløk/olje, skinke, revet ost + litt feta er kjempegodt om du vil være på den sikre siden;) Litt godt vasket ruccola oppå er nyyydelig, evt basilikumblader. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/142286983-noen-som-vet-hvilken-fetaost-som-er-trygg-%C3%A5-spise-samme-som-skravle/#findComment-142287077 Del på andre sider Flere delingsvalg…
♥Mammatil3små♥ Skrevet 6. september 2010 #3 Del Skrevet 6. september 2010 :-o Jeg trodde det bare var fetaost av upasteurisert melk vi skulle unngå.... Jeg spiste iallefall gresk salat med Arla Apetina Feta en dag, sjekket på glasset i butikken og der stod det att det var laget av pasteurisert kumelk +++, så da tenkte jeg att det var helt trygt og kjøpte det... Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/142286983-noen-som-vet-hvilken-fetaost-som-er-trygg-%C3%A5-spise-samme-som-skravle/#findComment-142287505 Del på andre sider Flere delingsvalg…
mama73 m/tre søte små Skrevet 6. september 2010 Forfatter #4 Del Skrevet 6. september 2010 Mammatil2små - det er visst ikke så "enkelt" allikevel (jeg trodde også det var slik at så lenge ostene var pasteuriserte så kunne man spise dem), da det har blitt påvist listeria i enkelte oster selv om de har vært pasteuriserte... Virkelig mye vi gravide må følge passe på :-S Men i denne omgang skal jeg jo bruke fetaosten varmebehandlet, og da må det vel uansett være trygt!? Har forresten sendt en mail til Arla, men venter fortsatt på svar.... Tvitvi! Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/142286983-noen-som-vet-hvilken-fetaost-som-er-trygg-%C3%A5-spise-samme-som-skravle/#findComment-142287629 Del på andre sider Flere delingsvalg…
sarahmor Skrevet 6. september 2010 #5 Del Skrevet 6. september 2010 Jordmora mi sa jeg kunne spise arla, men ho sa også at alle de der matreglene ikke var så farlig lenger ho når man har kommet over 12 uker. Det er vist når organene dannes det er mest fare på ferde med matregler, men holder meg til de enda jeg da, for sikkerhets skyld. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/142286983-noen-som-vet-hvilken-fetaost-som-er-trygg-%C3%A5-spise-samme-som-skravle/#findComment-142288464 Del på andre sider Flere delingsvalg…
♥Mammatil3små♥ Skrevet 6. september 2010 #6 Del Skrevet 6. september 2010 Ojoj... :-s Bra det er eneste gangen jeg har spist det;-) så får vi bare satse på att det gikk greit..:-) :-s skulle tro det er trygt når det er varmebehandlet, ja... Men hvem vet?:-s er jo så mye rart... Må ta meg en liten oppfrisking på hva vi bør unngå å spise skjønner jeg;-) Si gjerne ifra hva Arla svarer;-) Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/142286983-noen-som-vet-hvilken-fetaost-som-er-trygg-%C3%A5-spise-samme-som-skravle/#findComment-142288527 Del på andre sider Flere delingsvalg…
HF79 Skrevet 6. september 2010 #7 Del Skrevet 6. september 2010 Hei da jeg hadde in første legetime, så fortalte legen hva jeg ikke burde spise og da burde jeg helst ikke ete feta ost. For det var myk ost og ikke anbefalt. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/142286983-noen-som-vet-hvilken-fetaost-som-er-trygg-%C3%A5-spise-samme-som-skravle/#findComment-142288651 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Isabella12 Skrevet 6. september 2010 #8 Del Skrevet 6. september 2010 Hvis du vil følge mattilsynets offisielle råd er det at fetaost sorterer under myke oster og uansett om den er laget av past. ost eller ei er det det en viss (men liten) risiko for listeria. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/142286983-noen-som-vet-hvilken-fetaost-som-er-trygg-%C3%A5-spise-samme-som-skravle/#findComment-142288834 Del på andre sider Flere delingsvalg…
mg80 Skrevet 6. september 2010 #9 Del Skrevet 6. september 2010 Hei, Matportalen har link til svenske myndigheters råd, og her står det at fetaost er trygt så lenge det er pasturisert http://www.slv.se/upload/dokument/mat/kostrad/gravida_ammande/planbokskort_fisk_ost.pdf Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/142286983-noen-som-vet-hvilken-fetaost-som-er-trygg-%C3%A5-spise-samme-som-skravle/#findComment-142289062 Del på andre sider Flere delingsvalg…
