Lektor Doppler med tillegg Skrevet 14. mars 2010 #1 Skrevet 14. mars 2010 er det smarteste jeg har gjort noen sinne. Brødene blir alltid perfekt stekt, samme hva jeg har i deigen. Og til dere som vil ha vellykka brød, stek først brødene (her snakker vi 4 i langpanne) i 30 min på 180/200 grader. Dytt inn steketermometer i det midterste, og da det største om de varierer i størrelse. Stek videre til brødet har 95 grader i temp. Fab. Dagens husmortips.
Gjest sug lut Skrevet 14. mars 2010 #2 Skrevet 14. mars 2010 Jeg er ikke husmor nok til å ha steketermometer. Kan jeg bruke rompetempen?
Lektor Doppler med tillegg Skrevet 14. mars 2010 Forfatter #3 Skrevet 14. mars 2010 Har du ikke? Hmmm.. du kan bruke romtempen om du har en som går til 100 grader...
Gjest sug lut Skrevet 14. mars 2010 #4 Skrevet 14. mars 2010 Nei, hundre grader i stussen tror jeg ingen av oss her pleier å ha. Jeg tror dessuten at jeg får litt prestasjonsangst om jeg anskaffer steketermometer...
Gjest amandine Skrevet 15. mars 2010 #5 Skrevet 15. mars 2010 Kult! At jeg ikke har tenkt på det før!!! Jeg bruker den gode gamle intuisjonen og banke-på-høre-riktig-lyd-metoden, jeg! Og så baker jeg så uanstendig mye brød at jeg har det i ryggraden, tror jeg. Men i dag skal jeg altså prøve steketermometeret! Deigen akkurat satt til heving.
blomstre Skrevet 15. mars 2010 #6 Skrevet 15. mars 2010 Åå, jeg liker mat som skal stekes med steketermometer! Kanskje dette rett og slett må testes og at jeg kan komme i gang med brødbakingen igjen etter en pause på 9 år.... Noen som har en god oppskrift å dele? Jeg har tom brødformer i silikon som jeg fikk i gave for 2,5 år siden som ligger der ubrukte og sørgelige...
Gjest amandine Skrevet 15. mars 2010 #7 Skrevet 15. mars 2010 Kan gjerne det, dvs nå tar jeg det stort sett på feelingen og varierer litt på meltyper, men her er et jeg synes er knallgodt og som holder seg godt, også. Pappas rugbrød, 2 stk 4 dl kokende vann 3 dl grov sammalt rug blandes og la stå iallefall til det er lunkent, eller over natten 4 dl lunkent vann en pk gjær 1 ss salt ca 14 dl hvetemel 1 dl grov sammalt rug Elt og hev, bak ut og etterhev og stek v 225 i en knapp time
Gjest sug lut Skrevet 15. mars 2010 #8 Skrevet 15. mars 2010 Amandine, hvorfor skal rugen stå i vann?
Gjest amandine Skrevet 15. mars 2010 #9 Skrevet 15. mars 2010 Så trekker vannet inn i kornet/melet og du får et mye saftigere brød;) Samme greia som om du hiver i resten av havregrynsgrøten, for eksempel. Dette brødet baker jeg mye, og også samme oppskrift men med andre meltyper, for eksempel hvete. Da slenger jeg gjerne havregrøt/gryn/hvete helkorn i. Eller har i helkorn med det kokende så de blir litt mykere. Don't get me started;) Man tager hvad men haver og som regel blir det godt!
blomstre Skrevet 15. mars 2010 #10 Skrevet 15. mars 2010 Takker så mye amaldine :-) Disse så ut som supre brød å starte med for å komme i gang igjen. Rug er godt i brød. Jeg løper og setter grov sammalt rug på handlelisten.
blomstre Skrevet 15. mars 2010 #11 Skrevet 15. mars 2010 -i-skammekroken-med-seg- Ikke pent å kalle folk ved galt navn! Beklager for l'en som kom istedenfor n...
