Gå til innhold

Sosionom, miljøarbeider, vernepleier..


Anbefalte innlegg

Skrevet

Skal omsider ta litt utdannelse, men hva velger jeg?? Noen som er noe av det jeg skriver eller lignende, har hvert, vil bli eller ikke?? Kjempe fint om dere vil dele erfaringer med meg:)

Skrevet

vernepleier

 

Beskrivelse:

Vernepleieryrket gir deg muligheten til å delta i menneskers utvikling mens du er på jobb. Du tar aktivt del i livene til barn og voksne med ulike funksjonsvansker.

 

Vernepleiere arbeider hovedsakelig innenfor helse- og sosialsektoren. Arbeidet foregår i direkte kontakt med mennesker med funksjonsvansker og er rettet mot brukernes hverdagsliv. Arbeidet kan i prinsippet skje når som helst på døgnet og er gjerne av langvarig karakter.

 

Utfordringer knyttet til psykisk utviklingshemming står sentralt i utdanningen, men vernepleiere arbeider også med mennesker med fysisk funksjonshemming eller psykiske lidelser, aldersdemens eller lignende.

 

En stor del av arbeidet skjer i hjemmet til brukerne. Vernepleiere bistår også brukerne utenfor hjemmet og gir brukerne assistanse slik at brukerne kan fungere i arbeid, skole eller barnehage samt delta på ulike fritidsaktiviteter. Felles for disse brukerne er at de kan ha nytte av den kompetansen vernepleiere har innen miljøarbeid, pleie og omsorg samt habilitering og rehabilitering. Målet er å oppnå best mulig funksjonsevne, mestring og sosial deltagelse for brukerne. Arbeidet tar utgangspunkt i brukerens premisser og ressurser, hvor vernepleieren oppmuntrer til egeninnsats av dem de jobber med.

 

Behovet for vernepleiere er stort og valgmulighetene er mange både når det gjelder arbeids- og videre utdanningsalternativer.

 

 

Personlige forutsetninger:

Du må ha et ønske om å arbeide med mennesker med spesielle behov eller med barn. Du må ville dele livets små og store opplevelser med andre og like å utfordre deg selv og dine omgivelser for å oppnå positive resultater.

 

Du må like å arbeide selvstendig, kommunisere godt og samarbeide konstruktivt både med andre fagfolk foruten klienten og deres pårørende.

 

Inntekt:

Begynnerlønn for vernepeleier i kommunal sektor (2006)(KS) er 270 000 og topplønn er 308 200 etter 10 år.

 

Med 1-årig spesialutdannelse innen psykiatri, målrettet miljøarbeid, rus mv., er begynnerlønn 289 100, og topplønn 325 000 etter 10 år.

Tar du mastergrad, vil du få 310 000 i begynnerlønn og 368 000 etter 10 år.

 

 

Innenfor Oslo, stat og helse (NAVO) aviker dette noe:

Med grunnutdanning på høyskolenivå får du ca. 269 000, og en topplønn på 305 000 etter ti år.

Med 1-årig spesialutdannelse vil begynnerlønnen være 289 000, stigene 336 000 etter ti år.

Lønnsnivået for utdanning tilsvarende mastergrad avgjøres lokalt.

 

Iflg SSB er gjennomsnittlønn på landsbasis i 2006 kr 325.000.- inkl alle tillegg.

 

 

Utdannelse:

Vernepleierutdanningen er et 3-årig høgskolestudium rettet mot arbeid i helse og sosialsektoren. Utdanningen fører frem til offentlig autorisasjon og studiet kan tas ved 12 av landets høgskoler. Fullført studium gir graden Bachelor.

 

 

Hovedemnene i studiet er knyttet til ulike vitenskaplige områder:

 

- Samfunnsvitenskap og jus

- Psykologi og pedagogikk

- Helsefag

- Miljøarbeid og habilitering/rehabilitering

 

 

Studiet består av både teoretiske og praktiske studier. Det er obligatorisk tilstedeværelse i deler av undervisningen. Godkjente forprøver og/eller arbeidskrav er nødvendige for å gå opp til eksamen. Gjennom studiet får man erfaring med yrket og kontakt med brukergruppene. Den veiledede praksisen kan være knyttet til arbeid i brukerens hjem, på sykehjem, i kommunal helse- og sosialtjeneste, rehabiliterings-/habiliteringsarbeid og lignende.

 

En stor del av de teoretiske studiene er praktisk orientert gjennom seminarer, caseundervisning, ferdighetstrening, gruppearbeid og problembasert læring.

 

Du kan studere til vernepleier både på heltid og deltid.

 

Se lenker til utdanningssteder under.

 

Opptakskrav:

Opptaksrav er generell studiekompetanse.

 

Utenlandsutdannelse:

Det er gode muligheter for å ta videreutdanning i utlandet.

 

Videreutdannelse:

Vernepleiere kan ta en rekke videreutdanninger.

