Gå til innhold

Husmannskost fra grunnen av!


Anbefalte innlegg

Det er jo tilstadig snakk om sunn mat.

Jeg syns jeg ofte leser diskusjonsinnlegg om hvilken type mat man lager . Og veldig mange bruker ikke ferdigmat som type : Toro poser, fryse grønnsaker, ol. Og dette anses hos mange som "dårlig" mat.

 

Det jeg ønsker er de av dere som lager all mat fra grunnen av om å komme med oppskrifter. Jeg vil gjerne lage "god sunn husmannskost" , men ser meg fort forbalt på dette og manglende kunnskap til gode oppskrifter.

 

Vil dere dele oppskrifter med meg? :)

 

 

* beklager skrivefeil, kommafeil, osv menhar lese skrivevansker *

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/140534518-husmannskost-fra-grunnen-av/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Hvis du vil spise sundt bør du ikke satse på husmannskost. Det var hovedsaklig grøt, kokt på vann, poteter hvis de hadde noen og ellers av og til fisk. Frukt og grønt var omtrent fraværende og det vesentlige var å skaffe kalorier nok. Derfor var for eksempel det feteste kjøttet mest ettertraktet. Vi spiser stort sett mye sunnere i dag.

Lapskaus:

 

5-6 pinnekjøtt som ikke er utvannet. La dem koke i 1-1,5 timer i godt med vann.

 

kutt dette i småbiter:

1 kålrabi

5-6 gulrøtter

5-6 poteter

1/4 kålhode

 

La dette koke i minst en halv time med kjøttet. Du kan evt ha i noen pølsebiter, men ikke nødvendig. Det skal ikke krydres, for kjøttet gir kraft og salt.

 

Dette er middag nok til et par dager. Tilbehør er flatbrød, og vi bruker litt smør på flatbrødet:)

 

VELDIG enkelt:)

 

 

Annonse

Glorifiseringen av husmennene ergrer meg. Det er mange, sansynlig vis deg inkludert, som ikke aner hvor vanskelig livet deres var. Vi skal være veldig glade for at vi har kommet lengre. Dagens kosthold og levesett er mye bedre enn det et var for de norske husmennene.

Jeg skal gjerne legge ut litt slike oppskrifter til deg! Hos oss er Toro en fraværende gjest i hylla, og har vært det i 15 år, med unntak av Vestlandslefse som nå har fått Toro-merke. Frossengrønnsaker bruker jeg saktens. Men kan jeg få ferske lokale velger jeg det. Må jeg derimot bruke gulrøtter fra Danmark og erter fra Holland anser jeg de frosne som et bedre alternativ.

 

Husmannskost er ikke vanskelig å lage. Men regn med at ikke alt blir fullstendig vellykket ved første forsøk, om du ikke har mer trening i matlaging enn du fikk på skolekjøkkenet. Øvelse gjør mester!

 

Ellers er jeg enig med annen innlegger. Den kosten husmannen levde på er ikke sunn kost! Den han levde på de periodene av livet han hadde det godt er derimot mat å satse på. Særlig om man øker mengden grønnsaker. Husk at vi får tak i flere grønnsaker enn husmannen! Mange grønnsaker var for dyre for dem, andre var ikke å få tak i.

 

Vi er så heldige at vi kan leve på GOD husmannskost hele tiden. Det kunne bare de mest velstående husmenn.

 

Oppskriftene legger jeg ut på forumet "Kokebok" i løpet av uken.

Herregud for et mas om husmenn da annie...

Men ellers synes jeg dette var en fiiin tråd jeg. Kunne godt tenke meg flere oppskrifter på hjemmelaget, sunn norsk tradisjonsmat!!

 

(Jada Annie.. sikkert feil bruk av begrep dette også.. tradisjonsmaten i Norge var tørket fisk.. spekesild.. blablabla.. men de fleste skjønner nok hvor jeg vil hen.)

Saltet flesk skåret i skiver, som stekes

 

Tilbehør: kokte poteter og kålstuing

 

Kålstuingen lages slik:

 

Kok hodekål nesten ferdig. Lag hvit saus av litt smør(smeltes) og rør inn et par spiseskjeer hvetemel, tilsett melk og litt av kokevannet til kålen. Dette skal være en litt tykk saus. Så har du i den kokte kålen.

 

Dette var en favoritt da vi var små:) Men mamma og pappa hadde sild til. Det likte ikke vi, så vi fikk stekt flesk;) Det går an å ha pølser til i stedet for, om det faller mer i smak.

 

Det var jeg som hadde lapskausen også:)

 

Dessert er også litt godt:)

 

En sunn dessert er f eks sviskekompott. Da har du en pakke steinfrie svisker, et eple og noen aprikoser + litt sukker. Ha de i litt vann og kok dem til de går litt i oppløsning. Når de er ferdig kokt, så ha i litt vann blandet med potetmel. Ikke kok etter dette. La det avkjøle seg, og det tykner til en grøt. Spises kaldt. Ha melk og evt litt sukker på:) NAM.

 

Jeg er vokst opp med det du HI kaller husmannskost. Hn der andre NN her som sliter med begrepet, trenger du ikke bry deg om;) Det vi regner som husmannskost er nemlig det gamle norske kostholdet som var i våre foreldre og besteforeldres tid. Min barndom, også, for den saks skyld. Ikke for flere hundre år siden.

Annonse

Nei, husmenn i gamle dager levde et hard liv, men begrepet "husmannskost" har i dag fått en annen betydning og brukes i dag om norsk tradisjonsmat, som mange andre begrep fra tidligere tider i dag betyr noe annet. ( tenn lyset, middagstid ( betyr egentlig midt på dagen, men de ferreste spiser middag kl 12 i dag), osv)

 

Her er noe godt og lettvint:

 

Frikasse

 

1 høne, evt kyllingstrimler, kalvekjøtt, lammekjøtt eller medisterfarse ( da må du lage boller som bare skal trekke i kraft)

Kok kjøttet til det er mørt i vann tilsatt salt, pepper, en gulrot, en halv løk og gjerne en suppekvast.

 

Ta kjøttet opp og sil krafta, hvis den har lite smak så tilsett litt buljong.

Kok opp krafta og tilsett:

 

2 gulrøtter i skiver

1/2 blomkål

1 persillerot i biter

1 purre

Jevn med hvetemelsjevning og ha oppi en god slump H-melk eller fløte. kok i 5-6 min. Putt kjøttet oppi igjen og server med poteter eller ris.

Jeg lagde noe godt igår, deler gjerne oppskriften:

 

En halv kilo kyllingfilet eller svinefilet

100 gr bacon

litt smør/olje til steking

en løk

en hvitløksbåt

fem seks sjampinjonger

4 dl buljong, kylling eller grønnsak

1 ss sennep (dijon om du har)

1 ss tomatpure

1 ts paprikapulver (brukte smoked paprika men går fint med vanlig også)

800 gr ferske gnocci (potetkuler som er ut som pasta) eller ca en kg potet i terninger

pepper (evt salt, men husk at bacon er salt så vent til retten er ferdig kokt med å salte!)

 

Brun kylling, bacon, løk og sjampinjong, og legg det oppi buljongen med tilsetningene. Bruker du gnocci er retten ferdig etter å ha trekt i fem-ti minutter. Bruker du poteter er retten ferdig etter 20-30 minutter når potetene er gjennomkokte. Til og med min kresne sønn spiste dette, og retten kan gjerne lages ferdig dagen før og kokes eller varmes opp når du skal ha den :-)

vil bare nevne at frosne grønnsaker overhodet ikke er usunt... Kari Jaqueson, m.fl. har faktisk gått ut og sagt at det faktisk ofte er sunnere enn vanlige grønnsaker, fordi det fryses på et optimalt tidspunkt, og alle vitaminer, mineraler, antioksidanter osv bevares i grønnsakene...

 

Jeg har alltid flere typer frosne grønnsaker i frysern... Jeg kjøper også ofte ferske grønnsaker, ikke fordi det er sunnere, men fordi det gjerne smaker bedre og ser friskere ut enn når en bruker frosne.. men, altså, til hverdagsmiddagene bruker jeg nesten alltid frossent grønt...

Jeg går ofte inn på matprat.no og lignende nettsteder for å finne enkle, raske måltider som også er sunne. Vi er litt dårlige til å planlegge her i huset, og ofte blir det til at vi kjører innom butikken på vei hjem fra jobb for å kjøpe ingredienser til dagens middag (jeg vet, førstefødte her ikke kommet enda, og dette må vi nok gjøre en endring på når jenta blir født :-)) Da er det greit å skrive ut en oppskrift herfra og handle etter denne.

 

Regner med denne praksisen kan utvides til å lage ukentlige planer med samlet innkjøp til flere dagers forbruk også. Håper det, i alle fall :-)

TAKK jenter :-) Her kom det mye godt frem.

Jeg husker vi hadde mye hønsefrikase da jeg var barn, det var godt.

Noen som kan oppskriften på det?

 

Kom gjerne med flere oppskrifter.

 

Jeg har en forresten :

 

Fiske gryte.

 

Kålrabi

Gulrot

Potet

Gressløk

Torskefilet.

Melange

 

Legg lagvis :

 

Kålrabi

Gulrot

Fisk

Gressløk

Potet

Kålrabi

osv

 

Så vann, kok opp og ha i 2-3 ss melange

Kokes til grønnsakene er ferdig kokt , pass på at du ikke koker sunn fisken.

 

Serveres som kjøttsuppe , bare med fisk.

Utrolig godt og sunt . Stor favoritt hos litjpia her hjemme :)

 

HI

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...