♥ DAME Skrevet 7. mars 2009 #2 Skrevet 7. mars 2009 I følge informasjon fra ”Utviklingen i norsk kosthold 2005” (Forbruksundersøkelsene 2001-2003), bidrar matvarer med jern i følgende rekkefølge; kornvarer, kjøtt, blod og innmat (disse tre som en gruppe), grønnsaker, frukt, bær, poteter og egg. Grove korn- og brødvarer og grønne bladgrønnsaker inneholder mye jern pr. 100 g vare. Brunost, rødbeter, biff... Vitamin C øker jernopptaket, mens te og kaffe hemmer det. Appelsinjuice til brødskiven er derfor bra for jernopptak, mens det er fint å holde te og kaffe unna måltidene dersom man har mistanke om at kroppen har for lite jern
ninsoer Skrevet 7. mars 2009 Forfatter #3 Skrevet 7. mars 2009 grov kormvarer enkelte grønnsaker og spesielt rødt kjøtt inneholder mye jern. men hva er d jeg ha glemt?? begynner å få jern mangel og tenkte jeg skulle prøve å få i meg mer igjennom kosten og ikke bare ta tilskudd. vet d er viktig å spise mye frukt, drikke juice som inneholder mye c vitaminer eller ta c vitamin tilskudd. å at kaffe og te hemmer opptak av jern
♥ DAME Skrevet 7. mars 2009 #4 Skrevet 7. mars 2009 Fant noe mer også Mat med høyt innhold av jern: sesamfrø, viltkjøtt, oksekjøtt, lammekjøtt, innmat, tørkede aprikoser, linser og fullkornprodukter
ninsoer Skrevet 7. mars 2009 Forfatter #5 Skrevet 7. mars 2009 trodde d va slutt me jern i brunosten?? at de tilsatte d før men ikke no?? hmm må finne ut av d.. er i grunn velidg glad i brunost.
♥ DAME Skrevet 7. mars 2009 #6 Skrevet 7. mars 2009 Tror ikke det er jern i den milde vanlige brunosten, men har hørt det er det i den mørke, altså Gudbrandsdalsost heter den vel
ninsoer Skrevet 7. mars 2009 Forfatter #7 Skrevet 7. mars 2009 får skjekke når jeg kommer hjem den jeg er mest glad i.. er på hytta.. å ha ikke hatt me meg b-ost hit..
Yarn Skrevet 7. mars 2009 #8 Skrevet 7. mars 2009 Stemmer, det er ikke lenger tilsatt i brunosten. Men det er tilsatt i litago sine produkter som prim (den for barn). Vet ikke om de muligens har brunost også? Ellers er det vel sånn at jern i kornvarer er vanskeligere tilgjengelig enn det i rødt kjøtt. Så derfor er det, som du sier, viktig å ta mat med C-vitaminer ved siden av.
3xMamma :) Skrevet 7. mars 2009 #10 Skrevet 7. mars 2009 Spinat har mye jern. Det er tilsatt jern i Litago-brunosten.
meg & to små vampyrer Skrevet 8. mars 2009 #11 Skrevet 8. mars 2009 Ikke jern i andre brunoster enn den til litago. Og kalsium hemmer også opptak av jern så hold deg unna melkeprodukter nå du tar evt jerntilskudd osv. Men spis det sammen med c-vitamninrike matvarer.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå