Gå til innhold

Barnebursdag UTEN melk... Treng tips og oppskrifter..


Anbefalte innlegg

Har nettopp funnet ut at guttungen har laktoseintoleranse, og han har bursdag om et par uker og jeg har lovet å lage stor lynet mcqueen-kake. Men hvordan kan jeg lage denne uten melk??

 

Går det å lage smørkrem med laktosefritt smør?

 

Hva kan jeg bruke som fyll? Syltetøy alene blir litt lite...

 

Hva annet kan jeg servere?

 

Håper dere som har erfaring med melkefrie barnebursdager kan gi meg tips og råd og dele deres oppskrifter!

Fortsetter under...

Synd med laktoseintoleransen, men man kan likevel ha et helt fullverdig liv...

 

Laktosefri (melkefri) margarin egner seg godt til smørkrem. Den blir litt bløt. Men det er kanskje bare en fordel. Ellers kan den "stives" opp med litt god gammeldags Certo (ikke "koketypen" da...)

 

Som fyll kan du kanskje bruke småskåret frukt og nøtter (a la fruktsalat) lett blandet med en god klissete (barnas drøm...) krem som du lager av kakao og sukker, tilsatt LITT smør og vann. Litt finhakket seigmenn i blandingen gjør den enda mer tiltalende......

 

Skal du ha noe mer "matnyttig" kan f eks makaroni med kjøttboller (som du lager selv, for å ha kontroll med melka) være et aktult alternativ til den tradisjonelle pølser og potetstappe. Nystekt bagutte i skiver av "barnestørrelse" med banan og syltetøy er også et hit her i området (uten at man trenger å ha laktoseintoleranse for å like dem)

 

Saftis, type selvlaget, er en hit. Særlig om du fryser den i lag. Først et lag rød ripssaft i formen, når dette er frosset tilsettes et lag gul appelsinsaft, så et lag grønn eplesaft (litt konditorfarge hjelper godt på grønnfargen, slik at den blir passe "giftiggrønn" i stedet for gulgrønn.

 

Skal også ha en formkakeopskrift uten melk - skal se om jeg kan finne den og få lagt den ut senere. Tilsetter du en solid dæsj grønn kondiorfarge i deigen blir den riktig festlig. (Vel voksne vil heller si "giftig", men barna elsker det....)

 

En slik bursdag hvor du er nødt til å bryte hva "man" pleier å ha, kan nettopp bli bursdagen det går gjetord om etterpå.....

 

Ellers har du jo geitemelk, som et alternativ, om du MÅ ha melk i små doser. Så vidt jeg minnes kan denne også brukes av laktoseintolerante. Men OBS! BILLIG er den ikke. Og smaken er jo også litt "fremmed". Men altså: MÅ du ha en skje eller to med melk, er den et alternativ.

 

Lykke til - og gratulerer til bursdagsbarnet!

Ser man det: Oppskrifta på den "giftige formkaka" var ikke så langt unna den:

 

GIFTIGGRØNN SJOKOLADEKAKE (UTEN MELK)

6 egg

2 eggeplommer

250 g sukker,

1 ss vaniljesukker

400 g mel

2 ss kakao

Rikelig med grønn konditorfarge

 

Egg og sukker vispes lett. Sett så skåla i ei gryte KOKENDE vann og visp (mixer på lav hastighet) til røra har nådd nøyaktig 40 grader (fram med steketermometeret). Ta så gryta av varmen og visp til røra er helt kald. Sikt FORSIKTIG og HURTIG inn mel/kakao/vaniljesukkerblandingen. Ha i godt smurt/strødd langpanne. Settes i varm ovn (200 grader) og stekes knapt 30 min. Glasseres med tykk, ikke for varm melisglasur tilsatt rikelig kakao. Drysses evt med litt kokos (som gjerne kan "vætes" i litt grønn konditorfarge).

 

Bør lages dagen før dagen. Og: Husk å glassere den GODT nedover sidene! Det er et syn å se første barn som skjærer opp kaka......

Åpen for noen flere forslag i tillegg til dem du alt har fått?

 

Litt slikkerier FØR man går løs på det matnyttige gjør seg alltid (så risikerer man ikke for sunt kosthold i en bursdag.....): Karamellappelsin for eksempel: Ha godt rensede appelsinbåter som lar ligget til tørk på rist i 5-6 timer klar. 100 gram honning, 125 g sukker og 1 dl vann er utgangspunktet. Vann i gryte, tilsett sukker under konstant pisking. Smelt sukkervannet på svak varme til sukkeret er helt smeltet. Så full pinne på varmen og honning i gryta. Lokk (på gløtt) på gryta, og termometer nedi. Straks temperaturen når 155 grader settes gryta i ISkaldt vann. Appelsinbåtene dyppes i karamellaken. Først "fra ene siden", så "la stivne (helt - du skal ta på dem...)", så "fra andre siden".