blomstre Skrevet 6. januar 2011 #12 Skrevet 6. januar 2011 Enda en REPRISE! ...og se hvordan det har gått med brødbakeambisjonen mine,sørgelig, sørgelig... Hvem tror jeg greier det i 2011? ;-)
Gjest amandine Skrevet 6. januar 2011 #13 Skrevet 6. januar 2011 Jeg! Har forresten utviklet ny og bedre og ikke minst min egen oppskrift! 4 brød: 1,25L kokende vann 8 dl hvete helkorn 8 dl store havregryn rør rundt og la det stå til det blir kaldt og vannet har trukket inn, til det er passe til gjær-temperatur eller over natten.. Så blander du i: 1 L vann så alt blir lunkent 1 pk gjær ca 16 dl grovbakstmel(eller blanding med litt grov sammelt rug og litt rgrov sammalt hvete) 2L eller deromkring med siktet hvetemel litt salt Hev og del i 4 brød, etterhev ca 40 minutter og stek på 225 grader i ca 55 minutter
blomstre Skrevet 6. januar 2011 #14 Skrevet 6. januar 2011 ...greide å lese 8 hele hvetekorn... ja, ja. Men jeg greide altså å kjøpe inn sammalt rug den gangen jeg skrev på denne tråden i 2010... og den står stadig og venter... jadda, ett skritt om gangen, bare pokker så lang tid mellom hvert skritt!
Gjest amandine Skrevet 6. januar 2011 #15 Skrevet 6. januar 2011 Du får ta deg en tur innom neste gang du er i byen så skal du få med deg et brød! Jeg deler ofte og villig ut i nabolaget;-)
Gjest Skrevet 6. januar 2011 #17 Skrevet 6. januar 2011 Da kan vel jeg dele min brødoppskrift beregnet på oss late husmødre: 1 kg finmalt et eller annet grovt eller blanding 1 pose tørrgjær 1 liter vann Bland først mel og gjær godt, rør så inn vannet til det ikke er melklumper. Har du god tid bruker du kaldt vann rett fra springen, ellers ca 37-40 grader. La stå og heve til "deigen" er dobbelt så stor. Fyll så to brødformer halvveis og la etterheve til deigen omtrent når opp til kanten av formen. Stek så på 200 grader i 30-40 min. Ingen elting, bare litt venting ... og desto saktere hevingen går dess mer aroma i brødet.
Gjest amandine Skrevet 6. januar 2011 #18 Skrevet 6. januar 2011 Meld alltid fra hvor du går, det er vel en god gammel fjellvettregel?
blomstre Skrevet 21. februar 2011 #19 Skrevet 21. februar 2011 JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! Jeg greide det! 2 stk pappas rugbrød stekes i skrivende stund og det luker herlig. Endelig! :-)
Gjest amandine Skrevet 21. februar 2011 #20 Skrevet 21. februar 2011 Nå er jeg spent, blomstre! Ble de bra?
blomstre Skrevet 21. februar 2011 #21 Skrevet 21. februar 2011 Det ble veldig bra amaldine, så takk for oppskrift. Tok steketermometertesten etter 45 min, og da var det nøyaktig 95 grader. Passe brunt rundt hele, sprødt uttapå og saftig inni - yum yum, hjemmebaka brød ruler! :-)
Gjest amandine Skrevet 22. februar 2011 #22 Skrevet 22. februar 2011 Kult! Jeg har enda ikke prøvd med termometer... Nå om dagen lager jeg forresten med å skolde hele hvetekorn og store havregryn, og bruker en blanding av havremel, grov sammalt hvete, rug og siktet hvetemel. Blir veldig godt det også, og ungene spiser hele korn uten at de merker det... Brødet er kjempegrovt men blir lyst på farge og mykt og godt. Lenge siden jeg har bakt etter pappas oppskrift, tror det blir en runde i dag! Tirsdag er brødbakedag;-)
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå