Gå til innhold

Benkeplate


Anbefalte innlegg

Vi skal velge benkeplate til kjøkkenet. Driver og veier for og imot de ulike materialene...

 

Heltre; er ganske uaktuelt pga vedlikeholdsbehovet, varmebestandighet og flekkbestandighet

 

Laminat; billig, men må byttes dersom det blir ødelagt.

 

Stål; hygienisk, relativt billig men blir fort ripete og blir lett flekkete

 

Stein; dyrt, hardt og kaldt å arbeide på, men så og si vedlikeholdsfritt. Knuser glass, men blir ikke lett ripete selv.

 

Corian; DYRT, fantastisk å jobbe på, flotte farger, riper ganske lett, men lett å reparere riper, flekkbestandig, relativt vedlikeholdsfritt

 

Jeg har aller mest lyst på Corian. Vi har råd til det, men samboern syns det er alt for dyrt. Han syns laminat er helt greit. Samtidig har vi kosta utrolig mye på gulv, lister, belysning osv, så jeg syns det er teit å plutselig skulle spare på benkeplate. Jeg syns kjøkkenet er det viktigste rommet i huset og er glad i å lage mat.

 

Hva hadde du valgt?

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/140488043-benkeplate/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg ville ha valgt tjukk heltreplate... men, det er jo uaktuelt for deg...

Generelt synes jeg Laminat er noe dritt, og jeg kjenner ikke noe særlig til de andre materialene brukt som benkeplater... Corian har jeg aldri hørt om... hvor mye dyrere er det enn f.eks laminat da?..

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/140488043-benkeplate/#findComment-140488087
Del på andre sider

Også jeg er glad i å lage mat og alt på kjøkkenet er bevisst valgt ut fra at dette er et ARBEIDSrom. Spisestua ligger ved siden av, dette rommet er et skikkelig allrom/dagligstue. Og døra her står som oftest vid åpen, så det skal jo likevel se OK ut på kjøkkenet. Pris var intet spørsmål av betydning da vi pusset opp kjøkkenet, valgte f eks skreddersydd kjøkkeninnredning i malt heltre. Alle skrog er også i heltre :)

 

Vi valgte for knapt to år siden. Vår kjøkkenbenk er tredelt (3 m + 1,20 m + 1,20 m, siste har bare 0,60 m med benkeplate, resten er kjøleskap). På benken som er 120 cm (2 skap under, hver med 1 skuff, kjøkkenets arbeidshjørne) valgte vi marmoritt (marmorsand iblandet noen % lim). DYRT men flott. Og bedre bakeplate kan du ikke få, kald og god når deig skal kjevle og brød bakes.Lett å arbeide med kjøtt/fisk på er den også. Bokstavelig talt STEINhardt om du slipper et glass eller en tallerken nedpå. Knusing er imidlertid ikke noen uvane her, knusinger er begrenset til 1 tallerken og 2 kopper på 15 år... Ingenting er knust ennå på marmoritten.

 

På resten av kjøkkenet har vi massiv bøkeplate. Vedlikeholdsbehovet opplever jeg som minimalt, om man bare gjør skikkelig innoljingsarbeid i starten (og får man et "dunk", ordnes dette med med litt sandpapir, evt bøkeflis iblandet litt lim). Flekker har jeg ikke ennå, varmebestandigheten er nesten like god som på laminat (nå har jeg vanen/uvanen med å bruke gryteunderlag på kjøkkenbenk uansett, men noen gryteunderlag er faktisk laget i bøk...). Mye "heltre bøk" som selges i Norge er imidlertid dårlige saker, vi kjøpte i Danmark, det er her man virkelig KAN bøk, dette er jo foretrukket møbeltreslag i Danmark. Hadde med en vareprøve en svært kjent kjøkkenleverandør her i Norge. Fabrikksjefen bare ristet på hodet og kalte det "brænde" (ved). Vi gav ca 4500 NOK for våre plater, avhentet på fabrikk i Danmark (2 timer å kjøre fra Hirtshals/Fredrikshavn). Da i førsteklasses bøk, 40 mm tykk. Marmorittplaten kostet oss over 5000....

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/140488043-benkeplate/#findComment-140488279
Del på andre sider

Vi har levd fint med laminat i 10 år, men syns det ser kjipt og billig ut.

Det praktiske er at det skal utrolig mye til å ødelegge laminat...

 

Har nå pusset opp og kjøpt heltre, vedlikehold er jo ikke mer enn 1 gang i året eller annet hvert år, og da skal den bare smøres inn. Men ulempen er så klart at den ikke tåler like mye som laminat, men 1000 ganger kulere.

 

Stål blir for hipt for meg.

 

Stein er kult, men alt som faller/velter på benken knuses, derfor valgte ikke vi stein...

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/140488043-benkeplate/#findComment-140488515
Del på andre sider

Annonse

Kompaktlaminat! Vi valgte det i fjor da vi pusset opp kjøkken (KVIK). Det er tynt, bare et par cm tykt, og gjennomfarvet slik at eventuelle hakk ikke synes så godt. Vanlig laminat ser myyye billigere ut etter min mening, det ville jeg ikke ha. Vår kompaktlaminat er matt sort og med litt oljing i starten blir det vannavvisende og lett å holde rent.

 

Superfornøyd! Det likner mye på korian men er langt billigere.

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/140488043-benkeplate/#findComment-140488646
Del på andre sider

Nå har jeg ikke sjekket pris på så mye laminat, men jeg tror corian er ca tre ganger dyrere.

 

kompaktlaminat var interessant. Laminat har jo utviklet seg veldig, så utfordringen blir vel å finne en som ser bra ut.

 

Marmoritt ble jeg veldig nysgjerrig på :)

 

Noen som har flere forslag?

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/140488043-benkeplate/#findComment-140491856
Del på andre sider

Info om marmorit finner du her

http://www.quarella.com/en_colm1.html

 

Vi har "Napolean Brown", passer godt sammen med dansk bøk synes vi.

 

Marmorit er for øvrig det tyske navnet, vi kjøpte i Tyskland under en ferietur, fordi det her var lagervare, i Norge var det LANG bestillingstid. Å frakte ei plate på 121 x 61 cm var jo ikke noe problem selv i en personbil (plata var TUNG, men det var jo bare en fordel på glatt vei...). I Norge kalles den ikke marmorit men Quarella Marmor

Norsk forhandler er, så vi vi vet, Sigvartsen Steinindustri i Sandvika.

 

Men OBS: Marmorit er dyrt, vi betalte vel 450 EUR pr løpemeter i Tyskland i november 2006. Ryktet har fortalt at vi snakker om nær 6000 kr i Norge i dag. Og marmorit er HARDT. Betong blir bløtt i sammenligning!

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/140488043-benkeplate/#findComment-140493309
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...