Gå til innhold

Sunn-og-billig-middag-tråd ;-)


Anbefalte innlegg

Skrevet

Ser det er mange her inne som har spurt om hjelp til matbudsjettet sitt. Jeg er en av de som kunne tenke meg å spare litt inn på ting uten at det går ut over kvaliteten på maten, så tenkte vi kunne samle oppskrifter på sunne billige middager her. Skriv inn dine oppskrifter, og gjerne pris på de forskjellige matvarer hvis du vet det.

 

P.S. Ingen drittslenging til oss som handler billigmerker og synes det er helt ok, takk!!!

 

Kan begynne med en fiskegrateng som er populær her i huset iallfall..

 

2 porsoner:

ca 200 g fisk (bruker blokkfryst sei kjøpt på Rema for ca 20 kr pr 750g)

1 dl makaroni

2 middels gulrøtter

litt purreløk etter smak

2 egg

1/2 dl revet hvitost

2ss strøkavring

 

Hvitsaus:

1ss smør

2 ss hvetemel

3 dl melk

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

 

Kok fisk og makaroni.

Smelt smør på svak varme. Tilsett hvetemel og rør jevnt. Ta kjelen av platen og tilsett melk litt og litt.Ha i salt og pepper. Rør klumpfritt, kok opp og la koke i ca 5 min.

 

Ta sausen av platen og tilsett makaroni og fisk i biter. Skjær gulrøtter i små terninger og ha i sammen med hakket purre. Bland inn en og en eggeplomme. Stivpisk eggehvitene og bland forsiktig inn.

 

Ha blandingen i ildfast form, strø over ost og kavring.

200 grader midt i ovnen i ca 40 min.

Gjest Mylian&A.V+2til:-))
Skrevet

Hei du!

 

Hvor i landet bor du? Er det sant at de har sei i blokk på rema? Jeg elsker nemlig plukkfisk og vil gjerne lave det men finner bare torsk i blokk og det gir så lite smak. Er seien god?

Skrevet

Kylling.

 

159 kr for 2 kg coop kyllingfilet. (Er hvertfall mye billigere enn å kjøpe fersk og den er like godt:)

 

* Kyllingfilet krydres og steikes

* Coop jasminris, husker ikke pris men det er vel ca 2,5 kg ris i posen

Evt coop jasminris i sånn hvit tøypose, 5 kg for 50

* Er ikke god på å lage sauser selv, men det er bare å søke på nettet:)

 

Evt legg kyllingen i ildfast form, sammen med de grønnsaker du måtte like, noe slags saus over og ris til:)

 

Er ikke veldig god på dette, blir mye kjøpesauser for vår del. Bortsett fra hvitsaus og brunsaus, det lager jeg selv. Skal hvertfall lage den fiskegratengen din!!!

 

 

Skrevet

lagger du saus også over grønnsaker og kyllingen i formen? Eller tar hver enkelt over det selv, sammen med ris??

 

(kanksje litt dumt spm, men men)

Skrevet

Plukkfisk med tomatsalat :

 

Frossen sei fra rema

poteter

purre

melk

salt og pepper

 

Kok potetene og lag stappe, trekk seien og ha den i potetstappen.

Kutt opp tomater og litt løk, evnt ha persille og olje over.

 

Kjempegodt og billig

 

 

 

Lapskaus med pølse:

 

En frossen pakke lapskausblanding ( ca 12 kr)

En pakke mager pølse fra rema ( 12 kr)

Buljong og ekstra grønnsaker hvis man ønsker.

 

 

 

Stekt sei panett med hjemmelaget pommes frits:

 

 

First price sin frossne sei stykker som er panerte ( ca 35 kr)

Kutt noen poteter i båter og stek i ovnen ed litt olje over

Wok noen gulrøtter, løk, brokkoli, paprika ja det du måtte ha.

 

 

Wok med svinekjøtt:

 

Nordfjord sine strimlede svinekjøtt (fra 25 kr---)

soya

grønnsaker du har liggende

nudler eller ris

 

 

Ovnsstekt laks

 

Laks med skinn ( 36 kr for 4 filet, er lett å rive av skinnet etter steking)

Strø med sitronpepper og inn i ovnen

Server med ris og salat evnt kesam eller rømme til.

 

 

Pasta

 

Rema har pastasaus til 7 kr

Fullkorn pasta ( holder deg mett lengre)

Karonadedeig hos rema til 34 kr

Putt i ekstra grønnsaker

 

 

Stekte fiskekaker

 

Rema har seikaker til 30 kr, stek dem og ha ris, stekte poteter, wok grønnsaker , ja det du måtte like til.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skrevet

Jeg er DRITT LEI disse sunne og billige middags trådene. Hva med å prøve og lage god mat?

Skrevet

Så la vær å klikk deg inn på dem da.

Skrevet

Seiblokkene på REMA (type "Lerøy", mulig man har flere typer) er ikke absolutt førsteklasses (nå er jeg selv MEGET kresen på fisk, er oppdratt med at fisken i gryta var selvfanget og aldri over 12 timer gammel...) men er sjelden god til "frossen blokkfisk" å være (tydelig frosset fersk og godt rengjort før frysing) og fullt ut brukbar til gryteretter og lignende som skal ha fisken i småbiter, hvor utseendet på filetene blir uten betydning. Å snakke om "fileter" i blokken blir nemlig tull, fisken er ganske så stygt skåret.

 

Må jeg ha sei (hvor utseendet er uten betydning, som til plukkfisk) og ikke kan få tilgang til fersk, bruker Men siden jeg vanligvis har tilgang til fersk, fint skåret seifilet til rundt 40 kr/kg på fiskeutsalget, handler jeg denne så sant mulig. DEN "ekstraprisen" er ferskheten verdt!

Skrevet

Det behøver ikke være noen motsetning mellom "rimelig" og "god"! Med mindre man har snobberitendenser i matveien. Men "så billig som overhodet mulig" og "god" lar seg sjelden forene

 

Anser man mat som koster ca kr 50 pr i dag i snitt gjennom uka for middagsporsjoner til 2 voksne + 2 barn (7+11 år) som "rimelig", kan jeg legge ut en ukemeny for egen del her (priser er påført etter hva jeg selv betaler, en del priser på "småting" blir litt etter beste skjønn og overbevisning ut fra betalt kg-pris iflg regnskapsboka, siden dette kjøpes inn i stort, for måneders forbruk.

 

For ordens skyld, jeg har lagt menyen ut i en annen sammenheng også, om noen skulle dra kjensel på den. Og oppskrifter for søndag og mandag ligger på forum "Kokebok". Legger gjerne ut flere oppskrifter der (mener oppskrifter bør ligge DER, ikke her, så er de mer "allment tilgjengelige) om det ønskes.

 

Så menyen:

 

----

 

Ukemeny

 

Søndag

Paprikakylling/-høne

1 høne (24,00)

2 løk (4,00)

1 rød paprika (6,00)

1 boks tomater (5,00)

¼ l yoghurt (6,00)

¾ kg poteter (5,00)

½ l H-melk (6,00)

Dessuten: salt, pepper, basilikum, merian (4,00)

I alt kr 60,00

 

Mandag

Seikaker m/revet gulrot:

500 g seifilet (kr 22,00)

1 løk (kr 2,00)

2 egg (kr 3,00)

3 dl H-melk (4,00)

¾ kg poteter (5,00)

½ kg gulrot (4,00)

I tillegg: Smør, mel, salt, pepper, dill, tørket brød (1-2 skiver) 5,00

I alt kr 45,00

 

Tirsdag

Karbonader

3 løk (6,00)

½ kg erter, grønne (7,00)

¾ kg poteter (5,00)

½ kg kjøttdeig (30,00)

I tillegg: Havregryn,smør, salt, pepper, muskattnøtt, sennep. (3,00)

I alt kr 51,00

 

Onsdag

Fiskesalat

400 g torskefilet (22,00)

½ agurk (4,00)

1 rød paprika (6,00)

1 egg (2,00)

2 bokser mais (8,00)

1 løk (2,00)

1 brød (10,00)

I tillegg: Smør, eddik, salt, pepper (4,00)

I alt kr 58,00

 

Torsdag

Laks m/epleyoghurt

¾ kg laksekoteletter (30,00)

2 epler (5,00)

¼ l yoghurt naturell (6,00 – kr 12,00 pr ½ l)

½ kg middagsris (5,00)

I tillegg: salt, pepper, smør, karry, sukker (3,00)

I alt kr 49,00

 

Fredag

Lever m/rødbeter

¾ kg lammelever (19,00)

4 rødbeter (8,00)

½ dl yoghurt (1,50)

1 løk (2,00)

½ kg hodekål (4,00)

¾ kg poteter (5,00)

I tillegg: salt, pepper, mel, smør, sitronsaft, buljongterning (4,50)

I alt kr 44,00

 

Lørdag

Makaronigrateng

300 g makaroni (4,00)

2 egg (4,00)

½ kg tomater (10,00)

Rester av gårsdagens lever + tirsdagens karbonader.

