Gå til innhold

Fått tilbud om 100 % vikariat før permisjon men er sykmeldt litt...? hvor lenge jobbe 100?


Anbefalte innlegg

Har no 80% stilling, men er sykmeld i gradert stilling. Arbeidsgiver vil no gi meg 100 % stilling før perm starter slik at jeg får bedre grunnlag til permisjonpenger:-) Men lurer på hvordan det fungerer når jeg er sykmeldt litt, må jeg friskmelde meg og jobbe 100 til perm starter? evt hvor lenge må jeg jobbe 100%?

Trur ikke jeg klarer mange dagene:-(

 

Fortsetter under...

Siden det er et vikariat må du minst jobbe 4 uker i 100% stillingen før du igjen kan bli sykemeldt, men de kan fortsatt ta ett snitt av de 3/6/9 siste mnd før permisjonen din starter.

Tror nok du må jobbe mer enn 4 uker også.

Foreldrepengene skal erstatte den inntekten du taper ved å ha permisjon. Man skal ikke kunne jobbe masse rett før for å tjene seg opp et bedre grunnlag enn det man hadde hatt om man var jobb.

 

Du kan jo prøve, men du må hvertfall jobbe i 4 uker. I tillegg må nok din arbeidsgiver dokumentere at du ville fått den 100% stillingen dersom du ikke hadde gått ut i permisjon.

Ein del av dei ansatte på jobben skal få gå opp i stilling, og da gjeld dette også meg selv om jeg er gravid og litt sykmeldt... går jo på annsinitet... så derfor jeg egentleg går opp, og skulle jo da evt få eit bedre grunnlag? Det er jobben som betaler meg lønn så får dei refundert fra nav. Men hvet ikke korleis det blir no, får se... Ikke så nøye for min sin del og jeg får for 80 el 100...

Sykepengegrunnlaget ditt blir ikke endret så lenge du er sykemeldt. Hvis du blir friskmeldt og deretter sykemeldt igjen, skal det sendes inn nye inntektsopplysninger og da skal den nye inntekten regnes med hvis det er en varig endring. Det holder å jobbe en dag i den nye stillingen før en ny sykemelding.

 

Hentet fra NAV

 

Beregningsperioden fastsettes slik:

 

a) I et arbeidsforhold med fast arbeidstid og timelønn skal de siste fire ukene legges til grunn.

 

B) I et arbeidsforhold med fast arbeidstid og månedslønn skal den siste måneden legges til grunn.

 

c) I et arbeidsforhold som har vart mindre enn fire uker, skal dette kortere tidsrommet legges til grunn.

 

d) I et arbeidsforhold der arbeidstakeren har fått varig lønnsendring i løpet av de siste fire ukene, skal tidsrommet etter lønnsendringen legges til grunn.

 

e) I et arbeidsforhold med skiftende arbeidsperioder eller inntekter skal et lengre og mer representativt tidsrom enn fire uker legges til grunn

 

Det er ikke riktig at det holder å jobbe en dag etter en sykemeldt for å få nytt grunnlag.

For at det skal beregnes nytt grunnlag man må ha jobbet minst 16 dager.

Dersom man blir friskmeldt og jobber under 16 dager blir det ikke ny arbeidsgiverperiode, men NAV skal inn fra første dag. Man bruker da sammen grunnlag som ved forrige sykemelding.

Dersom man er i jobb mer enn 16 dager skal NAV ha nye inntektsopplysninger og arbeidsgiver belastes for ny arbeidsgiverperiode.

Det blir da opp til NAV å vurdere de nye inntektsopplysningene.

 

Jmf 8-19, se fjerde ledd:

 

§ 8-19. Beregning av arbeidsgiverperiode

 

Arbeidsgiveren skal betale sykepenger i et tidsrom på opptil 16 kalenderdager (arbeidsgiverperioden). (534)

 

Arbeidsgiverperioden regnes fra og med første hele fraværsdag som skyldes arbeidsuførhet (sykefraværsdag), (535) og som arbeidsgiveren plikter å betale sykepenger for, se § 8-18. Dersom arbeidstakeren er delvis sykmeldt av lege, regnes likevel arbeidsgiverperioden fra den første fraværsdag arbeidstakeren var delvis sykmeldt.

 

Når det er gått mindre enn 16 kalenderdager siden forrige sykefravær, skal et nytt sykefravær regnes med i samme arbeidsgiverperiode. (536)

 

Når arbeidsgiveren har utbetalt sykepenger i en full arbeidsgiverperiode, skal det ikke inntre noen ny arbeidsgiverperiode ved sykdom som inntreffer innen 16 dager etter at vedkommende arbeidstaker har gjenopptatt arbeidet.

Annonse

Er du helt sikker på dette Nisand ?

Jeg jobber med lønn, og har fått klar og tydelig beskjed fra NAV at vi skal sende inn nye inntekts og skatteopplysninger når den ansatte blir friskmeldt og deretter sykemeldt igjen. Om det så bare er par dager den ansatte jobber før det kommer en ny sykemelding.

Ja, det er jeg helt sikker på.