 

Litt sunt ved bordet? Div faste grønnsaker skjæres i strimler/biter. Bursdagsbarnet får så oppgaven å bygge "ansikter" av disse på hver enkelt gjests tallerken. Kokt spaghetti (gjerne 3-farget) fungererr kodt som hår. Litt tomatsaus/majons blandet som dip.

 

Noen gode smørbrød? Franskbrød (sjekk for melk, lag evt) selv smøres og skiver med gele (gjerne flerfaget - ha 1 farge om gangen i forma) skjæres opp (prinsipp "fiskepudding") og brukes som pålegg. Et dryss kakepynt over smørbrødene gjør seg.

 

"Stekt is" pleier å gjøre seg for litt større barn. 1 l juice/nektar (bursdagsbarnet velger type) slås i liten brødform og fryses. Tas ut av form og legges deretter på fat (ildfast) og rett i innfryser (på maksimum styrke). Her koser den seg til den trenges igjen.

Resten må foregå der og da, så en "prøvekjøring" på forhånd er lurt. Men har du prøvd EN gang, går det nesten av seg selv neste gang.

3 KALDE eggehviter, kjemisk fri for plomme, blandes med 1 ts sitronsaft og piskes (håndmixer) til skummet løfter seg. Ha i 3 - 4 ss sukker og pisk (middels hastighet). Ha i 3 - 4 ss sukker til mens mixeren går. Så full pinne til massen er fast. Sikt melis (1 liten kopp) over og vend sammen med slikkepott. Sørg for at ovnen har nådd sinne 200 grader og fram med isen Smør marengsmassen hurtig over isen med slikkepotten, og inn i ovnen i 5-6 minutter. Stekt is!

 

Noe muffins? Vanligvis har jo muffins melk, men ikke disse. Krever litt forberedelse i form av hjemmelaget "sjokolade". Ikke vanskelig og ikke tidkrevende, bortsett fra tørkingen (som du IKKE trenger se på....) "Sjokoladen" lages av 3 ss kakao, 3ss sukker og 1 ss smør som røres godt sammen. Spres tynt (2-3 mm) ut over GODT smurt bakepapir (JA!) og legges til tørk over natten. Neste dag finknuses stykkene(som ikke ser så delikate ut at det gjør noe - har ingen betydning, det er råvare). Så kan kan muffinsbakingen starte: 1 l havregryn (lettkokte), 300 g brunt sukker, 400 g hvetemel, 1 stor ss bakepulver, 1 ts kanel, 1 ts salt 3 dl finhakkede ripsbær, 3 dl ripsbærsaft (sterk) 3 dl moset banan, 4 lettpiskede eggeviter og 1 dl rapsolje er utgangspunktet, i tillegg til sjokoladen selvsagt. 2 skåler og en ovn på 200 grader må være klar, samt smurte muffinsformer. Alt fra havregryn til salt blandes i skål 1, alt annet i skål 2. Så slås skål 1 over i skål 2 og deigen rører akkurat så lite som nødvendig for å få den til å henge sammen. Deig i form, form i ovn, vent 20 min. Kjøles på rist. Litt melisglasur og pynt etter bursdagsbarnets ønsker og fantasi gjør dem helt fullkomne.....

 

Grønn brus? Ikke noe problem:4 dl eplesaft (så "blank" som mulig), raust med konditorfarge og 1 flaske farris ordner den saken.

 

Hvem savnet melkevarene?

Annonse

Du kan bruke eplejuice istedet for melk i kaker og smør uten melk.

Om han har laktoseint., tåler han kanskje den laktosereduserte melka? Den smaker nesten som normalt...

 

Søk på detsoteliv - her kan du spesifisere melkeallergi ved søk

Ooops - trykkfeil IGJEN (liten, men viktig): Gjelder stekt is: Rett tekst lyder: Sørg for at ovnen har nådd sine 250 grader. OK?

 

Ellers: 5-6 min er absolutt MAKS tid. Får du antydning til brunfarge, så er det ut av ovnen med det samme. Iskjeks (vaffelkjeks gjør seg som tilbehør - om de er melkefrie.

Det finnes og div soya og hvete melk produkter en kan bruke, feks vanilje saus på hvete melk, som og kan piskes til krem. Den syns gutten her er kjempe god. En del av de der 1-2-3 kake typen du kjøper på butikken og tillsetter kun vann og olje, er faktisk både melk og egge frie. En må rett og slett bare "smurfe" litt rundt på nettet, så finner man det utroligste =)

Det kan være en idè å være litt forsiktig med soyaprodukter sånn til vanlig da det ofte utvikler seg en kryssintoleranse med laktoseallergi.

 

Tips til risengrynsgrøt?

 

Lag med Rice n Rice rismelk isteden, smaker utrolig godt også for de som ikke er intolerante:)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...