 

En rekke høgskoler tilbyr videreutdanning innen:

 

- habilitering/rehabilitering

- målrettet miljøarbeid

- normalisering og sosial integrasjon

- psykisk helsearbeid

- databehandling og helse- og sosialadministrasjon

- veiledning - eldreomsorg - rusomsorg mm.

 

 

Ved universitetene er det flere muligheter; for eksempel master innen samfunnsvitenskapelige- og helsefaglige disipliner.

 

Søk Jobbfebers lenker og bransjeregister for mer info om mulig utdanning

 

 

sosionom

Beskrivelse:

Sosionom betyr "den som kjenner samfunnet". Som sosionomer jobber man både innen offentlig og privat sektor i alle deler av helse- og sosialvesenet;

 

- sosialkontor

- pedagogisk-psykologisk-tjeneste (PPT)

- med barnevern, psykiatri, familievern, rusbehandling, eldreomsorg

- på sykehus, i skolen eller i fengsel

 

 

Mulighetene er mange og problemer og utfordringer er en del av hverdagen.

 

Sosionomens kompetanse er også etterspurt i personalarbeid, i offentlige og private organisasjoner, i utrednings- og utviklingsarbeid og i ulike lederfunksjoner.

 

Som sosionomer arbeider man med sosiale problemer, i spenningsfeltet mellom individ og samfunn. Sosialt arbeid har som mål å forebygge, redusere og løse problemer av materiell, sosial og psykisk art i nært samarbeid med den som søker hjelp. En viktig oppgave er å sørge for at utsatte grupper får ivaretatt sine rettigheter og dekket nødvendige behov.

 

Som sosionom er du både rådgiver, formidler, megler, saksbehandler og behandler. Du samarbeider både direkte med den som søker hjelp og med ulike deler av hjelpeapparatet.

 

Som sosionom arbeider man for endring av forhold i samfunnet som ikke tjener interessene til utsatte grupper. Sosionomen fungerer samtidig som samfunnets kontrollinstans; Når barn ikke får tilstrekkelig omsorg, eller når voksne ikke kan ta vare på seg selv, kan det være sosionomens oppgave å foreslå tvangstiltak. Man arbeider således ofte i konfliktfylte situasjoner og bistår i bearbeiding av livskriser og traumer.

 

Man arbeider ofte i tverrfaglige team med andre yrkesgrupper. I det tverrfaglige arbeidet er sosionomens særlige kompetanse å hjelpe den enkelte i forhold til sine omgivelser. Det handler om hjelp til å forstå sammenhenger og skape mening i en vanskelig hverdag.

Samarbeid med pårørende er viktig for å mobilisere ressurser og legge til rette hjelpetiltak som er tilpasset den enkeltes behov.

 

Alle sosionomer arbeider etter erklæring om etiske prinsipper i sosialt arbeid.

 

 

Sosionomer kan ha yrkestitler som sosialsjef, sosialleder, barnevernleder, barnevernkonsulent, sosialkonsulent, sosialsekretær og sosialkurator.

 

 

Personlige forutsetninger:

Arbeidsoppgavene stiller krav til medmenneskelig forståelse, samarbeidsevner, formuleringsevner, toleranse og tålmodighet.

 

Inntekt:

Begynnerlønn (2006) i kommunal sektor (KS) er 270 000 og topplønn er 308 200 etter 10 år.

 

Med 1-årig spesialutdannelse er begynnerlønn 289 100, og topplønn 325 000 etter 10 år.

Dette ifløge statistikken. Vi har fått opplyst av en person med ettårig videreutdanning at denne har lønn kr 357.000.- (2007), så det kan være store lokale variasjoner.

Med mastergrad, vil du få 310 000 i begynnerlønn og 368 000 etter 10 år, men også her store lokale variasjoner.

 

 

Innenfor Oslo, stat og helse (NAVO) aviker dette noe:

Med grunnutdanning på høyskolenivå får du ca. 269 000 i begynnerlønn, og en topplønn på 305 000 etter ti år.

Med 1-årig spesialutdannelse vil begynnerlønnen være 289 000, stigene til 336 000 etter ti år.

Lønnsnivået for utdanning tilsvarende mastergrad avgjøres lokalt.

 

 

Utdannelse:

Utdanningen til sosionom er 3-årig og tilbys ved høgskolen i Oslo, Agder, Stavanger, Bergen, Sogn- og fjordane, Volda, Lillehammer, Sør-Trøndelag, Bodø og Finnmark.

 

Diakonhjemmets høgskolesenter i Oslo tilbyr foruten vanlig bachelorgrad, også et 4-årig deltidsstudium.

 

Se lenker til skolene nedenfor.

 

 

Opptakskrav:

Generell studiekompetanse. Man kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.

 

Videreutdannelse:

Mange sosionomer går videre i utdanningssystemet og bygger på grunnutdanningen med videreutdanning i barnevern, psykiatri, familieterapi, rusmiddelarbeid, gruppemetoder eller ledelse, administrasjon og planlegging.

