Gå til innhold

Natron vs bakepulver?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Har akkurat bakt en nydelig sjokoladekake, men hadde ikke natron som det sto i oppskrifta.. Brukte bakepulver jeg, men den hevet ikke! Ble god som konfekt kake da, hehe :)

Hvorfor funket det ikke??

Fortsetter under...

Skrevet

Fikk svar av moren min nå.. Deig med sur væske = kefir o.l må ha natron, deig med søt væske = vanlig melk skal ha bakepulver.. :) LOL

Skrevet

KJEMISKE HEVINGSMIDLER:

 

BAKEPULVER

består av natron, sure fosfater og stivelse. Gir ingen bismak og setter ikke farge. Utvikler rikelig med karbondioksid under oppvarming, men bare litt når det kommer i kontakt med væske. En deig eller kakerøre tåler derfor å stå å vente før steking. Bakepulver kan iblant, men ikke alltid erstatte natron og hornsalt. Da brukes dobbel mengde pulver, ettersom det har dårligere hevingseffekt enn de to overnevnte.

 

NATRON:

består kun av natriumbikarbonat. Ved oppvarming og sammen med noe som er surt (feks yoghurt, rømme, tyttebær etc) splittes bikarbonat og avgir karbondioksid. Mangler et syrlig innslag kan bakverket lett få en lutaktig bismak. Natron gir karakterisk smak og brunaktig farge.

 

HORNSALT (hjortetakk)

består av ammoniumskarbonat. Ved oppvarming splittes det til karbondioksid og ammoniakk. Gir sprø konsistens og passer til små eller tynne bakverk der ammoniakken lett kan fordunste.

 

Kilde:Cappelens nye kokebok, ISBN 82-02-21546-3

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...