Gå til innhold

Vg's Vektklubb: Lavkarbo er farlig


Anbefalte innlegg

På VG's Vektklubb uttaler Grethe Støa Birketvedt at lavkarbodietter er farlige, og slett ikke funker. Man mister visstnok for det meste bare væske, og det er skadelig for kroppscellene, nyrer og blodårer. Artikkelen i sin helhet:

 

"Spiser vi for lite karbohydrater for å slanke oss, vil vi raskt gå ned i vekt de første dagene. Det skyldes at glykogenet som er lagret i leveren og som binder mye vann, brytes ned for å holde blodsukkernivået konstant. At du går ned i vekt skyldes altså at mengden vann i kroppen reduseres, ikke at fettet forbrennes. Du tømmer kroppscellene for væske, noe som på sikt er skadelig.

 

Når du begynner å spise karbohydrater igjen, går du opp i vekt fordi cellene trenger å få tilbake væsketapet. Et kosthold med lite karbohydrater er skadelig for kroppscellene, for nyrene og for blodårene i det lange løp.

 

De største mengdene med karbohydrater finner vi i vegetabilsk mat. Karbohydrater kan deles inn i tre grupper; de enkle, de sammensatte og fiber. De enkle karbohydratene finnes i sukker, honning og sirup, men også i melk, frukt og i visse grønnsaker. De sammensatte karbohydratene som også kalles stivelse, finnes blant annet i mel, brød, gryn, poteter og ris, i pasta, tørkede belgfrukter, grønnsaker og rotfrukter.

 

Fiber kalles de plantedelene som ikke kan brytes ned og som tas opp i tykktarmen. Fibrene er plantenes skjelett, og finnes grove melsorter. Fiber finnes også i kornprodukter der man ikke har fjernet skallet, for eksempel havregryn og naturris, samt i tørkede erter og bønner, grønnsaker, rotfrukter og frukt.

 

Kroppen bruker karbohydratene til brennstoff. Dette skjer ved at karbohydratene vi spiser blir brutt ned til sukker i mage-tarm-systemet for deretter å bli sugd opp i blodet. Dersom vi får et overskudd av karbohydrater i kroppen, vil disse bli lagret i muskler og lever som glykogen for å bli brukt til brennstoff utenom måltidene.

Mange tror at dette brennstoffet kun blir brukt når vi trimmer og bruker musklene ellers, men det er ikke riktig. Både hjernen, lungene og andre organer må ha brensel for å fungere. Kroppen trenger også brennstoff til mange kjemiske reaksjoner.

 

En annen viktig oppgave karbohydratene har, er å tilføre kroppen vitaminer og mineraler. Karbohydratene er i tillegg bra for tarmene, de stabiliserer blodsukkeret og har en positiv effekt på blodfettet.

 

Karbohydratene er nødvendig for å holde blodsukkernivået innenfor normale grenser. Hvis du spiser mindre enn minimumsbehovet, som er 50 til 100 gram per dag, omgjøres protein og fett til sukker eller energi som kan utnyttes på samme måte som sukkeret.

 

Hvis store mengder fett og proteiner brytes ned, dannes sure avfallsprodukter som utsondres via urin og lunger. Hvis du spiser for lite eller feil type karbohydrater, kan du få problemer med forstoppelse. Dessuten spiser du kanskje til gjengjeld mer fett og protein som påvirker kroppen negativt.

 

Det vi i denne sammenhengen ikke tenker over er at for mye fett påskynder blant annet forkalkningen av årene, mens for mye protein overbelaster nyrene."

 

Av Grethe Støa Birketvedt

 

Hva sier Dr. Torkil til dette? Må si jeg ikke blir særlig fristet til å prøve Ketolysekur når resultatet er dårlig nyrefunksjon, kjapp vektoppgang etterpå og forstoppelse.

 

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/139613020-vgs-vektklubb-lavkarbo-er-farlig/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Om det stemmer at Ketolysekuren fungerer og ikke er farlig, er det jo merkelig at man på en nettside som har vekttap som hovedmål for brukerne, ikke anbefaler en metode som kanskje kan hjelpe dem som har prøvd "alt". På brukerforumene florerer det av innlegg fra fortvilte brukere som ikke går ned i vekt enda de følger rådene fra "ekspertene" til punkt og prikke. Man skulle tro at det var i alles interesse å ikke dysse ned og direkte motarbeide en kur som du sier virker og som er godt dokumentert. Det blir jo mye usikkerhet når de lærde strides.

All denne "usikkerheten" skyldes jo at enkelte er "nødt til" å underbygge visse matpolitiske holdniger/verne interesser om at brød er bra, poteter er fint, melk er gull - for det har det alltid vært og er gunstig for mange av landets bønder.

 

At noen da må slite med å gå ned noen kilo blir ikke deres probelm...om du skjønner..

Skjønner, skjønner....Det hadde vært mye enklere om de kunne samarbeidet litt og kommet til en form for enighet. Man skulle tro det viktigste var å hjelpe folk med å få bedre helse og trivsel. Jeg får si som en dame sa på en britisk dokumentar: "Hvis det fantes en pille som kunne fjerne sultfølelsen for alltid og gjorde at jeg aldri trengte å spise et måltid igjen, hadde jeg tatt den uten å blunke". Da hadde man sluppet hele problemstillingen rundt hvilken diett som er "riktig".

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...