 

Klinisk videreutdanning i barne- og ungdomspsykiatri foregår ved landets 4 regionsentra for barne- og ungdompsykiatri. De fleste andre videreutdanningene er knyttet til høgskolene.

 

Masterstudier tilbys ved de fleste høgskoler og man kan ta doktorgrad.

 

 

Klinisk godkjenning sosionom med spesialkompetanse eller godkjenning som faglig veileder:

FO, seksjonenen for sosionomene, har godkjenningsordning for klinisk sosionom, sosionom med spesialkompetanse og for faglige veiledere. Godkjenningskriteriene er tilgjengelig på forbundets web-sider eller de kan fås ved å kontakte forbundskontoret eller en av fylkesavdelingene. (Se lenker nedenfor).

 

Barne- og ungdomspsykiatri, familieterapi, psykiatrisk helsearbeid, arbeid med rusmiddelproblematikk og gruppemetode i sosial- og helsesektoren er godkjente områder for klinisk kompetanse. For å kunne bli godkjent som klinisk sosionom er det en forutsetning at en teoretisk videreutdanning kombineres med veiledet praksis

 

 

miljøarbeider

 

Beskrivelse:

En miljøarbeider er gjerne tilknyttet barne- og undomshjem-institusjoner, behandlingsinstitusjoner for rus- og stoffmisbrukere eller rehabiliteringsinstitusjoner for mennesker med fysiske og psykiske handicap. Det er et sosialt formål med ditt arbeid.

 

Dine arbeidsoppgaver vil være sammen med andre å sørge for at det sosiale miljøet er lagt slik til rette at det kommer institusjonens beboere til gode på best mulig måte.

 

Miljøarbeidere kan også arbeide utenfor institusjoner, f.eks. i fritidsklubber. Her vil arbeidoppgavene også være å sørge for det sosiale miljøet i tilknytning til ulike aktiviteter og se til at alle finner seg til rette.

 

 

Personlige forutsetninger:

Miljøarbeideren må være utadvendt og ha lett for å få kontakt med mennesker. Det er viktig at du som miljøarbeider er en person som andre fatter tillit til og at du har evne til å sette deg inn i andre menneskers situasjon. Du trenger også kjennskap til den pasient/klientgruppe du skal arbeide med, og god vurderingsevne. Videre må du kunne takle skuffelser og konflikter og dessuten ha gode samarbeidsegenskaper.

 

Inntekt:

Miljøarbeidere med fagbrev som omsorgsarbeider starter på lønnstrinn 15, dvs. ca. 211.000.- men gjennomsnittslønn ligger i 2008 på ca 266.000.-

 

 

Utdannelse:

Utdannelse Det finnes ingen særskilt utdanning som gir deg benevnelsen miljøarbeider. Det er gjerne personer som går i kontrakter eller som arbeider som ekstravakt som får denne benevnelsen. Men i enkelte bedrifter ansettes personer som har tatt fagbrev på videregående skole som miljøarbeider. Det kan for eksempel være fagbrev som barn og ungdomsarbeider eller hjelpepleier.

 

Det finnes også miljøarbeidere uten formell utdanning, men med lang erfaring i forskjellige typer arbeid med mennesker.

 

Se også Barn- og ungdomsarbeider, Omsorgsarbeider og Hjelpepleier.

 

Videreutdannelse:

Som miljøarbeider kan du videreutdanne deg ved å ta enkeltfag som er spesielt aktuelle for den pasient/klientgruppen du arbeider med. Aktuelle fag vil være psykologi, pedagogikk, spesialpedagogikk eller ulike linjer for videreutdanning for hjelpepleiere. Det finnes videre en rekke mindre omfattende videreutdanningsopplegg og enkeltkurs. Søk yrker under Helse, sosial og omsorg, Undervisning og forskning og se artikkelen om Generell studiekompetanse og Høyskole og universitetsutdannelse

 

 

 

 

Skrevet

vil bare legge til at vernepleiere (miljøterapeut) har steget i lønn og i denne kommunen jeg bor i er startlønna fra 301.000 til 310 000 . litt avhengig av hva stilling en jobber i.

Skrevet

Tusen takk for den:) Noen flere som eventuelt har disse jobbene?

Skrevet

Jeg har jobb som miljøterapeut ved siden av studiene. Jobber innenfor psykiatrien og arbeidsoppgavene står for det meste for å være en kontaktperson for pasientene. Det er et tverrfaglig samarbeid med bl.a. sosionom. Sosionom bidrar med å hjelpe pasientene med bolig og legger en plan for når pasienten skal ut av sykehuset, mens miljøterapeutene og sykepleierene står for planlegging og gjennomføring av forskjellige aktiviteter mens de oppholder seg på sykehuset og skal også være en trygg person som pasientene kjenner.

Skrevet

Jeg er sosionom og jobber som miljøterapeut på et dagsenter for psykisk utviklingshemmede, har begynnerlønn på 335 000 med topplønn 370 000 etter 16 års ansiennitet. Så lønna varierer nok veldig fra arbeidssted til arbeidssted og etter hvor man bor i landet:)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...