Gå til innhold

Noen som vet hvorfor tunfisk på boks anses som trygt for gravide, mens fersk tunfisk ikke er trygt?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Tenkte at fryst tunfisk gikk under samme som fersk, selv om den egentlig ikke er fersk da. På matportalen står det at fersk tunfisk ikke skal spises, men at tunfisk på boks er helt trygt. Antar at det har med tungmetaller å gjøre, men merkelig at tunfisk på boks er trygt da???? Hm...

Jeg gjetter at det har sammenheng med størrelsen på fisken som brukes. Hermetikk vil typisk være småfisk som ikke har alder og muskler til å ta opp så veldig mye tungmetaller, mens fileter kommer fra større/eldre fisk som dermed har akkumulert mer crap.

Det med størrelsen er jeg litt i tvil om. En liten titt rundt på nettet viser at den mest brukte tunfisken til boks i USA er en stor tunfisk type.

Den andre typen som brukes til bokser rundt om i verden er enda større.

Det er ikke omvendt da?

 

 

Annonse

fant dette på maportalen.no

 

"Ja, tunfisk på boks er helt trygt å spise for gravide.

 

Mattilsynet fraråder gravide og ammende å spise fersk tunfisk, samt annen fersk eksotisk fisk som hai, sverdfisk, skater, på grunn av høye nivåer av miljøgiften kvikksølv. Dette er rovfisker som akkumulerer kvikksølv fordi de spiser annen fisk som også har fått i seg miljøgifter. Jo eldre/større fisken er jo større mengder miljøgifter finner man.

 

Undersøkelser av tunfisk på boks har derimot flere ganger vist lave nivåer av miljøgiften. Grunnen til at det ofte er liten fisk som bruker til tunfisk på boks. De store "fine" tunfiskene som brukes til fileter er gjerne eldre og har akkumulert mer kvikksølv enn de små fiskene. I tillegg benyttes det også andre tunfiskarter i tunfisk på boks enn den som serveres ferskt."

 

 

Selv om typen fisk er en som blir stor, er det jo vanlig å bruke småfisken til "farseprodukter" av typen ekkel gugge i hermetikkboks. Blir litt som at man helst ikke vil vite åssen kjøtt som er i grillpølser. =)

 

Googlet litt, kan se ut som Mattilsynet er enig: "Hermetisert tunfisk (makrellstørje) hadde et gjennomsnittlig kvikksølvinnhold på 0,10 mg/kg og en variasjon fra 0,04 mg/kg til 0,20 mg/kg våt vekt. I 2005 ble det prøvetatt fersk tunfisk og funnet et gjennomsnittsinnhold på 0,35 mg/kg våt vekt og en variasjon fra 0,04 mg/kg til 1,1 mg/kg våt vekt. Dette bekrefter trolig påstander om at det brukes liten tunfisk til hermetisering, mens de store individene, som har høyest kvikksølvinnhold, går til koteletter."

 

(http://www.nifes.no/file.php?id=718)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...