Anonym bruker Skrevet 9. mai 2009 #1 Skrevet 9. mai 2009 . toåringen min må ta jern mixtur. dette har vi fått beskjed om fra lege etter noen tester. han er inne i en periode hvor han aller helst ikke spiser noe som helst. men vi må jo få til noe mer jernholdig i kosten hans slik at han på sikt ikke trenger dette tilskuddet. vi kjøpte prim med tilsatt jern nei detvil han ikke ha, ikke vil han ha leverpostei heller. og grønsaker sliter vi med å få han til å spise noe serlig av om dagen. men hvordan tilberede dette på en måte så det kansje frister mere. og så tenker jeg på spinat, hva og hvordan bør jeg bruke dette. hva hardere dettil. og hvordan tilbereder dere det om dere kjøper sånt frossent i burikken.
Gjest Skrevet 9. mai 2009 #2 Skrevet 9. mai 2009 brunost og mat som er stekt/kokt i jerngryte jernstekepanne. Jordbær.
Anonym bruker Skrevet 9. mai 2009 #3 Skrevet 9. mai 2009 Rødbeter er reneste jernbomben. Det samme er lever. Gjelder også leverpostei med høyt innhold av lever, men i de fleste barnevennlige leverposteiene er det temmelig tynt med lever. Så moralen blir: Lag den selv. Det er gjort på et øyeblikk om du har hurtigmixer/blender.
Anonym bruker Skrevet 9. mai 2009 #4 Skrevet 9. mai 2009 Prøv FINhakket kjøttfullt bacon, stekt lever (gjerne lammelever) og rødbeter i tykk hvit fløtesaus sammen med en annen favorittgrønnsak.
Anonym bruker Skrevet 9. mai 2009 #5 Skrevet 9. mai 2009 Spinat stuer du på samme måte som når du lager kålstuing til kjøttkaker, men du trenger mer saus i forhold til grønnsakvekta. En stor kopp tykk hvit saus synes jeg selv er passe til en pakke spinat (som du godt kan hakke litt mer når den skal brukes til en toåring). Krydres med revet muskattnøtt. Du kan godt "lure" litt paprika ned i stuingen - den er rimelig jernholdig og smaker godt. Spinaten kan også stekes sammen med rikelig smør (ikke margarin, det blir ufyselig) og litt salt/pepper, men da blir den vel ikke særlig sunn lengre. Tomater som har vokst på friland inneholder også en del jern. Jo mer lys de har fått, jo mer jern (les: bruk NORSKE tomater). Rabarbera er også fornuftig mat om du har jernmangel. Den inneholder IKKE jern av betydning, men hjelper til med jernopptaket fra andre matvarer. Men husk at rabarbera ALLTID skal brukes sammen med melk. Ellers har den andre, mindre gunstige virkninger.
Anonym bruker Skrevet 9. mai 2009 #6 Skrevet 9. mai 2009 Du sier at dere må få noe mer jernholdig i kosten hans slik at han på sikt ikke trenger dette tilskuddet. Det skal du ikke være for sikker på. Gjør hva du kan, men ikke se på det som et nederlag om du ikke lykkes. Årsaken er at tradisjonelt, litt "gammeldags" norsk kosthold inneholder mye mer jern enn kroppen trenger, men ikke alle utnytter jernet like godt. Noen har en fin jernprosent selv etter lange tider med 80 % junk food, andre burde nærmest hatt en kost som inkluderer 100 g rusten spiker pr dag for å få i seg nok jern via kosten. Jernet i jerntilskudd er lettere for kroppen å ta opp, om den ikke klarer å ta opp jernet i kosten.
Anonym bruker Skrevet 9. mai 2009 #7 Skrevet 9. mai 2009 takker for gode tips. ønsker selvfølgelig flere da han plutelig ikke spiser det han har gjort en periode. han elsker faktisk paprika. bare å gå å gnaske det hvertfall gjør han det nå om dagen. liker ikke det at han trenger tilskudd men det gjør han nå og da må vi bare gi han det men likevel forsøke å øke jerninholdet i den vanlige maten slik at han på sikt får i seg nokk gjennom kosten vår. selv om han syntes denne mixturen er skikkelig nam og gjærne vil ha mer. vi har egentlig et ganske variert kosthold men når gutten nå i lange tider kunn har villet ha gulost vel da er det lite jærn imaten. middag er han ikke så glad i bare fordi det er vaarmtmen det jobber vi med å få til. så gode middagstips er fint da det kan hende han likernoeannet en det vi pleier åservere.
Anonym bruker Skrevet 9. mai 2009 #8 Skrevet 9. mai 2009 å det sa legen ingen ting om. han bare andbefalte at vi ga dette tilskuddet i 3 mnd i første omgang. for å se om det hjalp gutten. så planen min var at vi på den tiden fikk inn mer jærn i kosten slik at han ikke trengte tilskudd etter dette. og her spises det ikke junk food. men han er ikke glad i de tingene som er kjent for mye jærn. så da må vi finne på noe lurt. han vil aller helst bare ha gulost for tiden.
Anonym bruker Skrevet 9. mai 2009 #9 Skrevet 9. mai 2009 Rødt kjøtt er en god kilde til jern. Sammen med f.eks broccoli og et glass appelsinjuice burde det bli bra. Eller friske/frosne bær, mango eller smothie f.eks til dessert. Grovt brød eller havregrøt med juice eller bær til er også bra. Viktig å innta c-vitamin ved siden av jern for å øke opptaket. Mye lettere for kroppen å oppta animalsk enn vegetabilsk jern. Trodde selv at jeg umulig kunne ha lavt jernlager da jeg spiser broccoli og spinat ofte, og generelt mye grønnsaker men der tok jeg feil! Begynte med mer rødt kjøtt, leverpostei, rødbeter i kombinasjon med juice eller annet med masse c-vitaminer og da bedret det seg kjapt!
Anonym bruker Skrevet 9. mai 2009 #10 Skrevet 9. mai 2009 Vil ikke ha varm middag? Prøv denne oppskriften! Beregnet nettopp på folk med behov for jernrik kost. Fikk den selv fra vårt naboland i sør: Leverpudding: 500 g okse-/kalvelever, hakket fint 1 liten løk, hakket 1 ss potetmel Kjøttkraft, salt, pepper 1 pk hakket spinat, tint, avsilt for vann 125 g hakket grønn paprika 125 g hakket rødbet 4 ss youghurt naturell 2 små tomater i tynne skiver. 1/2 dl grovrevet ost Bland lever, løk, potetmel, salt og pepper. Spe med kjøttkraft til løs farse. Bland inn rødbet, paprika og spinat. Ha i godt smurt kakeform (som til kjøttpudding). Smør overflaten med youghurt og dryss tomater og ost over. Stek ved 200 grader i 30 min. Prøv denne kald i tykke skiver til middag, eller i tykke skiver på grovt brød som pålegg - gjerne med en tynn skive gulost på toppen når det er favoritten. Bedre enn noen varm middag for gutten.
___ Skrevet 9. mai 2009 #11 Skrevet 9. mai 2009 Grovt mel og brød er viktig. Det er jo spessilt bra hvis han er glad i brød med ost. Pass på at han drikker juice til maten. Det gjør at kroppen tar opp jernet bedre, melk kan hemme opptaket. Ellers hadde en dame jeg kjenner veldig nytte av å spise mye tomater. Det kurerte henne for hjernmangel ganske fort.
Anonym bruker Skrevet 9. mai 2009 #12 Skrevet 9. mai 2009 Snakket nylig med en kostholds ekspert: KOK MATEN I JERNGRYTE!! Poteter, pasta osv. Skal ha god virkning. Geitost inneholder IKKE jern lenger( fordi det er så mange som spiser det er det ikke lov lenger) Brokkoli, rødt kjøtt osv( se andre innlegg)
Anonym bruker Skrevet 9. mai 2009 #13 Skrevet 9. mai 2009 Hei! En ting gutten din sikkert liker er aprikoser. De er veldig jernrike, men ikke kjøp de oransje i butikken da de er behandlet og dermed ikke så næringsrike. Kjøp de som er brune, de selges på helsekostforretninger og på helios. Legg de i et glass med vann et par timer så de sveller opp, og nyt. Hvis han liker grøt kan du koke grøt av havregryn og bruke aprikos som søtning. Kjempe rikt på jern;) Et annet tips er å kjøpe brennesle og ha i maten. Det smaker nesten ingen ting, og de fremmer opptaket av jern som allerede er i maten. Ha det i f.eks. brøddeigen og alle typer grønnsaksretter. Tørket brennesle selges bl.a. på helios. Melk HINDRER opptaket av jern, mens C-vitamin FREMMER opptaket av jern. Lykke til!!
___ Skrevet 9. mai 2009 #14 Skrevet 9. mai 2009 Tomatsauser kokt i jerngryte er spessielt bra. Syren i tomatene løser opp litt ekstra jern.
Anonym bruker Skrevet 9. mai 2009 #15 Skrevet 9. mai 2009 Dette med geitosten stemmer ikke helt: GEITost inneholder jern (og "stølstypen" mest, av helt naturlige årsaker". I annen brunost er derimot jernet borte. Denne lages ikke i jerngryte, slik den gjorde før, og EU tillater ikke jern som "tilsetningsstoff", nettopp fordi så mange spiser den. GEITosten er derimot så betydningsløs slik at den kommer utenfor EUs kontrollområde. Spiser han brunost, så prøv altså å få ham over på GEITost, helst stølstypen, men den er vel dessverre sjelden barns favoritt..... Ellers er det riktig at mest mulig mat skal lages i jerngryte. Bare husk at en jerngryte med teflonbelegg IKKE er jerngryte i denne sammenhengen.
Anonym bruker Skrevet 9. mai 2009 #16 Skrevet 9. mai 2009 Ikke bare melk, men også vanlig hvit/gul ost hindrer jernopptak. Syrnet melk likevel mindre enn søt.
Anonym bruker Skrevet 9. mai 2009 #17 Skrevet 9. mai 2009 Ja, all mat som inneholder tomat, kechup, juice eller eddik hjelper til med å løse opp jern i jerngryte.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå