Gå til innhold

Viktig info for 2. trimester. (Hold oppe på 1. siden)


Anbefalte innlegg

Jeg poster dette innlegget på nytt da det gamle har nådd maks antall 'dytt'.

 

---------------------------------------------

 

Tenkte å lage en tråd der man kan legge inn info om de vanligste problemstillingene. Når man har vært på 2. trimester lenge merker man at folk lurer på mange av de samme tingene :)

 

---------------------------------------------

 

Først av alt uker+måneder

 

1 fullgått måned: 4 uker + 3 dager

2 fullgåtte måneder: 8 uker + 6 dager

3 fullgåtte måneder: 13 uker + 2 dager

4 fullgåtte måneder: 17 uker + 5 dager

5 fullgåtte måneder: 22 uker + 2 dager

6 fullgåtte måneder: 26 uker + 5 dager

7 fullgåtte måneder: 31 uker + 2 dager

8 fullgåtte måneder: 35 uker + 5 dager

9 fullgåtte måneder: 40 uker

 

(regnet sånn ca ut av 40 uker delt på 9 mnd = 4 uker og 3 dager pr

mnd)

 

------------------------------------

 

Vektoppgang er et annet tema som mange aldri blir lei av.

 

Gjennomsnittelig vektoppgang i svangerskapet (hentet fra Mammanett)

 

Foster 3500 gram

Morkaka 600 gram

Fostervann 800 gram

Livmoren 1000 gram

Brystene 400 gram

Blodvolum 1200 gram

Væske i vevet 1200 gram

Fett 3500 gram

 

Gjennomsnittelig vektøkning 12,1 kilo

 

Og det viktigste av alt når det gjelder vektoppgang er hvor mye du har behov for å legge på deg avhenger også av din vekt i utgangspunktet:

 

Undervektig 14 – 15 kg

Normal vekt 10 – 15 kg

Overvektig 8 – 10 kg

Svært overvektig 8 – 10 kg

 

Tabell for gjennomsnittlig vektøkning:

 

Uke 5 - 2,3 kg

Uke 7 - 2,6 kg

Uke 10 - 3 kg

Uke 13 - 3,5 kg

Uke 15 - 4 kg

Uke 17 - 5,6 kg

Uke 20 - 6,2 kg

Uke 23 - 7,2 kg

Uke 25 - 8,2 kg

Uke 27 - 9,3 kg

Uke 30 - 10,3 kg

Uke 33 - 11,3 kg

Uke 35 - 12,2 kg

Uke 37 - 13 kg

Uke 40 - 14 kg

 

Husk at noen legger på seg mye i starten, men mindre mot slutten, og andre legger ikke på seg noe før sent i svangerskapet. Dette er også helt individuelt.

 

------------------------------------

 

Mat!

 

www.matportalen.no lister det offentliges rettningslinjer for gravide. Holder man seg til disse rådene skal man være rimelig trygg i Norge.

 

Imidlertid diskuteres det ofte om man kan spise Fårepølse/Salami selv om matportalen advarer mot speket kjøtt. Bakteriene man skal unngå som gravid er Listeria og Toksoplasmose. Dersom man fryser kjøttet blir alle Listeria bakteriene drept, men Toksoplasmose bakteriene kan bare drepes ved høye temperaturer (http://www.lommelegen.no/php/art.php?id=320736)

 

Så da får det bli opp til hver enkelt om man vil spise disse kjøttproduktene eller ikke. Det er hvertfall meget delte meninger blant fagfolk. Mange får beskjed om å holde seg helt unna, mens atter andre får beskjed om at det ikke er noe problem å spise produktene.

 

-----------------------

 

Et annet spørsmål som hyppig dukker opp er hvor tidlig det er normalt å kjenne spark. Svaret på dette er at det er helt individuelt.

 

Andre- og flergangs vet hva de skal kjenne etter og mange av disse vil kjenne det tidligere enn "gjennomsnittet".

 

Videre kan kroppsfasong ha betydning. Generelt sies det at slanke gravide kan kjenne bevegelser tidligere enn overvektige gravide, men dette stemmer ikke alltid.

 

Dersom man har morkaken foran (Placenta anterior) demper dette for spark og det er da ikke vanlig å kjenne sprak før rundt uke 20-24. Dette får man vite på ordinær ultralyd. Men også noen med morkaken foran kan kjenne det tidlig.

 

Man skal ikke kjenne regelmessig liv før etter uke 28. www.telltrivselen.no

 

Dersom man har blitt vant til å kjenne liv og merker en dramatisk endring i sparkemønster skal man alltid ta kontakt med lege/sykehus også før uke 28.

 

 

--------------------------------

 

Når jeg ble gravid trodde jeg at alle fikk fine store struttemager ganske tidlig. Dette viste seg å være en helt feil oppfatning. Andre og flergangsfødende får ofte gravidmage mye tidligere enn førstegangsfødende. Dette er fordi magemusklene og livmoren allerede har vært gjennom dette.

 

Også her har kroppstype ofte mye å si. Noen merker magen tidlig, mens andre må vente til 4-5-6 måned. Dette er helt normalt. Magen og ryggplager kommer tidsnok for alle :)

 

---------------------------

 

Dersom det er noe man lurer på så bruk søkefunksjonen øverst i den oransje menyen til venstre. 90% av alt man lurer på er veldig vanlige spørsmål som mange mange gravide har lurt på før og følgelig vil dere finne svar på de fleste spørsmål ved å bruke denne funksjonen. Jeg har vertfall fått svar på de fleste av mine bekymringer ved å søke. :)

 

-----------------------------------------

 

Litt på siden kanskje, men tenkte jeg kunne legge til en link til aktivitetshåndboken, som har et eget kapittel om graviditet - her finner du info om fysiologiske forandringer under svangerskapet, effekt av fysisk aktivitet, inkontinens og rådgivning om fysisk aktivitet under svangerskapet. Grei å lese og underbygget med studier.

 

http://www.helsedirektoratet.no/fysiskaktivitet/aktivitetshandboken/generell/

 

se "graviditet".

 

-----------------------------------------

 

Håper andre kan supplere nyttig info.

Fortsetter under...

Informasjonen om listeria/ toxoplasmose i hovedinnlegget er dessverre feil; her er korrekt info fra Mattilsynet;

 

 

Ny info fra Mattilsynet ang. spekemat/ oster (spørsmål og svar):

 

 

Kan jeg spise parma- og serranoskinke og annen spekemat?

 



Verken parma- eller serranoskinke bør spises av gravide fordi begge deler er speket kjøtt. Andre eksempler på spekemat er fårepølse, salami, fenalår, morrpølse osv.

 

I all spekemat vil det være en viss risiko for å finne bakterien Listeria og parasitten Toxoplasma. Norske matmyndigheter har derfor valgt å gi gravide det enkle rådet at de ikke bør spise spekemat i løpet av svangerskapet.

 Hvis man varmebehandler spekematen godt, kan gravide spise dette.



 

Kan jeg spise spekemat dersom jeg fryser ned kjøttet først?



 

Det kan være risiko knyttet til spekemat både i forhold til bakterien Listeria og parasitten Toxoplasma. Frysing vil drepe Toxoplasma, men ikke listeria. Derfor holder norske matmyndigheter seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat.



 

 

Kan jeg spise vakuumpakket kjøttpålegg, som for eksempel kokt skinke?

 



Oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg kan inneholde små mengder av bakterien Listeria. Hvis bakterien får anledning til å vokse i en matvare med lang holdbarhetstid, kan bakterienivået bli for høyt. Gravide bør derfor spise vakuumpakket kjøttpålegg ferskest mulig, dvs. godt innenfor holdbarhetsdatoen.

 

 

Kan gravide spise sushi?


 

Gravide kan spise sushi laget av rå, fersk marin fisk, men bør unngå produktene på listen du finner i hovedrådene til gravide.

 Dersom du skal lage sushi eller påleggsild selv, se Informasjon om tilberedning av sushi fra Mattilsynet.

 



Dette rådet gjelder sushi i Norge. Vær forsiktig med å spise rå fisk på utenlandsreise. Se avsnittet Kostråd på reise utenlands i hovedrådene til gravide.

 

 

Jeg er glad i smelteoster på tube og faste oster. Kan jeg trygt spise disse?



 

Ja, smelteoster på tube eller i beger, nylig åpnet kremost i beger og halvfaste og faste oster som brunost, hvit-/gulost, gouda, edamer, grana padano, cheddar og parmesan er trygge.

 



Pasteurisering gir ingen garanti mot forekomst av Listeria i osten. Listeria er også blitt påvist i myke oster som er laget av pasteurisert melk f. eks. brie, camembert og blåmuggost som gorgonzola.

 



Faste oster av upasteurisert melk regnes som trygge.



 

Hvordan kan jeg vite om osten er pasteurisert eller ikke?
Osteprodusentene i Norge og EU er pålagt å merke oster med rå/upasteurisert melk spesielt med ”Fremstilt av ikke-pasteurisert melk” eller ”Fremstilt av rå melk”. Mange forkorter denne merkingen til ”Upasteurisert/rå melk”. Opplysningene finnes ofte i ingredienslisten, men det kan også stå andre steder på emballasjen.



 

 

Kan jeg spise alle typer ost som er varmebehandlet, for eksempel i varme sauser og på pizza?


Ja, all ost som er varmebehandlet til over 70 grader kan trygt spises.

 

 

Kan jeg spise fetaost?

 

Listeria kan vokse i noen typer fetaoster, avhengig av hvordan fetaosten er produsert. Det generelle rådet er: Dersom du vil være på den sikre siden bør du unngå fetaost. Ønsker du likevel å spise fetaost, kan du ta kontakt med produsenten og forhøre deg om de har utført holdbarhetstester for listeria i produktet.

 

 

http://matportalen.no/artikler/2010/4/1272367047.63

 

les mer her (generelle kostråd til gravide):

http://matportalen.no/Emner/Gravide

 

 

 

Annonse

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...