Gå til innhold

Hvilkeoster er upasteurisert? Trygt å spise mascapone(i tiramitsu) og feta?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Blir litt forvirret over disse anbefalningene om oster. Trodde de fleste oster i norge var laget av pasteurisert melk.. Det står alltid nevnt at man ikke skal spise brie, blåmuggost, cambenbert.. Men hva med myk ost som feta? Og hva med tiramitsu dessert som er laget av mascapone?

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Hei.

 

Jeg var ute på restaurant og fikk dem til å sjekke ricotta og mascarpone da jeg hadde lyst på noe med dem i. De sa de var pasteurisert! Men tør ikke love deg det!

 

Arla feta er hvertfall pastaurisert og alle Tine smøreoster. Men i Norge er det en lov som tilsier at alle oster som ikke er pastaurisert skal merkes. grunnen til at man skal holde seg unna muggoster (både blåmugg og hvit, slik som brie) er også pga muggen! Er du i tvil, les varedeklarasjoner.

Skrevet

Bare frys ned osten du vil spise, og ta den opp igjen! Da er det trygt, sa min jordmor:)

Skrevet

Nesten all norskprodusert ost er laget av pasteurisert melk.

 

Når det gjelder myke og halvmyke lagrede oster er det igjen listeria som er problemet (ikke mugg). Listeria finnes f.eks. i kjøleskap og osten kan "smittes" etter at den er produsert. P.g.a. lang lagringstid og gode vekstvilkår kan det derfor være farlig høye konsentrasjoner av listeria i disse ostene. Det samme gjelder forøvrig både kjøtt og fisk som lagres lenge og spises uten oppvarming

 

For ordens skyld: Listeria dør ikke ved frysing, kun ved varmebehandling!

 

Her er mer info: http://matportalen.no/Matportalen/artikler/2004/3/skadelige_bakterier_og_parasitter

Skrevet

Mascarpone er i hvert fall pasteruisert :) Og de fleste fetaene også.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...