Gå til innhold

Noen som har en god bolleoppskrift til meg? :)


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

100 g margarin

1 pk gjær

4 dl melk

11 dl mel

1,5 ts kardemomme

6-8 ss sukker

 

heves i ca 45 min

etterheves også på form

pensles med eggehvite før steking

 

240 grader 8-10 min (følg med de for det går fort)

 

(NB! Du kan halvere oppskriften hvis du bare vil ha en bitteliten deig :-)

Ja, og kan noen DYKTIGE husmødre her inne vær så snild å fortelle oss litt mindre dyktige hvordan man lager lette og luftige boller? er drittlei av at mine blir tunge og harpakka. bestemors boller smelter nesten på tungen, de kan man spise 10 av uten å bli mett:), mens mine klarer du bare 1 av for de inneholder så jævlig mye mat,haha! kanskje jeg skulle få oppskriften med henne(?), uansett..hva er hemmeligheten?????????

Annonse

Ikke ha deigen for tørr, den skal være litt klissete, bruk olje istedetfor mel når du baker de ut. Vær tålmodig når de hever, de må heve lenge nok.

 

Fikk skikkelig lyst på boller nå!! Har satt lille storjenta mi på oppgaven. Hun er ni år og så flink atte :-)

Dobbel gjær blir fæl smak. Prøv min oppskrift, elt godt før heving og rull hardt før dere legger de på brettet. La de heve minst 40 min på brettet og stek på høy varme.

 

NB! Melken MÅ ikke være varm, da drepes gjæra. Det er ofte grunnen til at de ikke blir luftige.

 

Bollene mine er akkurat ferdig og de ser kjempeluftige og gode ut.

For at deigen skal bli luftig, så er det greit å ha i ett egg i tillegg til gjæren.

 

mengden mel er helt vesentlig! Ikke ha i alt på en gang, men litt og litt. Det er passe mye mel når deigen akkurat "slipper" bollen. Best resultat får man med kjøkkenmaskin, la deigen eltes der i minimum 5 minutter.

 

Egentlig er det melmengden som er hele hemligheten... dobbel mengde gjær er ikke engang nødvendig når man dobler oppskriften. Husk at tørrgjær gjerne skal ha en anelse varmere væske enn vanlig gjær.

 

Hilsen ei som er kjent for gjærbaksten sin :-)

 

runnoppskrift, søt gjærdeig (men ikke veldig søt)

 

100g sukker

100g margarin

50g gjær

4 dl melk

1 ts kardemomme

1 egg

ca 700g mel (men altså, ikke for mye!)

 

Heves til dobbel størrelse før utbaking -må etterhveves også. Pensle meg egg.

 

Boller: 220 grader, 8-10 minutter

 

Dette har jeg fått råd om fra en profesjonell baker som nå er pensjonist:

 

1) LITE gjær og LANG heving (du kan, når deig inneholder sukker, som boller, heve 1 kg mel med 12,5 gjær om du lar deigvæsken være kald, rundt 25 grader, og setter den heviing i et kaldt rom (gang) i 12 timer). En slik hevning utvikler en mer elastisk deig og "åpnere struktur" i deigen, altså mer LUFT.

 

2) Alle ingredienser skal ha tilnærmet SAMME temperatur. Viktigere enn de fleste var klar over, sa han.

 

3) Deig skal heves TRE ganger, to ganger i bakebolla, tredje gang som utbakte boller. Og den skal heves HELT ut (bruk "fyrsikkprøven", ikke klokka!)

 

4) Alt mel skal SIKTES i deigen, det gjør melet luftigere.

 

5) Deig skal eltes GODT! MINST 10 min i maskin og 20 min for hånd. Og du skal kna den slik du alltid har drømt om å kna din verste fiende om sjansen byr seg :) Den skal også "omeltes" tre-fire minutter etter første heving.

 

6) Deig skal heve LUNT og TREKKFRITT.

 

7) Bollene skal være penslet og ovnenen skal være varm nok. Gjerne også med ei skål vatn i ovnen, slik at fuktigheten bevares og bollene ikke tørker inn og blir hardere....

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...