Gå til innhold

Fin artikkel om mors kropp etter keisersnitt:


Anbefalte innlegg

http://www.dinbaby.com/dinbaby_site/innhold/tema/mors_kropp_og_helse/mors_kropp_etter_keisersnitt

 

 

Det har faktisk noe å si for mor hvordan hun kommer seg etter keisersnitt om det var et planlagt keisersnitt eller om alt skjedde veldig fort for å redde henne eller barnets liv.

 

Har mor ligget lenge i fødsel før keisersnittet skjer vil hun også være tilsvarende sliten etterpå. Er det sykdom som ligger til grunn for keisersnittet vil den også påvirke henne etterpå frem til den forsvinner. En svangerskapsforgiftning vil som oftest ta noen dager, kanskje en uke før den er ute av kroppen. Mens høyt blodtrykk er noe en del kan slite med i mange måneder etterpå. Det er ikke alt som retter seg opp selv om babyen har blitt født.

 

Inngrepet

Ved et planlagt keisersnitt skjer alt i rolige former fordi man har god tid. Dette er et inngrep som varer i over en time. Ved haste keisersnitt må man være rask, men det er som oftest tid til gjøre selve operasjonen i epidural eller spinal anestesi. Ved katastrofe keisersnitt skjer det i narkose og babyen skal fort ut. Dette vil også være tilsvarende brutalt for mor. Hun vil kanskje ha flere bloduttredelser (hematomer) enn hun ellers ville ha hatt. Infeksjonsfaren er også større, så mor vil automatisk få antibiotika både mens operasjonen foregår og i de første dagene etterpå for å være helt på den sikre siden.

Etter operasjonen vil mor ligge på overvåkningsavdelingen til alt er stabilt. Da er det vanlig at far følger barnet enten til barsel eller til barneavdelingen, om det skulle trenge det av en eller annen årsak. Det er vanlig at det er en barnelege tilstede når babyen forløses ved keisersnitt. Så fort mor er klar for det vil hun også få møte babyen sin.

 

Opp på sengenkanten

Mor vil bli hjulpet opp av sengen og må sitte på kanten og stå litt allerede timer etter et keisersnitt. Pleierne på barsel vil hjelpe henne med det. Det er tøft, men det er for å forebygge blodpropp dannelse i bena hos mor. Mor vil også få sprøyter med blodfortynnende stoffer de første dagene etter fødselen for å forebygge mot blodpropp.

 

Renselse

Selv om man har hatt keisersnitt vil det være en vanlig renselse.

 

Etterrier

Dette er livmoren som trekker seg sammen for at alle de åpne årene der hvor morkaken satt skal lukke seg. De vil vare i flere dager etter fødselen og for keisersnitt opererte kan disse være ganske slitsomme.

 

Smerelindring

Undersøkelser viser at keisersnitt opererte generelt får mindre smertestillende enn vanlig bukopererte pasienter. Om dette er fordi motivasjonen er på topp hos kvinnen selv eller om tradisjonen er slik at nybakte mødre ikke trenger så mye er ikke så lett å si. Men det tas også hensyn til at mor skal amme og at babyen ikke skal få "dop" i melken. Det meste av smertestillende stoffer går nemlig over i morsmelken. Her må man imidlertid veie to onder opp mot hverandre og det er viktig at mor også får slappet av etter et keisersnitt og ikke lider mer enn nødvendig.

 

Amming

Det er slik at keisersnitt opererte kommer i gang med melken en dag senere enn de som føder vaginalt. Dette er et uttrykk for at det ikke er bare bare for kroppen å gå gjennom en slik operasjon. Den bruker litt mer tid på å komme seg. Derfor blir også barsel oppholdet en til to dager lenger enn ved vaginale fødsler. Skulle man trenge mer tid, så får man det. Dette vil jo variere fra person til person. På barsel vil du få hjelp til å finne ammestillinger som er mest mulig behagelig for deg når du er nyoperert. Her er det flere varianter og sammen vil dere finne ut av det som passer best for deg. Mange ligger på siden for å slippe at babyen skal presse på selve operasjonssåret. Pass på å drikke det du orker mens du ammer. Det er med på å øke melkeproduksjonen.

 

Løfting

Det er viktig å ikke løfte tyngre enn babyen de første seks ukene etter et keisersnitt. Så husarbeid, andre barn og handling i butikker er noe man må få avlastning til. Når du skal løfte bør du holde babyen inntil kroppen din slik at du fordeler vekten mest mulig på kroppen. Skal du løfte babyen opp fra gulvet så sett deg på huk og løft babyen inntil deg før du reiser deg. Da blir belastningen mindre på ryggen din. Husk også å knipe med bekkenbunnsmuskulaturen mens du sitter nede og reiser deg opp. Det minsker sjansen for urinlekkasje.

 

Trening

Magemusklene skal ikke trenes før etter 12 uker. De trenger tid til å gro sammen igjen. Begynner man å trene for tidlig kan disse overbelastes og du kan få plager senere. Det er like viktig å gjøre knipeøvelser etter et keisersnitt som ved vaginal forløsning. Dette er fordi presset mot bekkenbunnen har vært stort de siste månedene før du fødte og musklene må trenes opp igjen.

 

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...