---xxx--- Skrevet 6. september 2010 #10 Del Skrevet 6. september 2010 Jeg sendte mail til Arla, og fikk dette svaret: Vi takker for din henvendelse til Arla Foods og interesse for våre produkter i Norge. Beklager den lange svartiden, men vi har hatt ferieavvikling. Først en liten forklaring på hva listeria er: Listeria (Listeria monocytogenes) er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer. Bakterien vokser raskt i romtemperatur, men også - i motsetning til mange andre bakterier - ved lave temperaturer, som for eksempel i kjøleskap. Vanligvis er det nødvendig med et svært høyt antall bakterier per gram matvare for at det skal oppstå sykdom. Bakterien dør ved oppvarming, men overlever frysing. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet og som spises uten oppvarming. Arla Apetina er laget på pasteurisert melk, det vil si at melken har blitt varmebehandlet og at alle bakterier i prinsippet skal være borte. Men man kan likevel ikke være 100% sikre på at slike oster ikke har blitt smittet et annet sted i prosessen. F.eks i eget kjøleskap. Listeria forekommer svært sjelden i myke og halvmyke oster laget på pasteurisert melk, men for å være på den helt sikre siden så bør disse ostene inntas når de er ferskest mulig, da mengden eventuelle listeriabakterier er på topp mot slutten av holdbarhetsdatoen. Lykke til med graviditeten! Med vennlig hilsen Marion Nesje Arla Foods Norge Forbrukerservice Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/142286983-noen-som-vet-hvilken-fetaost-som-er-trygg-%C3%A5-spise-samme-som-skravle/#findComment-142289084 Del på andre sider Flere delingsvalg…
mama73 m/tre søte små Skrevet 7. september 2010 Forfatter #11 Del Skrevet 7. september 2010 Takk for info bustehode! Har fortsatt ikke hørt noe fra Arla, så fint å få svar fra deg. Lagde meg deilig, hjemmelaget børek i går med masse feta og spinat. Nam! Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/142286983-noen-som-vet-hvilken-fetaost-som-er-trygg-%C3%A5-spise-samme-som-skravle/#findComment-142294011 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mia29 Skrevet 9. september 2010 #12 Del Skrevet 9. september 2010 For det første så vil jeg bare oppfordre alle til å ta utsagn fra jordmødre om at rådene på matportalen ikke er så farlige etter 12 uker med en stor klype salt. Infeksjoner kan også være farlige etter 12 uker. Når "listeriaskandalen" på Rikshospitalet verserte for en del år tilbake var det bla. to ufødte barn som døde. (Samt flere voksne med lavt immunforsvar.) Etter hva jeg husker var dette etter 12 uke. Den osten som da ble servert var en camembert fra norsk produsent, pasteurisert og langt innenfor holdbarhetsdatoen. Den inneholdt likevel et svært høyt anntall listeriabakterier da den var blitt forurenset hos produsenten etter pasteurisering. Slik jeg leser svaret fra Arla kan heller ikke de garantere for at dette ikke kan skje hos dem. Min konklusjon er derfor at feta fra Arla ikke er noe tryggere enn pasteurisert brie og camembert innenfor holdbarheten produsert hos Tine. Og de færreste vil vel fortsatt spise det. Så skal man være på den trygge siden bør osten varmebehandles eller sløyfes. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/142286983-noen-som-vet-hvilken-fetaost-som-er-trygg-%C3%A5-spise-samme-som-skravle/#findComment-142300067 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mia29 Skrevet 9. september 2010 #13 Del Skrevet 9. september 2010 Det var forøvrig ikke TINE som hadde produsert den osten mange ble syke og noen dessverre døde av. Det firmaet er nå lagt ned. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/142286983-noen-som-vet-hvilken-fetaost-som-er-trygg-%C3%A5-spise-samme-som-skravle/#findComment-142300077 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå