Gå til innhold

nan... Kan jeg koke opp vann, tilsette pulveret..avkjøle. Så varme det opp igjen senere??


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

jeg har ikke brukt nan, men mener at det ikke er noe problem nei. Ei venninne av meg pleide å lage et par flasker som hun satte i kjøleskapet når hun trengte på natta og på morgenen værtfall!

Mulig jeg er overforsiktig, men jeg har aldri gjort det, siden det anbefales at man skal lage det til rett før man bruker det, pga fare for bakterievekst. Står jo også at man aldri skal ta vare på rester, og det blir jo litt som å gjøre det når man lager til, avkjøler og varmer opp igjen (selv om det selvsagt er renere enn når flasken har vært brukt).

 

Min første fikk flaske, og jeg brukte å lage til kokt vann på flasker, som jeg avkjølte og satte i kjøleskap, og så varmet til passe temperatur og tilsatte pulver rett før bruk. Dersom man skal ha flaske klar til natten kan man jo f.eks bruke ferdigblandet nan. Ellers står det mye bra om flaskemating på www.flaskeposten.org!

Det er ikke anbefalt, men jeg kjenner mange som gjør det. Har akkurat lest meg litt opp på flaskemating siden det er nytt for meg. Det er mange som gjør det for natta, og avkjøler nan raskt og setter det i kjøleskap. Et tips jeg fikk her inne var å ha en termos med varmt vann ved siden av senga, sammen med flasker klar med pulver i. Kaldt, kokt vann i ren beholder kan brukes til å lage den kaldre om mme er for varm.

Hmm, nei det hadde ikke jeg ville gjort.... På grunn av baterievekst. Les på www.flaskeposten.org.

 

Jeg har alltid kokt vann på termos, og kokt kaldt vann i kjøleskapet, og oppmålt riktig mengde mme pulver i uringlass. (rene selvfølgelig hehe). Tar toppen 1 min å blande:)

Annonse

Hei

 

Jeg pleide å koke opp vann i en kjele, så la det stå å avkjøle på benken til det ble lunkent, heldte vannet over i en kanne (som kun skulle brukes til å ha kokt vann i) og satte det til avkjøling i kjøleskapet. da va det bare å helle oppi så mye vann jeg skulla ha oppi flasken og deretter tilstette antall skjeer pulver. ble det igjen noe melk etter måltidet, satte jeg det i kjøleskapet slik at småen fikk drukket opp det til neste måltid. men spart aldri på melk som stod til neste dag.

Det går jo an å koke opp vann og ha på flasker å sette i kjøleskapet, så varmer du det bare i mikroen og hiver pulver i når du skal bruke det.

Evt kan du ha halv flaske med kokt kaldt vann i kjøeskapet, og så ta kokt varmt vann oppi når du skal bruke det.

 

Jeg hadde ferdige flasker med melk i kjøleskapet.

Hei

Man kan tillage mme på forhånd, men da er det viktig at vannet holde rminst 70 grader når man blander i pulveret for å drepe bakterier. Problemet med nan blir jo da at der skal pulveret blandes i ved 40 grader, da er det ikke anbefalt å tillage på forhånd. Du kan jo velge å lage nan ved 70, men må da være obs på at vitaminer går tapt, proteiner kan bli mer tungt fordøyelig og smaken endres... (men kanskje greit bare for et nattmåltids skyld? ).

 

Den kjappeste måten å lage nan på er å ha ferdig oppmålte flasker med kokt vann i kjøleskapet (holder i 24 timer). Varme en flaske i micro til 40 grader, tilsette pulveret, riste og servere. har man i tilleg pulveret ferdig oppmålt i dispenser eller annet så går dette veldig raskt og greit.

 

Håper du finner en trygg og sikker metode som passer for dere! Henger meg på anbefalingen om flaskeposten (de har også egen bok!) og anbefaler også forumet flaskemelk her på dib :-)

Blomstre, du har dessverre ikke alle fakta på bordet. Ett av problemene, og hovedgrunnen til at man ikke anbefaler å blande vann og pulver før man skal bruke det, er nemlig en sporedannende bakterie (Bacillus cereus syns jeg å huske). De ligger som sporer nedi pulveret, og blir aktivert ved oppvarming. De kan IKKE drepes ved verken 70 eller 100 grader (det er derfor de fremdeles fins nedi pulveret, ingen aktuell måte å kvitte seg med dem på, stråling av MME hadde nok ikke blitt så veldig godt mottatt av forbrukerne).

 

Hvis du varmer vannet til 70 grader dreper du bakteriene i vannet (også viktig), men ikke sporene i pulveret altså.

 

Det pleier å gå bra, mange gjør det uten at det skjer noe, men det har skjedd at norske babyer har dødd av cereus-forgiftning etter inntak av MME som har blitt blanda timer (jeg tror det var tolv timer i det eksempelet jeg hørte) før den ble drukket.

 

Jeg ville ikke brukt mikro heller, syns det er skummelt at det er "lommer" hvor melka er varmere enn resten. Blir sikkert kvitt det med å riste, men akkurat litt for skummelt for min smak...

 

Den beste metoden for å blande MME er etter min mening: ha kaldt kokt vann i kjøleskapet, og blande dette i kokende vann når man skal bruke det. Du venner deg fort til hvor mye kaldt og varmt du skal ha etter å ha blanda noen ganger. Det er litt småstress, men MME er jo litt småstress... :)

Men man varmer jo ikke melken i mikro, er jo bare det kokte vannet man varmer opp til 40 grader for å så tilsette pulveret og så riste.

Er ikke noe "farlig" å varme vann i mikro!

 

 

Nei, det kan du ikke. Det står på pakken også at nan skal serveres "fersk".

 

Det du kan gjøre er å koke vann og ha på flaskene og sette dem i kjøleskapet. Og så lage til ferdig oppmålt pulver i egnede dispensere (f.eks urinprøveglass fra apoteket). Når du skal lage til flaska så varmer du opp vannet og tilsetter pulveret.

Veldig enkelt og du slipper at det blir en uønsket bakterievekst i melka.

Annonse

De skal iallefall ikke stå over 24t.

Og jeg har gjort det ved ett par anledninger - men sluttet med det. Melken luktet rimelig vondt etter bare noen timer, og da kokte jeg heller vannet og satte det i kj.skapet - og tok i pulveret når måltidene skulle inntas.

 

Gjest Sauen har 2 jenter =)

Jeg koker opp vann og har varmt vann på en termos og avkjølt på en annen. Pulveret fordeler jeg i en dispenser jeg kjøpte i vanlig matvarebutikk (tror det er avent sin`?). Den har 3 rom. Så er det bare å ha i kaldt vann, varmt vann, pulver og så riste. Like enkelt som å gå ut på kjøkkenet, ta en ferdigblandet NAN ut av kjøleskapet, ha i micro og så riste... Flaske, termos og pulver kan man jo ha på nattbordet=)

Hei Hundemat

 

Mulig jeg ikke har lest meg godt nok opp på denne bacillus cerus, så send meg gjerne linker så jeg kan bli oppdater!

 

Det jeg vet om bacillus cerus så er det strenge krav til nivået på denne bakterien i mme, og kravene ligger langt under for mme en for annen mat. Produsentene mener de har god kontroll på denne. Det er bakterien E.sakazakii man er bekymret for, da den har vist seg å ikke være like enkel å kontorlere. Den drepes ved 70 grader (det samme med slamonella).

 

Det tryggeste er absolutt å tillage ferske måltider hver gang. Skal man tillage på forhånd er det viktig å være nøye med riktig temperatur, godt renhold, rask nedkjøling og at kjøleksapet faktisk er kaldt nok. I WHO sine retningslinjer for hvordan man trygt kan tillage mormelkerstatning finner du hvordan man kan tillage trygt på forhånd. Mattilsynet anbefaler samme metode som WHO. Hvorfor fraråder ikke disse å tillage på forhånd hvis bacillus cerus er noe vi må bekymre oss for??

 

Og det var ikke melken jeg anbefalte å varme i micro denne gangen, men vannet. Skal man varme melk i micro skal man absolutt være obs på at melken varmers ujevn, så lurt å varme litt lenger på lavere effekter og gjerne ta en ristepause(dette med at man kan få bakterier ved å varme opp i micro er ikke riktig slik noen andre har hevdet. Der er ingen metode tryggere enn en annen...).

 

Så i tilfelle jeg ble misforstått i mitt forrige inlegg. Jeg mener at det trygeste og kjappeste er å tillage mme ferskt hver gang, men jeg mener også at man kan tillage på forhånd så lenge man gjør det på riktig måte. Blandemetoden er en yppelig måte å tilberede på for merker som skal tillages ved 70 grader, for nan som skal tillages ved 40 grader syntes jeg selv at det å varme kaldt kokt vann i micro hadde en lavere læringskurve....

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...