Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Samboeren min er dansk. jeg har forsørget henne mens hun har bodd hos meg et år.Hun er gravid i 6 mnd nå og jeg ringte nav for å høre litt om rettigheter osv ang engangsstønad.... Hun har arbeidstillatelse her i norge,og går nå frivillig på skole for å lære norsk slik at hun kan jobbe. Hun mottar ikke noe form for støtte fra nav eller sosialkontoret.

 

Etter en lang diskusjon med en dame fra nav får jeg opplyst at man må være alenemamma for å motta engangsstønad ved fødsel????

 

Og at man må være registrert som arbeidssøker??

 

Noen som vet om dette kan stemme?

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/139744768-rett-p%C3%A5-engangsst%C3%B8nad/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Det stemmer ikke at det bare er alenemødre som får engangsstønad eller at man må være registrert arbeidssøker for å få den. Engangsstønaden kan alle få som ikke har opparbeidet rett til foreldrepenger, MEN samboeren din er dansk og da spørs det om hun dekkes av det norske trygdesystemet. Jeg vil tro hun må kontakte danske trygdemyndigheter og se om hun har noen rettigheter der..

Jeg fant dette på www.nav.no.

 

Medlemskap er inngangsnøkkelen for rettigheter i folketrygden.

 

Vær oppmerksom på at enkelte trygdeytelser krever at du har vært medlem i folketrygden i en viss tid. For eksempel må du ha vært medlem i folketrygden i minst tre år umiddelbart før du ble syk for å ha rett til uførepensjon.

 

Hvem er medlem i folketrygden?

Bosatte i Norge

Er du bosatt i Norge, er du som hovedregel medlem i folketrygden.

 

For å regnes som bosatt, må du oppholde deg i Norge i minst 12 måneder. Når du flytter til Norge for å være her i minst 12 måneder, blir du medlem fra innreisedatoen. Oppholdet må være lovlig.

 

Det har ikke avgjørende betydning om du er registrert i folkeregisteret og/eller betaler skatt til Norge.

 

 

Morens rett til engangsstønad

Ved fødsel eller adopsjon av barn under 15 år kan det utbetales engangsstønad til moren dersom hun ikke har rett til fødselspenger. Adopsjon av ektefellens barn gir ikke rett til engangsstønad.

 

Når et svangerskap har vart i 26 uker, regnes forløsning etter dette tidspunkt som en fødsel. Engangsstønaden kan da utbetales, selv om det ennå ikke er skjedd noen fødsel. Vi viser til § 14‑5 første ledd med merknader.

 

For å ha rett til engangsstønad etter paragrafen her, må moren være medlem av trygden på fødselstidspunktet eller på tidspunktet for omsorgsovertakelsen, jf. § 14‑2 . Er det tvil om dette, kan engangsstønaden ikke utbetales før fødselen eller omsorgsovertakelsen.

 

Såvidt jeg kan forstå ut fra dette burde hun ha rett på engangsstønaden. Ta kontakt med nav pånytt og se hva de sier... Lykke til!

 

Annonse

Hun har rett på engangsstønaden uavhengig om hun mer medlem av folketrygden.

NAV har egne regler for EØS borgerer og bordere som er bosatt i Norden.

 

Dette kommer frem i Hovednr. 41 - Nordisk konvensjon om trygd 41-14 Ytelser ved svangerskap, fødsel og adopsjon

 

Ny nordisk konvensjonen av 18. august 2003, trådte i kraft 1. september 2004. Den erstatter den nordiske konvensjonen av 15. juni 1992 som trådte i kraft 1. januar 1994.

 

Alle de nordiske land er EØS-land. Trygdeforholdet for nordiske statsborgere som arbeider eller oppholder seg i Norden, reguleres derfor av EØS-avtalens trygdebestemmelser (forordning 1408/71 og 574/72), nordisk konvensjon om trygd samt nasjonal lovgivning.

 

Hovedformålet med den nye nordiske konvensjonen er å regulere trygderettighetene for personer som bor eller arbeider i de nordiske land og som ikke er omfattet av EØS-reglene.

 

Etter folketrygdloven § 14‑2 er det et vilkår for rett til ytelser ved svangerskap, fødsel og adopsjon at vedkommende er medlem i trygden på fødselstidspunktet/ tidspunktet for adopsjon. Folketrygdloven § 2‑1 sier at personer som er bosatt i Norge er pliktige medlemmer i folketrygden. Bosatt i Norge er den som har oppholdt seg eller skal oppholde seg i Norge i minst 12 måneder.

 

Konvensjonen har en annen definisjon av ”bosatt” enn folketrygdlovens bestemmelser. Bosattbestemmelsen i konvensjonen artikkel 1 nr. 1 6) ”bosatt” har følgende ordlyd:

 

”at en person er bosatt i et nordisk land i henhold til landets folkeregistrering dersom ikke særlige grunner tilsier noe annet.”

 

Bosettingsbestemmelsene i nordisk konvensjon går foran medlemskaps­bestemmelsene i folketrygdlovens regler ved flytting mellom de nordiske land. Dette medfører fravik fra hovedregelen om at vedkommende må ha oppholdt seg eller skal oppholde seg i Norge i minst 12 måneder for å bli ansett som bosatt. Vedkommende anses som bosatt her fra det tidspunktet han/hun kom til Norge (fra annet nordisk land) i henhold til folke­registreringen. Dette gjelder selv om oppholdet her blir av kortere varighet enn 12 måneder. Det samme gjelder dersom vedkommende skal oppholde seg i et annet nordisk land og blir folkeregistrert der. Da anses vedkommende ikke lenger som bosatt i Norge, selv om oppholdet i det andre nordiske landet skal vare kortere enn 12 måneder.

 

 

Så konklusjonen her blir altså at hun har rett på engangsstønaden dersom hun er bosatt i Norge.

 

Reglene rundt EØS er kompliserte og noe man sjelden er borti så det er ikke så rart at du var uklare svar på ditt NAV kontor.

Dersom personen du snakker med på NAV ikke kjenner til reglene kan du vise til hovednummer 41, Nordisk konvensjon om trygd.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...