Anonym bruker Skrevet 10. april 2009 #1 Skrevet 10. april 2009 Jeg har en liten gutt på 6 mnd. Han kom til verden tross store protester fra bf som ønsket abort. Vi har vært sammen (inkl et opphold på 10 mnd) siden jeg var 20 (er nå 27). Nå orker jeg ikke mer, og ønsker å flytte fra ham. Han kaller sønnen vår for det største problemet i forholdet vårt. Jeg skrev under på delt foreldrerett da han ble født fordi jeg hadde et genuint ønske om at vi skulle kunne fortsette livet vårt som kjærester. Dette ser ut til å gå rakt at skogen... Hvordan skal jeg gå fram nå...? Føler meg helt blank og synes alt er kjempevanskelig. Har til nå hatt en god inntekt til tross for lite utdannelse, jeg har jobbet meg opp. Denne jobben inkluderer en del reising, noe som vil være helt umulig som alenemor. Hvilket betyr at jeg også kommer til å måtte gå dramatisk ned i lønn. Puh, dette ble litt rotete... Hvilke rettigheter har jeg. Hvordan skal jeg gå best fram, både 1- ift foreldrerett og 2- ift rettigheter generelt.
Anonym bruker Skrevet 10. april 2009 #2 Skrevet 10. april 2009 Nav har oversikt over hvilke stønader du kan få. Med relativt god inntekt, så vil jeg tro at du kun får en barnetrygd ekstra. Samt bidrag fra far. Ellers vet jeg at du kan søke om redusert overgangsstønad, bostøtte og slikt. Men det er inntektsavhengig. Dere er samboere med barn, og må til mekling. Der vil de nok vite hva du kan gjøre. Det kan jo tyde på at far ikke ønsker så mye samvær? Da vil jo problemet løse seg selv. Dette blir vel ingen så mye klokere av, men ønsker deg lykke til uansett :-). Jeg skulle også ønske at bf til mitt barn forduftet...
Anonym bruker Skrevet 10. april 2009 #3 Skrevet 10. april 2009 Foreldrerett mister han bare om 1) han skriver fra seg retten (det gjordebf her, siden han bor langt unna og vanskelig med papirer som skal ordnes hvor han må skrive under.) 2) retten fradømmer den. Men da skal det urolig mye til. Eneansvar får du forsovidt om barnet bor mest hos deg. Og om du har full foreldrerett eller ikke, endrer ingenting for fars krav på samvær. Ellers hjelper nav deg med alle skjemaer/rettigheter. Og det finnes en post her på aleneforeldre forumet også som forteller om disse tingene.
Anonym bruker Skrevet 10. april 2009 #4 Skrevet 10. april 2009 Hmm, ja er vel egentlig det jeg mente. Ikke at han skal miste farskapet/retten på noe vis, men at jeg får full omsorg. Så får vi heller se etterhvert om han ønsker å ha noe samvær. Foreløpig synes han ungen bare er heft og plunder, bråk og mas, og han bruker minst mulig tid sammen med ham. Til tross for at lillemann strekker armene mot han og smiler som en sol hver gang han ser ham. Det stikker i hjertet. Idag stakk han med sin eldste sønn (8), da vi ikke orket å være i samme hus. Stemningen var alt for råtten... Hvor han dro aner jeg ikke. Jeg orker ikke bry meg. Får helle prøve å gjøre det beste ut av resten av påsken for lille og meg.
Anonym bruker Skrevet 10. april 2009 #5 Skrevet 10. april 2009 Hvis barnet er 6 mnd så er det jo naturlig at det bor hos mor. Og hvis han ikke vil ha noe med snnen å gjøre så er det ihvertfall det eneste rette. Men siden han har den holdningen kan det jo hende han gjør det enkelt for deg og ikke lager bråk ved brudd. Så er du alenemor og har hovedomsorg........ Fryktelig at han ikke vil ha noen med lille gutten å gjøre da, så trist.
Anonym bruker Skrevet 11. april 2009 #6 Skrevet 11. april 2009 Fikk så lyst å oppklare noe begrepsforvirring. Foreldrerett finnes ikke lenger som juridisk begrep. Barneloven opererer med begrepene FORELDREANSVAR FAST BOSTED SAMVÆR Foreldreansvar er det juridiske overordnede ansvaret, retigheter og plikter foreldre har til å fatte beslutninger på vegne av sitt umyndige barn. Foreldreansvaret er automatisk felles for samboende (folkereg. p samme adresse) og gifte. Dersom foreldrene ikke bor sammen/ bodde sammen på fødselstidspunkt, har mor foreldreansvaret alene. De kan senere avtale felles foreldreansvar ved å fylle ut blankett Q0199B og sende inn til folkeregisteret. Foreldreansvar har ingenting med hvor nært/langt fra hverandre barnets forldre bor. Det har kun med hvem som kan fatte beslutninger på vegne av barnet; beslutniger om medisinsk behandling, søknad om pass, adopsjon, bytte av navn, valg av skole, trosretning og flytte utenlands, blant annet. I disse tilfellene må de som har foreldreansvar/begge foreldre dersom det er felles, samtykke. Fast bosted er der barnet bor( det som i gammel utgave av Barneloven het daglig omsorg) hos den forelder barnet bor. Bostedsforelder kan fatte beslutninger på vegne av barnet i det daglige uten den andre forelders samtykke. Det handler om beslutninger om fritidsaktiviteter, om det skal være dagmamma eller barnehage, SFO eller ikke og står fritt til å flytte innenlands. Et eksempel: Hvis mor og barn bor i Halden og det er felles foreldreansvar, kan mor IKKE flytte til Strömstad med barnet uten fars samtykke, men hun står fritt til å flytte til Vardø i Finnmark. Samvær er den tiden barnet tilbringer med den forelder barnet ikke bor hos. Barnet har rett på samvær med den forelder h*n ikke bor hos BL§42 og den forelder som ikke bor sammen med barnet har rett på samvær med barnet BL§43. For å få tilgang til utvidet barnetrygd, ber NAV om meklingsattest, så du må begjære mekling ved nærmeste familievernkontor. I meklingen er fokus på barna og foreldre skal drøfte samværsordninger for barna, det handler ikke om parforholdet. Derom dere er enige og har en samværsavtale klar, er mekling ofte en formalitet. Ut fra innlegget ditt HI, kan det se ut som at du ønsker at barnet skal bo fast hos deg, eller ønsker du ikke at far skal ha foreldreansvar? Det skal i så fall som Anonym 18:55 sier, mye til dersom han ikke frivillig sier det fra seg. Men det vil ikke ha så mye å si i det daglige at foreldreansvaret er felles.
Anonym bruker Skrevet 11. april 2009 #7 Skrevet 11. april 2009 Takk for oppklaring 13.21. Er ikke helt inne i de ulike begrepene. Ønsker selvsagt ikke å ta fra pappaen foreldreansvaret, ønsker bare at jeg skal få ha barnet boende fast hos meg :-) Tror det er best for alle per d.d.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå