Gå til innhold

Fastelaven...


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hva feirer man egentlig da? Kan ikke huske at vi hadde noen feiring av det når jeg var lita, annet enn et bjørkeris med fjær som så helt forferdelig ut! Jeg har heller ikke i voksen alder fått noen tradisjon på denne "høytiden", og kjøper i alle fall ikke bjørkeris. Datteren kom hjem med et fra barnehagen for noen år siden, og da måtte jeg nesten ha det fremme..

 

Er det mange som feirer fastelaven?

Fortsetter under...

Skrevet

Nei... jeg vet vel ikke hva det er vi feirer jeg heller... Men, det er vel en kristen tradisjon, er det ikke? jeg tenker på den sangen

 

"nå er det jul igjen, nå er det jul igjen, og jula varer helt til påske. Nei, det er ikke sant, nei, det er ikke sant, for der imellom kommer faste"...

 

Er det slutten på en fastetid eller noe?

Skrevet

Fastelavn er lite feiret i Norge sammenliknet med land lenger sør i Europa og Amerika. De store karnevalene i Venezia, New Orleans og Rio de Janeiro er verdensberømte og trekker tusenvis av tilreisende hvert år. Men utgangspunktet er det samme: innledningen til fasten som skal minne oss om at Jesus fastet 40 dager i ørkenen.

 

Tidspunktet for Fastelavnsøndag varierer derfor på samme måten som påsken. Tidlig påske betyr tidlig Fastelavn. Fastelavn kommer av plattysk og betyr egentlig kvelden før fasten.

 

Mange henter fortsatt inn et bjørkeris som pyntes med fargede fjær og settes i vann: Fastelavnsris. Opprinnelig hørte riset til i hedenske fruktbarhetsriter knyttet til våren. De ble blandet med de kristne påsketradisjonene og etter hvert også assosiert med Fastelavn. I Danmark bruker barna riset som trussel når de går fra hus til hus og ber om fastelavnsboller. I sangen de synger heter det: (…) hvis jeg ingen boller får da laver jeg ballade. Denne skikken er nært beslektet med den amerikanske Halloween, der barn går rundt kledt ut som hekser og uhyrer og truer til seg godter, Trick or treat, (se Halloween.) Fastelavnsboller spiser vi på søndagen, men denne skikken hørte før hjemme på tirsdag før faste, Feitetirsdag. Fastelavnsbollene skal være riktig feite, bakt med smør og fylt med syltetøy og krem. I Sverige blander de marsipan i kremfyllet. Fra Askonsdag var det slutt med kjøtt og feit mat. Askonsdag innledet fasten, og som symbol på et angrende sinn tegnet en et kors i panna med asken fra palmegrener fra Palmesøndag året før.

 

 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...