Gå til innhold

E.koli - finnes det bare i kjøtt?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg har ikke peilig på dette, men kan denne bakterien bare være i kjøttprodukter? Ikke i f.eks ost?

Skrevet

Dette sto på forskning.no

 

Escherichia coli (E. coli) er en av våre vanligste tarmbakterier. Bakterien finnes i mange varianter. Vi har omtrent like mange E. coli i tarmen som celler i hele kroppen. Bakterien hjelper oss til å fordøye maten vi spiser og lager vitaminer vi er avhengig av.

 

E. coli er det som kalles en zoonotisk bakterie, det vi si at den smitter mellom dyr og mennesker. Sykdomsfremkallende E. coli/EHEC har sitt reservoir i tarmen hos drøvtyggere. Fra avføringen kan bakterien komme inn i maten, drikkevannet og badevannet på forskjellige måter:

 

- Under slakting kan avføring forurense slaktet på overflaten. Kjøttdeigprodukter er et spesielt problem fordi eventuelle bakterier på overflaten av kjøttet kvernes inn i deigen.

 

- Ved gjødsling kan bakterier fra dyras avføring forurense grønnsaker og nedfallsfrukt.

 

- Under melking kan bakterier på dyras overflate komme i melka og overleve der dersom melka ikke blir pasteurisert.

 

- Avføring med bakterier kan renne ned fra beite til drikkevann og badevann.

 

I tillegg til smitte via mat kan smitte skje via direkte kontakt med dyr eller deres avføring. I andre land har man sett en del tilfeller hos barn som har vært på "åpen gård". Person til personsmitte er også beskrevet for EHEC, men da hovedsakelig smitte fra små barn som ikke har god nok toaletthygiene, for eksempel i barnehage eller i husstand.

 

 

Skrevet

Finnes i utgangspunktet bare i kjøtt. Men smitter fort over til andre matvarer. Derfor man aldri skal bruke samme kniv/skjærebrett på kjøtt og andre matvarer, før utstyret er vasket godt.

 

E-collibakterien som forårsaker urinveisinfeksjon hos mennesker, men er ikke inne på hvorfor den ikke er livsfarlig i den sammenheng... Hm... Er jo helst barn og eldre (syke) som kan bli veldig syke av e-colli da.

Skrevet

Men såfremt kjøttdeig stekes, er det vel ingen fare?

Skrevet

Steik/kok maten godt!! Men hvis du bruker samme kniv el på fex salat etterpå, uten at den er vasket godt, så kan du føre bakteriene over til salaten, og den steker man ikke.

Skrevet

Det er en spesiell type E.coli dette gjeder E. coli EHEC). Den som vi alle har i tarmen og som vanligvis gir urinveisinfeksjon er ikke så farlig. Det er også når vi får i oss denne gjennom maten eller fingrene at den blir farlig og gir blodig diare og etterhvert HUS som disse barna har fått.

Skrevet

Sjekk www.mattilsynet.no

 

 

Skrevet

Sist gang det var storutbrudd, viste det seg at det kom fra krydderet som var tilsatt morrpølsa - ikke kjøttet - så en er vel kanskje aldri helt trygg...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...