Gå til innhold

Ang lån for å starte bedrift!


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Hvordan går man frem for å låne penger til å kjøpe seg inn i en del av et AS? Bedriften er veletablert, og den som kjøper skal være med å drive stedet.

 

Praktisk?

Må man ha egenkapital?

Setter man pant i bedriften?

Kan man evt ta det på huslånet?

 

Noen som har noen gode tips, og som kanskje har startet sin egen bedrift eller blitt medeier?

 

 

Takker for svar:)

 

Fortsetter under...

Å "kjøpe seg inn i et AS" vil si at du kjøper en del av aksjene i selskapet. Enten ved at du kjøper en del av de aksjene selskapet har i dag (det blir i grunnen I PRINSIPP det samme som en tur til en megler for å sette sparekapitalen i X antall aksjer i Telenor eller Norsk Hydro...), eller ved at selskapet øker aksjekapitalen ved å "lage" flere akjser, som så ikke tilbys alle og enhver, bare deg, såkalt "rettet emisjon" (eks: før hadde selskapet 10 aksjer a kr 10000, A og B eide 5 hver, så skal C inn, selskapet "lager" 5 nye aksjer a 10000 som tilbys C, og selskapet har nå 15 aksjer a 10000, A, B og C er 5 hver, altså 1/3 av selskapet hver).

Siden aksjene ER selskapets egenkapital (eller i hvert fall en del av den, det kan også være såkalt "opptjent egenkapital" i selskapet, altså overskudd fra tidligere år som eierne ikke har tatt ut, men holdt tilbake), får du normalt IKKE låne til aksjekjøp. Har banken stor tillit til aksjene kan du låne 40-50 % av summen mot pant i aksjene. Da må du legge ved lånesøknaden revisorbekreftede regnskaper fra firmaet for de siste 4-5 årene, kanskje erklæring(er) fra revisor om ulike forhold (hør med banken hva den ber om), samt selskapets forretningsplan videre.

Om du kan få økt huslån for å bruke pengene til å kjøpe aksjer varierer fra bank til bank. Svaret i dag er normalt NEI (før "finanskrisen" var svaret vanligvis JA, så lenge huslånet etter økning lå på under 50-60 % av boligverdien), men unntak finnes alltid (svaret er NORMALT nei, ikke ALLTID nei!) Banken vil nok da be om samme dokumentasjon som dersom du ville søkt om lån med pant i aksjene (for å vurdere om banken har plikt til å fraråde lånet som uforvarlig), men tilliten til aksjene behøver ikke være til stede, siden bankens "tillit" nå er knyttet verdien i huset, ikke verdien i aksjene.

Hvilken verdi du skal betale for aksjene er gjenstand for forhandlinger, og det blir neppe "pålydende" ("nominell verdi"). Selskapet kan godt ha f eks 10 aksjer a kr 10000 i nominell verdi, men hvor du må betale 25000 pr aksje for å få kjøpt 2 aksjer (ganske typisk for et veldrevent, sunt selskap "på stigende kurs"). Som et utgangspunkt er "rett pris" selskapets "totale EK" etter regnskapet dividert på antall aksjer i selskapet, men det kan være MANGE grunner til å justere opp/ned, kanskje betydelig. For hjelp til å vurdere "rett aksjepris" bør du kontakte et (oppgående!) regnskapskontor (ikke alle regnskapsførere er like oppegående innen området verdivurderinger/kjøp/salg, selv om de er utmerkede bokholdere!) om du ikke selv er godt regnskapskyndig (måten du stiller spørsmålene på gir meg en klar fornemmelse om at du ikke er det.....). Ethvert oppegående regnskapskontor kan også bistå med det praktiske rundt et aksjesalg eller en "rettet emisjon", og det naturlige er vel å velge selskapets faste regnskapskontor om selskapet har det (det har 9 av 10 mindre aksjeselskap som ikke har egen bokholder) og dette kontoret har nødvendig kompetanse.

At "...kjøper skal være med å drive stedet" betyr at kjøper skal ANSETTES i selskapet, på samme måte som man blir ansatt i en hvilket som helst stilling, med en arbeidskontrakt med retter og plikter i samsvar med denne, og underlagt "kommandoen" til den som er ansatt som daglig leder i selskapet. I tillegg vil man som kjøper av aksjene være AKSJEEIER med retter og plikter i samsvar med aksjeloven (bl a rett til å møte på årlige og ekstraordinære generalforsamlinger med stemmerett for sin andel av total (nominell!!) aksjekapital, og generelforsamling velger styret, som å anse som daglig leders "sjef"...)

 

 

  • 8 år senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...