Anonym bruker Skrevet 24. mai 2010 #1 Skrevet 24. mai 2010 segregering er når man ekskluderer enkelte grupper fra foreksempel et spesielt type arbeid, eller bare inkluderer noen. som foreksempel blir en del ikke etninsk norske kvinner segregert inn i vaskehjelp jobber fordi de ikke får jobb andre steder og dette er abeid nordmennene selv ikke vil ha. da får vi hele brangsjer med omtrent bare ikke etninsk norske kvinner. samtidig skjer det segregering mellom kvinner og menn i arbeidsmarkede. vi finner barnehager, sykehjem og frisørsalonger med bare kvinner og verksteder, ingeniør bedrifter og regnskapsfirmar med bare menn. selv om det i de to siste har vær en økning av kvinner de siste årene.
Anonym bruker Skrevet 24. mai 2010 #2 Skrevet 24. mai 2010 En bra forklaring er det vel ikke - og du viser heller ikke at du forstår hva det er. Segregering er når man geografisk ekskluderer enkelte grupper i samfunnet. Det kan segregeres innen alle områder i et samfunn som f.eks. arbeid, kultur og politikk. Segregering var en del av politikken i Sør Afrika inntil ganske nylig og de hadde den også i Usa for 50 år siden. I Usa måtte de sorte gå på kino for sorte, sitte bakerst i bussen, gå på offentlige toalett som var forbeholdt de sorte og restauranter, skoler, mm. Jeg tviler på du kan trekke paraleller til det norske samfunnet - da er det nok et annet ord enn segregering du mener.
Gjest ->>- Skrevet 24. mai 2010 #3 Skrevet 24. mai 2010 Selvfølgelig kan man benytte ordet segregering om forhold i det norske samfunnet. Det handler om å holde grupper adskilt, og det er jo til en viss grad det HI beskriver. Hvordan får du det forresten til å henge sammen at "segregering er når man _geografisk_ ekskluderer [men at det kan] segregeres innen [...] f.eks arbeid, kultur og politikk"?
Gjest ->>- Skrevet 24. mai 2010 #4 Skrevet 24. mai 2010 Jeg synes forklaringen din er noe uklar. Du mangler en definisjon på ordet og går rett på hva det "for eksempel" kan være. Segregering handler primært om å adskille grupper, selv om det nok er implisitt at dette gjerne skjer ved inkludering/ekskludering. Teksten din er også preget av til dels grove skrivefeil, som bør lukes ut før du bruker den i faglig sammenheng.
Anonym bruker Skrevet 24. mai 2010 #5 Skrevet 24. mai 2010 Segregering (fra latin segregare, skille ut) er geografisk separering av spesifikke populasjonsgrupper innen en videre populasjon. Segregasjon er det kombinerte resultatet av kongregering og diskriminering. Segregering varierer sterkt i både intensitet og form avhengig av den relative graden av kongregring og diskriminering. Dette ovenfor kopierte jeg fra wikipedia. Eksemplene på segregering innen arbeid; Arbeid; Når sorte folk ikke fikk de jobbene som var forbeholdt hvite. Kultur: Forskjellige cafeer, kinoforestillinger for forskjellige raser Politikk: Når sorte folk ikke fikk stemmerett.
Gjest ->>- Skrevet 24. mai 2010 #6 Skrevet 24. mai 2010 Joda, jeg kan også lese en wikipedia-artikkel. Poenget mitt var bare at det er en anelse selvmotsigende å si at segregering er geografisk adskillelse, for så å liste opp en haug eksempler på segregering som ikke er geografisk. =)
Anonym bruker Skrevet 24. mai 2010 #7 Skrevet 24. mai 2010 Geografisk trenger ikke gå gjennom landegrenser. De kan være nabosjappa det, vøtt:)
Anonym bruker Skrevet 24. mai 2010 #8 Skrevet 24. mai 2010 takk! er denne bedre? (skal ikke leveres inn eller noe. skal bare forstå ordet) Segregering i arbeidsmarkedet handler primært om å adskille grupper, og det skjer ofte ved inkludering og ekskludering man kan si at vi har et segregert arbeidsmarkedet når det kommer til kvinner og menn. i form av at vi har en av de mest kjønnsdelte arbeidsmarkedet i Europa. Der kvinner i stor grad jobber i typiske omsorgsyrker som barnehager, sykepleier, lærer og barnevern, mens menn i stor grad jobber i mannsdominerte yrker. som advokater, ingeniører, elektrikere og bilmekanikere. selv om vi de siste årene har sett at flere kvinner en tidligere har søkt seg inn i utdannelser som tidligere har vært veldig mannsdominerte. som legeyrket og ingeniøryrket. vi har også et segregert arbeidsmarkedet når det kommer til innvandrere utenfor OECD-området. de har blant annet en timelønn som ligger på rundt halvparten av befolkningen generelt. samtidig er arbeidsledigheten blant disse dobbelt så høy. videre er det en høy konsentrasjon av innvandrere i noen ganske få næringer som rengjøring, hotell- og restaurant- og nærings- og nytelsesmiddelindustrien.
