Gå til innhold

Rhesusimmunisering


Mamma til 2 (2007 og 2010)

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Titeren i seg selv er ikke et absolutt mål. Titer verdiene dobler seg hele veien (2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512 osv...) Jeg fikk den oppfattelse av at dobblingshastigheten var mer avgjørende enn selve tallet.

 

De sjekker 4 parameter for å fastslå hvordan babyen har det:

- titer

- hastighet på blodgjennomstrømming i hjernen

- hastigheter på blodgjennomstrømming i navlestrtengen

- størrelsen på milten

 

Målingene på blodgjennomstrømmingen er de som vektlegges mest. Om babyen blir anemisk forstod jeg det slik at blodet ble mer tynnflytende (mer vannholdig) og at hastighetene på gjennomstrømningen således økte.

 

Målene på blodgjennomstrømmingen satte de inn i et skjema, for å se om det lå innenfor eller over normalen (Mine lå alltid innenfor).

 

Om tilstanden utvikler seg vil milten bli forstørret, ettersom nedbrutte blodceller hoper seg opp der (eller noe lignende..). De måler lengde og bredde, og setter inn i et skjema. Milten er vanskelig å se på UL, så denne målingen vektlegges ikke for mye.

 

Om tilstanden har utviklet seg langt vil det trekke vann ut i vevet til babyen, og den blir litt oppblåst. Dette ses umiddelbart på UL.

 

Riksen sa at de altid tok ut babyen god tid før dette skjedde, men at ikke alle sykehus var like flinke til dette.

 

FRA RIKSHOSPITALETS HJEMMESIDE:

Rhesusimmunisering I hele graviditeten, men særlig siste del og spesielt ved fødsel (og keisersnitt) kan fosterets røde blodlegemer passere morkaken over i mors blod. Er mor rhesus negativ og fosteret rhesus positivt, vil moren danne antistoffer mot de inntrengende blodlegemene. Antistoffene vil kunne gå tilbake til fosterets blodbane og angripe fosterets egne blodlegemer. Da kan fosteret i verste fall bli svært blodfattig (anemisk).Sykdommen er symptomløs med unntak av langtkommet sykdom, dvs. når fosteret er uttalt blodfattig og hvor mor kan kjenne mindre eller lite med spark. Da kan det også en sjelden gang bli mye fostervann som gjør magen stor.

Les mer om Rhesusimmunisering >>

 

Hva forårsaker sykdommen?

Sykdommen kan oppstå dersom mor er rhesusnegativ (15 % av alle gravide) og far er rhesuspositiv. I første svangerskap er som regel immuniseringen svak og skaper sjelden problemer. Risikoen øker mye i de neste graviditetene.

 

Hvordan stilles diagnosen?

Alle gravide skal ta en blodprøve tidlig i graviditeten (hos fastlegen). Er kvinnen rhesus negativ og det finnes rhesus-antistoffer i blodet, vil dette bli fulgt opp med ny blodprøve ved ca 18, 28 og 36 ukers svangerskapsvarighet. Øker mengden av antistoff, vil nye blodprøver og undersøkelser med ultralyd ved fostermedisinsk avdeling være nødvendig.

 

Hvordan behandles sykdommen?

Dersom fosteret har tegn til alvorlig sykdom tidlig i graviditeten, kan blodoverføring til fosteret inne i livmoren bli nødvendig. Dette skjer relativt sjelden i dag. Senere i svangerskapet (fra ca. uke 34 i svangerskapet), vil man isteden overveie forløsning.

 

 

Hvordan er forløpet

Sykdommen opptrer sjelden i første graviditet. I de neste kan forløpet variere mye og må følges nøye. Med god fostermedisinsk oppfølgning er sjansene for at det skal gå bra meget store. Alle rhesus negative kvinner skal ha en sprøyte med såkalt anti-D etter endt svangerskap. Da er sjansen for at hun produserer antistoffer i nytt svangerskap små.

 

 

  • 3 måneder senere...

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...