Gå til innhold

Ang. selge hus med pant i


Anbefalte innlegg

De som bygget boligen har tatt pant i huset. Jeg er ikke eier av huset, er sambo sitt. Det står ca 70tusen som de har tatt pant i huset med.

Saken har vært oppe i forliksrådet, men sambo mener han ikke vet hva det gjelder. Han sier han har ringt forliksrådet og at saken ikke lenger er der, er det løgn han forteller meg eller?

 

Vi vil selge huset nå, men vil ikke at det skal havne på tvangssalg, noe det sikkert gjør siden det er såpass pant i huset?

 

Hvordan finner jeg ut om det er mer som har tatt pant i huset?

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/141473739-ang-selge-hus-med-pant-i/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Først bestiller du en utskrift av grunnboken fra statens kartverk,

http://www.statkart.no/nor/Tinglysing/Fast_eiendom/Bestilling/

 

Et pant skal være tinglyst for å ha rettsvern (juridisk begrep, betyr kort her at pantet er gyldig overfor andre enn dere). Da skal det stå på utskriften av grunnboken. Tror det er ganske vanlig at det er pant for 1G, til sikkerhet for kommunale avgifter etc. Kan det være det som er satt opp av de som bygde hvis de har ansvaret for påkobling til kommunalt nett etc? Skjønner ikke helt hva saken har gjort i forliksrådet. Er den ikke der lenger er den enten avgjort, trukket eller anket inn for domstolene.

 

Blir ikke tvangssalg av den grunn, det betyr bare at neste eier også få dette pantet på eiendommen, hvis det har rettsvern som forklart over da. De kan ikke nødvendigvis kreve utbetalt 70 000 av dere, det må i tilfelle være et lån eller noen som er bakgrunn for at man tok pant i sin tid. Men sjekk grunnboken først:)

Takk for svar! Skjønner ikke hva de 70tusen er.

Han skal ringe å høre på mandag hva det er for noe. Det står i papirene fra retten at det er en utleggsforretning, hva vil det si? Ovenfor står det pantedokument, noe som er fra kommunen, da han hadde et lån hos dem som han misligholdte, men som vi er kommet ajour med nå, så da blir vel det pantet slettet umiddelbart eller?

En kreditor (en samboeren din skylder penger) kan søke dekning i ethvert formuesgode debitor (samboeren din) eier, som kan omsettes i penger. Det gjelder dekningsloven.

Kreditoren kan sikre sitt krav med pant i huset. For å få et slikt pant må kreditor gå til retten.

For at kreditor kan realisere pantet, dvs selge huset må det være ledig kapital i huset. Har dere 100% lånefinansiert huset, kan ikke denne kreditoren omsette pantet i penger, og kan heller ikke kreve huset tvangssolgt. Stiger eiendomen i verdi, enten fordi dere har pusset opp, eller fordi markedet stiger, eller dere har betalt ned på boliglånet, kan kreditor kreve pantet realisert, dvs huset solgt.

Dette er normal tvangsinndrivelse av krav.

 

Du sier dere ikke vet hva gjelden knytter seg til, dere forstår ikke hva disse 70.000,- er for noe. Da må dere se på grunnlaget for kravet. Det er kreditor som må bevise kravets eksistens. Krav oppstår på ulike grunnlag, som oftes en avtale, det kan være en byggeavtale, det kan være en kjøpsavtale etc. Det kan også være lovregler, ulovfestede regler, erstatningskrav etc.

Det kan se ut som at kreditor, den som bygde huset mener at de ikke har fått alle pengene sine. Dette har de bevis byrden for.

Da må en gå inn å tolke avtalen. Det er godt mulig at de mener de har et pengekrav ut fra erstatningsrettslige regler i kontraktsforhold, for tap de måtte ha lidd fordi samboeren din betalte for sent el. Dette er det de som har bevisbyrden for.

Når de skal få tvangsgrunnlag for sitt krav, må de bevise kravets eksistens. Da har samboeren din anledning til å protestere mot dette. Om han ikke møter i tingretten, vil tingretten fatte en uteblivelsesdom. Da legger de kreditor sin påstand til grunn, og tvang kan i verksettes.

 

Har han allerede betalt kan han ta med kvitteringer, han kan ta med sin fortolkning av avtalen etc. Er det slik at han faktisk skylder disse pengene må han betale dem, eller så blir huset solgt. Har han gyldige argumenter mot kravets eksistens må kreditoren gå til en ny sak om å bevise kravets eksistens og får rettskraftig avgjørelse for det, og kan gå en ny runde for å få sikret kravet med pant i huset. Da kan kreditor igjen realisere huset.

 

Alle disse rettssakene er dyre, og noen må betale for saksomkostningene. Samboeren din må være temmelig sikker på at han ikke skylder dem mere penger før han motsetter seg å betale.

Grunnen til at en har regler om utelgg er at kreditor skal være sikker, det er en grunnlegggende forutsetning for at noen våger å gi kreditt. Gjeld skal dekkes fullt ut.

Om det er slik at huset deres er fullt belånt, og kreitor ikke kan få dekning på den måten, kan kreditor også be om trekk i lønn, og kan få det innvilget til kravet er betalt eller maks for to år i slengen.

Annonse

Men dette kravet har aldri kommet til tvangssalg.

Vi har aldri fått noe krav om tvangssalg i forhold til de 70 000.

Det er et annet krav som har kommet til tvangssalg, men det er vi som sagt ajour med nå.

 

Det kravet på 70 000 har vært oppe i forliksrådet hvor ingen av partene møtte. Men det er aldri begjært noe tvangssalg på grunnlag av det kravet.

Det en over her sier om at man må ta saken til retten for å få pant er feil. Man tar saken til namsmann og det er det utleggsforretningen avholdes. Namsmann er ofte lensmann på bygd og namsfogd i by.

 

Tvangssalg er noe en kreditor kan gjennomføre ved å ta saken til tingretten, hvilket ikke er gjort i deres tilfelle.

 

Sjekk med statens kartverk eller namsmann, så får dere vite hva pantet gjelder. Det kan være så mangt. Dersom dette er penger samboeren din skylder, betyr det ikke mer enn at prioriteringen ved salg med fortjeneste vil bli slik:

1. bank (lån)

2. Panthaver

3. Megler

4. samboeren din.

 

 

Inkassotrollet

Men vi kan ha vanlig salg selv om det er pant i huset?

Vi har hatt begjæring om tvangssalg tidligere, men de er blitt tilbaketrukket pga vi har betalt oss ajour med lånene.

 

Når noen har begjært tvangssalg av huset pga et misligholdt lån, men vi har betalt oss ajour med lånet, blir det da slettet som pant, eller blir det stående som pant til HELE lånet er betalt?

Når namsmannen får inn en begjæring om utlegg, vil skyldneren bli varslet om dette. Han vil også få beskjed om berammelse (tid og sted for avholdelse) av utleggsforretningen, i tilegg til at han vil bli orientert om utfallet av utleggsforretningen.

 

Så fremt ikke din mann har vært kronisk redd for å åpne all post fra namsmannen, så vet han utmerket godt hva kravet gjelder. Mest sannsynligvis lyver han til deg når han sier at han ikke kjenner til kravet. Jeg skriver ikke dette for å såre, men jeg mener det er viktig å ikke være naiv når det kommer til de økonomiske forhold.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...