2 dl H-melk (3,00)

1 issalat (12,00)

½ agurk (4,00)

Dessuten: Salt, pepper, smør, muskat (1,00)

I alt kr 38,00

Skrevet

Her er det mye mat som ikke er spesielt sunn! Billig crappy mat vil jeg heller kalle denne tråden...

Skrevet

Vennligst konkretiser din kritikk nærmere 13:53, om den skal være troverdig. Hvilken mat er "billig, crappy mat", og hvorfor?

 

Men påstander kan jo enhver slenge ut.....

Skrevet

1 pose lappskausblanding kan brukes til mye. jeg bruker ofte å lage fiskegryte av den. lager hvitsaus og har enten fisk , fiskeboller eller fiskepudding i og har jeg reker så har jeg noen nedi og.

 

Skrevet

denne varianter er vel ikke så sunn men god kos. en pakke med fløtegratinerte potete, løk paprika, mais, her kan du bruke egentlig hva du vil av kjøttdeig eller kylling, bland potetene på vanlig måte og legg alt i en form. ha litt ost på toppen, husk om du bruker kjøttdeig stek den gjerne i litt stroe biter.

Skrevet

En slik gryte laget på fisk (av OK kvalitet) er ingen dum idé. Og lager du lys saus av fiskekraft i stedet for hvit saus blir den enda rimeligere. Kan gjerne krydres med litt sennep/karry. Litt andre grønnsaker i tillegg (f eks løk, tomater) og/eller kokt egg kan også gi variasjon.

 

Fiskeboller/fiskepudding (av ferdigtypen) bør du derimot holde deg langt borte fra om du skal lage SUNN mat. For det er sørgelig lite FISK i disse. Disse består for det meste av gelestoffer (kalt "stabilisator"), mel (kaldt "bindemiddel"), oppkvernet fiskeavfall (kalt "fiskemasse) og litt næringsfattig søppelfisk som koster mindre enn kr 1/kg i innkjøp for fabrikken (ofte kalt "hvitfisk", "pollock" og "kolmule" er også kjente omskrivinger for begrepet), samt rikelig med kunstig smak og farge (og en god dæsj sukker...) for at massen skal bli spiselig. Selvsagt kan du bruke gode varer (med fare for å bli beskyldt for tekstreklame, f eks "Vesterålen" fiskeboller), men da bytter du fisken ut med boller pga en smaksvariasjon, ikke fordi det blir rimeligere enn å bruke fisk. Sannsynligvis blir det dyrere. Og ikke FULLT så næringsrikt, særlig ikke hva gjelder protein.

Skrevet

Ideen er ikke dum, 1936, men den kan utvikles og "forbedres".

 

Hvorfor trenger du "en pakke" for å gratinere potetene, det koster halvparten å lage gratengen selv. Det gjør du slik:

 

Potetgrateng (2 voksne, 2 barn)

10 melne poteter (750-800 g), helst Kerrs Pink, råskrelte i 1/2 cm tykke skiver, vasket og tørket

1/2 løk

3 1/2 - 4 dl H-melk (kan tilsettes 1 ss kremfløte om du har for hånd)

Evt 1-2 ss revet ost

Salt, pepper, dill

 

Legg potetskivene og løken lagvis i ildfast form. Krydre med salt, pepper og dill. Slå over 3 ½ dl H-melk. Dryss evt over 1-2 ss revet ost. Bakes i ovn (ikke varmluft) i 200 grader 50-60 min. Settes i ovn sammen med 1 skål kaldt vann til fordamping. Spe evt med litt mer melk underveis om gratengen ser tørr ut.

 

Så kan du blande med (rå) kjøttdeig, kylling, skinke, sei, torsk og grønnsaker som løk/paprika/mais før alt går i ovnen.

 

Skrevet

jo jeg bruker pakken med fløtegratinerte for jeg liker den :) til denne type rett.. skal jeg ha fløtegratinerte poteter lager jeg de selv:)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...