Gjest ->>- Skrevet 24. mai 2010 #9 Skrevet 24. mai 2010 At folk av én spesifikk etnisitet ikke får stemmerett er helt åpenbart et tilfelle av (forsøksvis) segregering, om de så bor oppå deg. Akkurat som det er segregering på arbeidsplassen om man i samme kontorlokale gir kvinnene i jobb å tørke støv og koke kaffe, mens gutta skal passe PC-en.
Gjest ->>- Skrevet 24. mai 2010 #10 Skrevet 24. mai 2010 At folk av én spesifikk etnisitet ikke får stemmerett er helt åpenbart et tilfelle av (forsøksvis) segregering, om de så bor oppå deg. Akkurat som det er segregering på arbeidsplassen om man i samme kontorlokale gir kvinnene i jobb å tørke støv og koke kaffe, mens gutta skal passe PC-en.
Gjest ->>- Skrevet 24. mai 2010 #11 Skrevet 24. mai 2010 Mye bedre. Alt ettersom hva det skal brukes til, kan kilder være greit ved påstander om lønnsnivå og grad av kjønnsdeling på arbeidsmarkedet. Stor bokstav etter punktum er forøvrig et sjakktrekk. =)
Anonym bruker Skrevet 24. mai 2010 #13 Skrevet 24. mai 2010 Jeg mener forklaringen din på segregering i arbeidsmarkedet er helt feil. segregering her handler om å ikke komme inn på visse arbeidsmarkedet. F.eks er ikke omsorgsyrker som barnehage og sykepleie segregerte. Både menn og kvinner har her like rettigheter, selv om flertallet innen disse yrkene er kvinner, så er ikke det det samme som at menn ikke har mulighet til å komme inn her. De har faktisk bedre sjanser enn kvinner til å få jobb er nettopp fordi man gjerne vil ha menn inn i disse yrkene! På samme måt er ikke kvinner hindret i å få jobb som advokater og ingeniører. De har helt lik rett til å komme inn på disse utdanningene. Hvis du mener at arbeisdmarkedene som advokat og ingeniør er segregerte så bør du komme med faktisk eksempler på at kvinner her har blitt utelukket fra arbeidsmarkedet i form at at du har søkt jobber men ikke fått disse selv om de skulle være best kvalifisert.
Anonym bruker Skrevet 24. mai 2010 #14 Skrevet 24. mai 2010 om en gutt velger et omsorgsyrke så blir han fort mobbet av kamerater. det er i flere undersøkelser av menn ved foreksempel sykelpeierstudiet vist at menn på det studiet sier ting som "jeg kunne aldri tatt denne utdannelsen som 18 åring. nå er jeg 30 og fremdeles er det vanskelig ovenfor kamerater og familie. dette er ikke mandig nok for dem" det er i større grad akseptabelt at jenter tar mannsdominerte utdanninger. og her ser vi også en forandring de siste årene på at kvinner i større grad en før velger disse utdanningene og jobbene. samtidig er det et faktum at folk som ansetter ansetter mennesker som er like som dem selv. det er ikke alltid lett å få jobb som eneste kvinne i gutteklubben grei. og må hun gå tidligere en dag, eller er hjemme med sykt barn så blir hun fortere mobbet for det. i følge mitt pensum
FletteMette&DenLangeMelkeveien Skrevet 24. mai 2010 #15 Skrevet 24. mai 2010 Dersom du trenger kilder til kjønnssegregert arbeidsliv vil jeg anbefale deg å lese NOU-rapporten Kjønn og lønn. Den har mange gode definisjoner og gode forklaringer på dem. http://www.regjeringen.no/pages/2052468/PDFS/NOU200820080006000DDDPDFS.pdf
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå