Gå til innhold

Pasteurisert, hva er det?


Anbefalte innlegg

Er det flere der ute som opplever at ansatte på cafèer og restauranter er svært lite opplyste om hva gravide ikke skal spise?

 

Opplever til stadighet tomme blikk og jeg vet ikke hva pasteurisert er... når jeg spør. Verste svaret jeg får er "jeg tipper det"...

 

Stakkar mannen min vil krype under bordet hver gang jeg sier "unnskyld, men vet du om (...) er pasteurisert" :)

 

 

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/142275080-pasteurisert-hva-er-det/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Oftes melkeprodukter som er kokt opp til en viss grad og kjølt raskt ned igjen. Det finnes mange "typer" graderinger for pasteurisering. Alt fra lav til ultrapasterusering.

 

Jeg er selv utdannet kokk og vi lærer svært lite om hva gravide kan og ikke kan spise. Men dette forandrer seg også ganske ofte. Men er en kokk kunne vite hva det er når gjester spør om den og den tingen er pasteurisert.

 

Er servitørene på en restaurant/cafè usikkre på om maten er behandlet på denne måten må di hørre med kokken.

 

 

All kjøpemelk er pasteurisert. Eg synes d e litt hysteri, i gamle dagar hadde dei jo bare melk rett frå kuå, og eg bruke bare tankmelk.

Men så lenge det er kjøpemelk, så er du trygg. Ser ikkje for meg at så mange kokkar bruke melk rett frå tanken, må evt var på produkter i gardsbutikkar.

På kafeer og restauranter vil nok all melk være pasteurisert og alle melkeprodukter være laget av pasteurisert melk, med mulig unntak av diverse oster.

 

Pasteurisering har reddet mange liv siden metoden ble oppfunnet, så jeg synes det er litt arrogant å si at "folk i gamle dager hadde jo bare melk rett fra kua". Ja, det hadde de, og mange ble smittet av f.eks. tuberkulose (i tarmen) pga det! Akkurat tuberkulose er så aktuelt lenger, kanskje, men pausteurisering er fremdeles et viktig hygienetiltak. Alle som har melket en ku, vet at et melkeorgan (det du setter på spenen for å få ut melka) fort kan falle av og dra med seg masse dritt inn i tanken, selvfølgelig med masse bakterier på kjøpet. Det er heller ikke uvanlig at melk fra kyr med (evt begynnende) jurbetennelse havner i tanken, selv om det jo ikke egentlig skal skje.

 

I forhold til listeriose, kan pasteurisering være en falsk trygghet, siden melkeprodukter som myke oster kan bli forurenset av Listeria-bakterier senere i produksjonsprosessen, ETTER pasteuriseringen. Det var det som skjedde ved Rikshospitalet for et par år siden, noe som kostet bl.a. et ufødt tvillingpar livet.

Annonse

Ikke kostråd, men hva vi ikke bør få i oss.

 

Når jeg spør om mozzarellaen er pasteurisert er det fordi ekte mozzarella lages på bøffelmelk og er upasteurisert. Jeg vil tro at flere enn meg spør om det, og det er derfor jeg undrer meg over at jeg møter så mange som ikke vet hva jeg mener.

 

Uansett, var ikke for å provosere dere som synes det er hysteri å ta forhåndsregler, mer for å høre om flere opplever det samme.

 

 

meg80

 

Nå veit eg ikkje kva for eit fjos du har vore i, men hos oss stoppar suget automatisk dersom koppen dett av spenen. Den havnar heller ikkje ned i driten i så fall, men på kvite fliser, omtrent som du kanskje har på badet ditt. Sidan vi får sms frå meieriet for kvar levering med tal for protein, bakteriar, feitt osv, så har eg absolutt ingen betenkelighetar med å bruka den melkå. Den er jo fersk i motsetning til melka ein kjøper på kartong som er mange dagar gammal og har reist halve landet rundt:)

Jeg er rundt i mange fjøs, og jeg må si standarden rundt omkring er høyst varierende... Både når det gjelder utstyr, bygningsmasse og renhold. Når det er sagt, jeg er ikke hysterisk, jeg hadde sikkert også drukket tankmelk hvis jeg hadde bodd på gård (og visste at vi produserte elitemelk, selvsagt). Det er imidlertid stor forskjell på å drikke tankmelk og å spise ost laget av upasteurisert melk.

 

Uansett, poenget var at pasteurisering er et viktig hygienetiltak! Jeg synes kanskje ikke man kan forvente at en servitør skal ha fullstendig oversikt over ingrediensene til alt som er på menyen, men da skal han/hun til by seg å undersøke saken. Kokkene skal jo ha mulighet til å finne ut av det, i og med at osten skal være merket.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...