 

Så lenge en arbeidstaker ikke er i arbeid i 16 dager skal ikke arbeidsgiver belastes for ny arbeidsgiverperioden. Dermed brukes samme sykepengegrunnlag som ved siste sykemelding.

Dersom det går over 16 dager blir det ny arbeidsgiverperiode og det trengs nye inntektsopplysninger eller en bekreftelse fra arbeidsgiver om at lønnen ikke er endret.

Noe av grunnen til at det er slik er at arbeidsgiver ikke skal belastes økonomisk dersom arbeidstakeren ikke er 100% frisk, men ønsker å prøve seg i jobb igjen.

 

Det står endel om dette på rundskrivet til NAV sine sider.

Det er endel eksempler der bla.a, men det står mye som blir for mye å kopiere over her - men her er noe:

 

Fjerde ledd omhandler når en ny arbeidsgiverperiode begynner.

 

Lovteksten i § 8-19 fjerde ledd er med virkning fra 22. desember 1999 endret slik at den lyder tilnærmet identisk med den tidligere lovs § 3-6 nr. 3 siste punktum. Hensikten med endringen er å klargjøre at fritak fra arbeidsgiveransvaret bare gjelder når arbeidsgiveren har utbetalt sykepenger i en full arbeidsgiverperiode, og arbeidstakeren blir arbeidsufør igjen innen 16 dager etter at han eller hun har gjenopptatt arbeidet.

 

Det vises til Ot.prp. nr. 6 (1999-2000) side 19:

 

“Reglene om arbeidsgiverperiode ble innført ved “sykepengereformen” (lov 10. juni 1977 nr. 84). I den forbindelse mente man det ikke ville være rimelig å la en ny arbeidsgiverperiode begynne å løpe når arbeidstakeren etter sykmelding gjenopptar sitt arbeide bare for en eller noen få dager og deretter får tilbakefall. Et mislykket forsøk på å gjenoppta arbeidet etter at arbeidsgiveren har utbetalt sykepenger i en full arbeidsgiverperiode, burde ikke føre til en forpliktelse for arbeidsgiveren til å dekke sykepenger i ytterligere en arbeidsgiverperiode. Det ble derfor gitt regler om arbeidsgiverens ansvar ved tilbakefall innenfor et kortere tidsrom i § 3-6 nr. 3 i lov om folketrygd av 17. juni 1966.”

 

Det er to vilkår som må være oppfylt for at arbeidsgiveren skal være pliktig til å utbetale en ny arbeidsgiverperiode:

 

1. Arbeidstakeren må rent faktisk ha gjenopptatt arbeidet

 

2. Arbeidstakeren må deretter ha vært helt arbeidsfør i minst 16 dager

 

 

Nisand vet hva hun prater om.

Det er derimot mange på nav som ikke gjør (sorry nisand) Det resulterer i ulike tolkninger

En annen ting er at når arbeidsgiver forskutterer så står de fritt til å gi deg den nye lønnen som grunnlag, det betyr ikke at nav innvilger og refunderer dette

Men det er ikke jobbing mellom to permisjoner det er snakk om her. Her er det snakk om å jobbe mellom to sykemeldinger for å øke grunnlaget.

Dersom man jobber mellom to permisjoner for å få et annet grunnlag holder det med en dag.

Dersom man er sykemeldt og vil jobbe for å øke grunnlaget på sykepengene og dermed foreldrepengene må man jobbe over et lengre tidsrom.

 

Ser dette handler om regler for ny arbeidsgiverperiode, men det er ikke det som er poenget her. Det er om det skal beregnes nytt inntektsgrunnlag ved ny sykemelding etter en friskmelding, hvor det ikke inntrer ny arbeidsgiverperiode....Litt kronglete, håper dere forstår hva jeg mener ;-)

 

Men hvis du leser det som står over her så er om det inntrer ny arbeidsgiverperiode helt avgjørende for om det beregnes nytt inntektsgrunnlag.

For det er helt avgjørende hvor lenge du er friskmeldt.

 

Er du friskmeldt mer enn 16 dager skal NAV ha nye inntektsopplysninger. Er disse inntektsopplysninger ulike ifht tidligere sykemelding blir det opp til NAV å vurdere om den nye inntekten er representative.

 

Er du friskmeldt under 16 dager vil du få akkurat samme grunnlag som du hadde ved forrige sykemelding. NAV skal da betale sykepenger fra første dag og arbeidsgiver kommer ikke inn i bildet.

 

HI skriver jo at hun tviler på at hun kommer til å orke å jobbe noe særlig, og jeg tolker det dithen at det vil si at hun ikke orker å jobbe over 16 dager. Videre svarer en annen at det holder med å jobbe en dag for å få et annet grunnlag, og det er ikke riktig.

 

Så jeg forstår godt hva du mener...men som du ser så er det altså helt vesentlig om det inntrer ny arbeidsgiverperiode eller ikke. Det er derfor disse reglene har blitt diskutert her.

 

Du skriver at poenget er om det skal beregnes nytt inntektsgrunnlag ved ny sykemelding, hvor det ikke inntrer ny arbeidsgiverperiode.

Da er svaret veldig enkelt: det vil ikke beregnes nytt grunnlag i dette tilfellet, men man vil få samme grunnlag som ved forrige sykemelding.

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...